Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımı ile 'Sel ve Taşkın Tehlikesi Erken uyarı Tatbikatı' yapıldı.
Tatbikata Bakan Soylu'nun yanısıra Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AFAD Başkanı. DSİ yetkilileri, AK PArti Trabzon İlk Başkanı Sezgin Mumcu ve görevliler katıldı.
Yapılan bilgilendirme sunumu sonrasında Bakan Soylu ve beraberindekiler Vakfıkebir İlçe Kaymakamlığı'nda oluşturulan ilçe AFAD Merkezi’ne giderek açıklamalarda bulundu.
Bakan Soylu Türkiye’nin bir Afet ülkesi olduğunu belirterek, şunları söyledi;
"Burada özellikle sunum afetlerle karşı karşıya kaldık bu bizim aldığımız tedbirlerle kapasitemizin ne seviyelere çıktığını gördük. Birçok tatbikat yaptık. Bunlar tam zamanlı eğitimler, 50 milyonun üzerinde insana ulaştık. Bu yılı tatbikat yılı olarak ilan ettik. Geçen hafta 4 vilayette yangın tatbikatı yaptık. Palandökende çığ tatbikatı yaptık. Diyarbakır’da kentsel arama tatbikatı yaptık. Tehlikeli maddelere yönelik tatbikat yaptık.
Bütün üniversitelerle tahliye tatbikatı gerçekleştirdik. Eylül’ün son haftasında bütün Türkiye’de deprem tatbikatı gerçekleştireceğiz. Sel ve taşkın bilgilendirme modülünün özellikle erken uyarı tatbikatı Türkiye’de ilk kez yapılıyor. İkaz sistemlerinde yerli ve milli olarak gerçekleştirilen sistem otomatik olarak burada ilk kez denendi. Haber lama yayma sistemi yerine ilk kez devreye girdi. AFAD erken uyarı sistemi ile vatandaşa ilk ke erken uyarı verdi. SİMAS Dediğimiz hücresel bir sistemi ilk kez denedik. Burada yaşayan tüm vatandaşlara ilettik. Bütün GSM sistemlerinden geldi. Burada ilk kez yaygınlaştırılacak dere kenarlarına tabelalar ve toplanma alanlarını gösterecek simgeler oluşturulacak. Devletin tedbir alma ve önleme kabiliyeti var. Ama vatandaşı bilgilendirme kabiliyeti var. Bunları depremlerin sellerin ve karşı karşıya kaldığımız bütün afetlerin zararlarını en aza indirme konusu devletin Kurumlarının temel görevidir. Bu temel görevimizi yerine getiriyoruz. Burada sel ve taşkın afetin de çalışma gruplarımızın entegrasyonu, belirlenen toplanma ve barınma alanlarının nerelerde olacağını gördük. Elâzığ’da Van’da deprem gördük. Giresun’da sel afetini gördük. İzmir’de deprem gördük, akabinde yangınlar gördük. Muğla’da Antalya’da Rize ve Artvin sel afeti biter bitmek Bolu’da Sinop’ta, Bartın’da sel gördük. Buralarda elde ettiğimiz tecrübelerle bizim görevimiz vatandaşımıza afet öncesi tedbirlerin alınması.
2025 yılında bitmesi gereken il risk azaltma planlarını hazırladık. Bir ildeki afete yönelik bütün risklerin neler olduğu imardan yol planlamasına kadar alınacak tedbirlerin neler olduğu, ilinde meydana gelebilecek bütün afetlerin neler olduğunu anlatan canlı bir plandır. Sürekli güncellemeye muhtaçtır. Tatbikatta vatandaşları bilgilendirmeyi ve bir eğitimi ortaya koyduk.
Türkiye bir afet ülkesidir. Sürekli bu afetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Almanya’da hazırlanan raporda Türkiye’nin seviyesi düşük riskte orta risk seviyesine geldiği açıklandı. Ülkelerin doğan afetlerin olumsuz etkileri ile başa çıkma ve uyum sağlama raporunda Türkiye’nin oranı düşüş göstermiş. Güvenlik açığımız düştü. Güvenlik açığı açısından orta seviyeden düşük seviyeye düştük. Yani güvenlik açığımızı kapatmışız.
Eylül ayında Türkiye genelinde bir tatbikat yapacağız. Okullarımızda yaptık. Tematik tatbikatlara katılmaya çalışacağız. Kentsel ara kurtarma ve deprem tatbikatları ile 53 Bin 432 tatbikatı yapacağız.