Trabzon’un turizm vadisi olarak nitelendirilen Maçka, potansiyeli ile adeta cennet olduğunu gözler önüne seriyor. Fakat yetkili kurumların ilgisizliği nedeniyle birçok tarihi yapı atıl durumda. Bu değerli yerlerden biri de Türkiye’de bilinen ilk manastırı olma özelliğini taşıyan Vazelon Manastırı. Sümela Manastırı’ndan daha eski 1920’li yıllarda tamamen kaderine terk edilmiş, o tarihlerden itibaren yağmacıların, talancıların define hırsızlarının hedefine haline geldi.
Trabzon'un Maçka ilçesi Kiremitli köyündeki çam ormanında bulunan ve Sümela Manastırı'ndan daha önce yapıldığı bilinen Vazelon (Yahya) Manastırı'nda bir mağara ve ayazma bulunuyor. İlk manastır mağaranın önünee kurulmuş. Günümüze kadar ayakta kalan mağaranın önündeki kilise ve keşiş odaları 19. yüzyıla ait. Kompleksin 9 kilometre kuzeyinde yer alan ve 15. yüzyılda yapıldığı sanılan şapelde değerli freskler bulunuyor.
YAĞMACILAR TALAN ETMİŞ
Türkiye'nin ilk manastırı Vazelon Manastırı, Sümela (Hz. Meryem) Manastırı'ndan daha eski. 1920'li yıllarda tamamen kaderine terk edilmiş, o tarihlerden itibaren yağmacıların, talancıların, define hırsızlarının hedefi haline gelmiş. Çok değerli fresklerin üzerinde silah talimi yapılmış, isimler karalanmış. Bu eserler, gelecek nesillere aktarılmak üzere bize emanet ama maleserf durum içler acısı.
3 DİLDE TABELA VAR AMA…
Vazelon Manastırı’ndaki çok değerli fresklerin üzerinde silah talimi yapılmış, isimler karalanmış. Manastıra araçla 7 kilometrelik gidilmesi çokta mümkün olmayan yolun ardından 200 metrelik bir patika yol ulaşılıyor. Manastıra gidene kadar belli aralıklarla üç dilde yazılmış tabelalar yönü gösterse de yolun kullanılmaz hali dikkat çekiyor. Tarihi yapı ile ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu,’’Bakanlığın yatırım programına aldık. Ödenek gelince turizme kazandırılacaktır’’ dedi.
YOL DA MANASTIR DA ATIL DURUMDA
Vazelon Manastırı'nın restore edileeği ve Sümela Manastırı gibi turizme kazandırılacağı söyleniyordu ancak halen atılabilmiş bir adım yok. Bu manastıra, araçla 7 kilometrelik çok da gidilmesi mümkün olmayan yolun ardından 200 metrelik bir patika yol ile ulaşılıyor. Manastır, bulunduğu konum ile doğa harikası manzara sunuyor. Manastıra gidene kadar belirli aralıklarla üç dilde yazılmış tabelalar yolu gösterse de manastıra ulaşmanız imkansız çünkü yol yok denilebilecek kadar atıl durumda. Manastırın da yoldan bir farkı yok atıllıkta.
ÖDENEK GELİNCE BAŞLAYACAK
Konuyla ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, "Manastır tescilli bir bina, 1730 yıllık... Bakanlığın yatırım programına aldırdık. Ödeneğimiz gelince çalışmalar röleve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü himayesinde gerçekleştirilip turizme kazandırılacaktır" açıklamasında bulundu.
Karadeniz'de Sonnokta