Trabzon'da uyuz hastalığı salgın gibi yayıldı! Uyuz nedir, nasıl tedavi edilir?

Trabzon'da uyuz ve benzeri hastalıklar nedeniyle hastanelere yapılan başvuru sayısında büyük artış yaşandı

Haber61 Haber Servisi

Trabzon'da özellikle fındık hasadı sonrasında bir çok vatandaşın aşırı kaşıntı ve ciltte kızarıklık, kabarcık gibi sebeplerden dolayı hastanelere koştuğu ve genel olarak uyuz hastalığı teşhisi koyulduğu öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre; Hastanelerin cildiye bölümlerine son dönemlerinde en çok aşırı kaşıntı şikayetiyle başvuruldu. Doktorlar, başvuruların yüzde 90'ına uyuz teşhisi koyarken eczanelerde de sürekli olarak ilaç sirkülasyonu yaşandığı kaydedildi.

Haber61'in bilgisine başvurduğu bir çok eczane de durumu doğrularken hemen her gün benzer şikayetlerle hastaların ilaç almaya geldikleri belirtildi.

UYUZ NEDİR?

Sarcoptes familyasına ait bir çeşit akar türü olan uyuz böceği; deri altına girdiğinde burada yumurtlar; deri altında delikler ve tüneller açarak hızla ürer. Yetişkin dişi akar, yumurtalarını derinin üst katmanı olan epidermis isimli cilt tabakasına yerleştirdikten sonra tüm hayatı boyunca insan derisinde yaşayabilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Daha çok geceleri görülen şiddetli kaşıntı
Genellikle parmak aralarında, dirsek, bilek, bel, kalça, koltuk altında görülen ve sivilceye benzeyen kırmızı renkli kabarcıklar, yaralar ve döküntüler
Yaygın şekilde kızarıklık ve döküntüler; baş, yüz, boyun, sırt ve tüm bedende
Uyuz bulaşan kişinin cildinde bazen dişi uyuz akarının deri yüzeyinin hemen altında tünel açması nedeniyle, minik oyuklar görülebilir
Uyuz akarları, genellikle parmaklar arasında, bilekteki deri büklümlerinde, diz, dirsek, penis, göğüs ya da omuz bıçaklarında yaşamını sürdürürler.

Bir kişiye ilk kez bu akarlar bulaştırdığında, belirtiler ilk bir-iki ay (2-6 hafta) ortaya çıkmayabilir ancak buna rağmen bu kişiler hastalığı çevrelerine bulaştırabilirler. Bir kişi daha önce uyuz kapmışsa ikinci bulaşta hastalık daha erken ortaya çıkabilir. Yoğun kaşıntılara neden olan hastalık neden olduğu cilt tahrişleri nedeniyle başka cilt enfeksiyonlarının gelişmesine de neden olabilirler.

Uyuz hastalığı uyuz böceğinin deri altına girmesi ile başlar Uyuzun en yaygın belirtisi, kaşıntı ve deride kızarıklıktır. Bunun nedeni uyuza neden olan parazitinin dışkısı nedeniyle ciltte oluşan alerjik reaksiyondur. Özellikle geceleri görülen şiddetli kaşıntı, uyuzun ilk görülen en yaygın belirtisidir.

Bir sivilceye benzeyen kaşıntılı kabarcıklar yaygın görülür. Kaşıntı ve döküntüler vücudun çoğunu etkileyebilir veya sadece bilek, dirsek, koltuk altı, cinsel organ çevreleri, omuz ve kalça çevrelerinde bölgesel olarak da görülebilir.

UYUZ TEDAVİSİ

Uyuz hastalığına yakalandıysanız ve daha önce bir enfeksiyon geçirmediyseniz hemen bir doktora başvurun. Gecikmenin diğer insanları risk altına sokabileceğini unutmayın. Diğer daha ciddi cilt koşulları bazen uyuz belirtilerine benzer belirtilere neden olabileceğinden, doktorunuzun bunları ekarte etmesi gerekir.

Uyuz varsa, eşinizin de belirtileri olup olmadığına bakılmaksızın tedavi edilmesi gerekecektir. Bunun nedeni, uyuzun cinsel ilişki sırasında olduğu gibi yakın bedensel temas yoluyla bulaşmış olma olasılığıdır.

Reinfeksiyon riskini azaltmak için, hem siz hem de eşiniz tüm tedavi sürecini tamamlayana kadar, cinsel ilişki ve diğer uzun süreli temastan kaçının.

Uyuz teşhisi konduysa, kontrol edilip gerekirse cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar (CYBE) nedeniyle tedavi edilmek üzere en yakın cinsel sağlık kliniğinizi ziyaret etmeniz önerilebilir.

Uyuzun tedavisinde daha çok krem ve losyonlar kullanılır. Uyuz tedavisi esnasında doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanılması oldukça önemlidir. Tedavi esnasında genellikle doktor tarafından reçete edilen vücut krem ve losyonlarının, ilaç reçetesindeki talimatlar doğrultusunda vücuda sürülmesi gerekir. Bazı durumlarda doktor tarafından ağızdan alınan ilaçlar da yazılabilir.

Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri