Trabzon Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşu TİSKİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, imarsız konutlara su idarelerinin herhangi bir hizmet vermesinin yasal olmadığı belirtildi
Trabzon Büyükşehir Belediyesi İçme suyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğü yapı kullanma izin (iskân) belgesi bulunmayan konutlar hakkında açıklama yayınladı. TİSKİ’den yapılan açıklamaya göre, yapı kullanma izni verilmeyen konutlara içme suyu ve altyapı hizmetlerinin sağlanmasında yasal engellerin bulunduğunun altı çizildi. Trabzon’da yaklaşık 12 bin adet geçici aboneliğin (yapı kullanma kayıt belgesiz) olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
YAPI KULLANMA İZNİ YOKSA…
“Yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni (iskân) verilmeyen veya alınmayan yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, kullanma izni alınıncaya kadar geçici olarak elektrik, su, doğal gaz, telefon ve kanalizasyon sunuluyor. İskân alınmadan, elektrik, doğal gaz ve telefon bağlanabiliyor, yalnızca su ferdileştirilemiyor.
Su abonelik işlemleri için gerekli belgeler arasında yapı kullanma izni (İskân belgesi) isteniyor.
HİZMET YASAL OLARAK İMKANSIZ
Dolayısıyla, yapı kullanma izni olmayan tüm konutlarda su, şebeke tarifesinden değil, daha pahalı seviye olan şantiye tarifesinden tarifelendirilmektedir. Altyapı hizmetlerinin sağlanmasında ise yapı kullanma belgesi zorunluluğu bulunduğundan, iskansız yapılarda TİSKİ de dahil hiçbir su idaresinin herhangi bir altyapı çalışması yapması yasal olarak mümkün değildir. 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 31. Maddesinde, ‘Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılarda izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılamazlar’ hükmü yer almaktadır.
KAÇAK BAĞLANTIYA HAPİS CEZASI VAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ‘İçme ve Kullanma Suyu Temini ve Dağıtım Sistemleri Hakkında Yönetmelik’in 6’ncı Maddesinin c bendine göre, İdaremizin, bina parsel sınırının içerisinde kalan kısmında çalışma yükümlülüğü bulunmamaktadır. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre bir hakka dayanmaksızın başkasına ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren kimseye, suçtan zarar görenin şikâyeti üzerine altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilir.
GEREKLİ TUTANAKLAR TUTULDU
Geçtiğimiz günlerde Trabzon kamuoyuna yansıtılan haberde, Ortahisar İlçesi Bahçecik Mahallesi’nde bir site içerisinde baş gösteren kanalizasyon arızasına ihbar edilmesine rağmen bir hafta boyunca TİSKİ tarafından müdahale edilmediği gibi ifadelere yer verilmiştir.
Arızanın ihbar hattımıza bildirilmesiyle, ilgili personellerimiz adrese intikal edip gerekli keşifleri yapmıştır. Kontroller sonucunda da arızanın site parsel sınırı içerisinde olması, sitenin yapı kullanma izin belgesi olmaması ve kanalizasyon hattına kaçak bağlantı yapılması nedeniyle hiçbir işlem yapılamayacağı belirtilip, site hakkında gerekli tutanaklar tutulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”