Trabzon Kadın Eğitim ve İstihdamı Artırma Derneği, Sabancı Vakfı desteğiyle "Kavanozdaki Hayatlar" projesiyle, sığınmacı ve Trabzonlu kadınlar gün içerisinde yaptıkları iyilikleri küçük kağıtlara yazarak, kendi isimlerine oluşturulan kavanozlara atıyor.
Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ile Trabzon Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifinin ortaklığıyla dernek binasındaki 10'u sığınmacı olan 20 kadın kursiyere, 2 aydır hafta içi her gün kazaziye gümüş örücülüğü öğretildi.
Projede doğduğu topraklardan, evlerinden ve hayallerinden uzaklaşarak, başka bir memlekette hayata tutunma mücadelesi veren sığınmacı kadınlar, uyum sürecini artırmaya yönelik meslek edindirmek amacıyla Trabzon'un yöresel el sanatı ile buluşturuluyor.
Kadın Eğitim ve İstihdamı Artırma Derneği Başkanı Bahar Kastan, 2014 yılından bugüne kırsal alanlarda yaşam mücadelesi veren kadınlara yönelik çalışma içerisinde olduklarını belirtti.
Kadınların kursa daha rahat gelebilmeleri için dernekte bulunan bir odayı çocuk oyun alanı olarak dizayn ettiklerini belirten Kastan, "Bizim kursumuzun en güzel yanı sığınmacılar ve Türk kadınlar birbirlerine dil öğretmenin yanı sıra yemek kültürlerini de öğretmeye çalışıyorlar. Ve bu iletişimi biz kazaziye örücülüğü kursunda birleştirmiş olduk." diye konuştu.
Proje Koordinatörü ve aynı zamanda Trabzon Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Teşrife Boysan da proje kapsamında kursun yanı sıra kadınlara toplumsal cinsiyet eğitimi verdiklerini ifade etti.
Kursa gelen kadınlara proje kapsamında gün içerisinde yaptıkları iyilikleri küçük kağıtlara yazarak, kendi isimlerine oluşturulan kavanozlara atmalarını istediklerini vurgulayan Boysan, Trabzonlu ve sığınmacı kadınları daha çok etkinlik yaparak, kaynaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.
Projeyi "Kavanozdaki hayatlar" olarak belirlediklerini söyleyen Boysan, "Sabancı Vakfı'da bu ismi çok beğendi. Ancak kursiyerlerimiz zaman içerisinde projeyi Deniz Yıldızı hikayesine benzeterek, iyilik yap, denize at sözünden yola çıkarak, iyilik yap, kavanoza at diyerek, kendilerine slogan oluşturdular." diye konuştu.
Kurs Hocası Gülay Tezcan ise kursu başarıyla tamamladıklarını ifade ederek, "Bütün öğrencilerim kursa hırsla başladılar. Hemen hemen hepsi kendilerini yetiştirmiş durumdalar." dedi.
Iraklı kursiyer Hulud Alraşid, kursa ilk geldiğinde pek bir şey bilmediğini dile getirerek, "Bu kurs benim için çok önemli çünkü çok şey öğrendim, arkadaşlarımla tanıştım." diye konuştu.