Trabzon Büyükşehir Belediyesi bağımsız meclis üyesi Davut Çakıroğlu, bugün yayınladığı açıklamasında Trabzon’un 6 meilletvekiline de çağrıda bulundu.
Çakıroğlu “Fenilketonüri Hastalığı”na dikkat çekerek, Trabzon’dakş hastanelere bu hastalığın tedavisi için birim kurulması gerektiğini belirtti.
Çakıroğlu’nun açıklaması şu şekilde;
Türkiye'de siyasetin en çok kullandığı ve speküle ettiği alan maalesef sağlıktır.
Karar vericiler veya siyasi irade o derece bu alan üzerinden siyaset üretir ki ;arada bir çok hayati gerçek görmezden gelinir.
Randevu almaktan tutun da kan bulmaya kadar bir çok sorun maalesef sağlık sektöründe eksra veya eksrem sorunların oluşmasına neden oluyor.
Sürekli değişen yönetmelikler, sağlık çalışanlarının dahil edilmediği kararlar, yanlış yerlere yapılan gereksiz yatırımlar…
Bunca sorunun içinde öyle bir tanesi var ki ;bir çoğumuz hiç duymadık.
Bu sorun "Fenilketonüri Hastalığı"dır.
İlk defa 1934 de tanımlanan hastalığın, fenilalanin kısıtlı diyetle tedavi edilebileceği ise ;1953 de Bickel tarafından tanımlanmıştır.
Hayatın ilk birkaç ayında sağlıklı bebeklerden ayırt edilemezler,
tedavi edilmezse çocuklarda 5-6’ıncı aylardan sonra zekâdaki gerileme belirgin hale gelir.
Pek çok ülkede yenidoğan taraması ile FKU tespit edilmektedir.
Ailevi geçişli metabolik bir hastalıktır.
Proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli aminoasid, fenilalanin hidroksilaz isimli enzim eksikliği nedeniyle karaciğerde parçalanamaz. Fenilalanin ve metabolitleri kan ve dokularda birikir. Çocuğun gelişmekte olan beynini harap ederek, ileri derecede zihinsel özürlü olmasına neden olur.
Klasik fenilketonüri hastalığında şu anda uygulanan tedavi özel beslenme tedavisidir ve yaşam boyu sürmelidir.
Bu hastalıkta beyin hasarının önlenmesi için, tedavinin hayatın ilk 20 günü içinde başlaması önemlidir.
Her dörtbin yenidoğan bebekten birinde, PKU tanısı alınıyor. Ancak bu genetik hastalığın taşıyıcılığı her 40 kişiden birinde var. Dünyadaki durum ise, ülkelere göre değişiyor. 100 binlerde bir gibi oldukça seyrek görülen veya 25 binde bir, 40 binde bir görülen ülkeler de var” Türkiye, fenilketonüri hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden biridir.
Ancak aynı yoğunlukta tedavi merkezleri yok,
Bölgemizde sadece Samsun'da Tıp Fakültesinde tedavi noktası var.
Artvin, Rize, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Ordu ve Trabzon tedavi noktalarının olmadığı bir çok İlden bir kaçı…
Binlerce insan ömür boyu takibi gereken bu hastalık için göç etmek zorunda kalıyor.
Bu hastalık sürekli ve kısa süreli periyodlarda takip gerektiriyor,
bu takipler hayati derecede önemli.
Protein değerinin belli aralıklarda olması ve buna göre beslenmenin Doktor kontrolünde düzenlenmesi gerekiyor.
Trabzon; Bölgeye hitap eden bir İl olması hasebiyle ivedilikle bu konuda bir tedavi birimine kavuşturulmalıdır.
Şehrimizi temsil eden vekillerin bu konuda, yetkili kurumlarla eksiklikleri görüşüp gereken desteği sağlamaları zaruridir.
Siyaset esasen bunun için vardır!
Bu konuda yetkili kurumların talebi ve gayreti olduğunu biliyorum ancak hepimiz biliyoruzki siyaset istemeden bu konular çözülemez.
Şehir Hastanesi üzerinden siyaset üreten, sayısız kez basını ve kamuoyunu meşgul eden siyasi aktörlerin, bu hayati konunun çözümü için gerekeni en kısa sürede yapacaklarını umuyorum!
Bunun için defaatle ihale, milyonluk yatırım gerekmiyor.
İhtisası olan bir doktor ve bunun tayini için siyasi iradenin olması yeterli olacaktır. Çocuklarımız yarınlarımız geleceğimiz onlar adına çok şey istemedik!