Trabzon'un Akyazı Mahallesi'nde bulunan üç katlı evini adeta kütüphaneye çeviren Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı, yaşı 70 olmasına rağmen kitaba olan sevgisi hiç bitmediğini söylüyor.
Yaklaşık 10 bin kadar kitap biriktirdiğini, bunların çoğunu koyacak yerinin olmaması yüzünden bir kısmını bağışladığını bir kısmını da satmak zorunda kaldığını ifade eden emekli öğretmen Yazıcı, kitap parası kazanmak için yurt dışında bile çalıştığını söylüyor.
Üç katlı evinin her katını kütüphane gibi kullanan Yazıcı, yatak odasını bile kitapla doldururken, kitap okumayı ve yazmayı çok sevdiğini ifade ediyor.
Şu ana kadar 102 kitap yazdığını yazmaya da devam etiğini ifade eden Yazıcı, yazarlığa ilk adımı 40 yıl önce attığını belirterek, "Yazarlık konusunda ilk kıvılcım bende 40 yıl önce yüksek okulda okurken hocalarımızdan geldi. O yıllarda Ankara'da bir dergide ilk yazım çıktı. Daha sonra ise 1980 yılında "Erciyes'ten Haykırışlar" isimli bir şiir kitabım çıktı. Bugüne kadar 102 kitabım yayınlandı. Trabzon'da şu an itibariyle yaşayan yazarlar arasında en fazla eser verenler arasında ilk sıradayım. Yaşım 70. Her yıl aşağı yukarı bir kitap yazdım" dedi.
"KİTAP PARASI KAZANMAK İÇİN LİBYA'YA GİTTİM"
Kitap parası kazanmak için yurt dışında bile çalıştığını kaydeden Yazıcı, "Kitap sevgisi için Libya'da bile çalıştım. Çünkü o dönemler öğretmenlikten aldığım para yeterli olmuyordu. İlim için kitap yazmak için Libya'da arapça tercümanlık yaparak masraflarımı karşılamaya çalıştım. Kitap okuma sevgim ise İmam Hatip Lisesi yıllarında Çanakkale şehitleri kitabını okuyarak başladı. O gün bugündür her gün okuyorum. Yaklaşık 40 yılda 10 bine yakın kitabım oldu. Biriktirdiğim kitaplar artık evime sığmamaya başladı. Dört kütüphanem vardı. Bunlardan birini Akyazı mahallesine bağışladım. İki tanesini satmak mecburiyetinde kaldım. Çünkü artık kitaplarımı koyacak yerim kalmamıştı. Hatta bu anlamda aile olarak eve sığmamaya başlamıştık. Kitaplar eve sığmadığı için eşim bana çok tepki gösterdiği de oldu. Şu anda buradakiler ihtiyacım olan kadarı. Aldığım bütün kitapların hepsini okudum" diye konuştu.
"YOK EDİLEN ESERLERİ ARAŞTIRIYORUM"
Çok sayıda araştırmalar yaptığını ifade eden Yazıcı şu an Trabzon'da yok edilen eserler üzerine çalışma yaptığını ifade ederek "Şu anda Trabzon'da geçmişte örtbas edilen yok edilen eserler üzerine bir kitap hazırlıyorum. Bu çok büyük bir çalışma. Kitabım henüz basılmadı. Bütün belgelerini topladım. Ne zaman yayınlanır konusu henüz net değil. Murat Yüksel'in yazdığı 5 ciltten oluşan Trabzon'da Türk İslam eserleri kitabeleri çalışmasına destek vererek birlikte ortaya çıkardık. Akçaabat'ta, Akyazı'da Türk İslam eserleri ve kitabelerini ortaya çıkardık. 35 civarında ödül aldım. Bunların bir kısmı kitap, plaket ve para ödülleridir. Kazandığım paramın 4'de üçünü kitaba verdim. Zaman zaman sponsorlardan da destek gördüm" şeklinde konuştu.
"YAZARA KREDİ YOK"
Bankaların yazarlara kredi vermediğinden de yakınan Yazıcı, kitaplardan elde ettiği gelirin bir kısmını şehit ailelerine verdiğini belirterek "Kitaplarımdan elde ettiğim yaklaşık 5 bin TL'yi şehit ailelerine gönderdim. Daha çok yardım yapmayı çok arzu ederdim. Ama maalesef gelirimiz fazla değil. Kredi kullanamıyorum. Yazarların kredi hakkı yok. Kitap yazsanız size kredi vermiyorlar. Yazarlar bu konuda perişan" ifadelerini kullandı.
Eşi Zehra Yazıcı da eşinin kitaplara olan ilgisinden pek rahatsız olmadığını dile getirirken, kendisinin ilkokul 3. sınıftan terk olduğunu, fazla okuma yazma bilmediği için eşinin yazdığı kitapları eşinin sesinden dinlemeyi sevdiğini söyledi. Zehra Yazıcı, gençlere mutlaka okumalarını ve eğitimlerini tamamlamaları tavsiyesinde bulundu.