Tarihinde ilk kez katıldığı UEFA Gençlik Ligi’nde yarın Zviezda ile deplasmanda karşılaşacak olan Trabzonspor’da Altyapı Koordinatörü Hamit Cihan, TSYD Trabzon Şubesi aracılığıyla açıklamalarda bulundu.
A takım düzeyinde birçok kez Avrupa arenasına çıkan Trabzonspor’da Alt yapı koordinatörü Hamit Cihan: “Bu tür maçlar bizler için her bakımdan deneyim olacak. Bu maçların, oyuncularımızın gelişimine katkı sağlaması açısından yararlı olacağı inancındayım.”
Türkiye’nin en iyi alt yapılarından birine sahip olan Trabzonspor’da U19 takımı, bu ay sonunda yeni bir yolculuğa çıkıyor. Pandemi nedeniyle geçen sezon 13 Mart 2021’de başlayan ve 20 maç üzerinden oynanan 2020-2021 sezonunda normal ligi 52 puanlı lider Galatasaray’ın ardından 38 puanla ikinci sırada bitiren Trabzonspor, Temmuz ayında yapılan U19 Süper Lig Türkiye Finallerine katılmıştı.
Bordo-mavililer, çeyrek finalde Göztepe’yi, yarı finalde Fenerbahçe’yi, finalde ise ligi zirvede bitiren namağlup Galatasaray’ı yenip Türkiye şampiyonu olmuştu. Trabzonspor U19 takımı bu başarısıyla, tarihinde ilk kez UEFA Gençlik Ligi’ne katılma hakkı elde etti. Bordo-mavililer, ilk maçını 29 Eylül’de Bosna temsilcisi Zviezda 09 ile deplasmanda oynayacak. Rövanş ise 20 Ekim’de Trabzon’da…
Trabzonspor’da gençler için bu turnuva önemli bir deneyim ve gelişimleri açısından ise büyük katkı sağlayacak. Ancak bordo-mavili takımda şampiyon olan kadrodan birçok oyuncu bu turnuvada takımdan ayrıldıkları için yer alamayacaklar. Trabzonspor, UEFA Gelişim Ligi’ne yenilenmiş kadrosuyla gidecek.
Peki yeni ekip turnuvaya nasıl hazırlanıyor, hedefler, alt yapıdaki sorunlar, pandeminin etkileri neler? Tüm bu sorulara Altyapı Koordinatörü Hamit Cihan cevap veriyor. Cihan, TSYD Trabzon Şubesi dergisine verdiği röportajda, futbolcuların gelişimiyle ilgili de açıklamalar yaptı. Söz Cihan’da…
U19 takımı ilk kez Avrupa şampiyonasına katılacak. Bunla ilgili görüşleriniz neler?
Bu tür maçlar bizler için her bakımdan deneyim olacak. Bu maçların, oyuncularımızın gelişimine katkı sağlaması açısından yararlı olacağı inancındayım.
REZERV TAKIM ŞART
Baktığımız zaman temmuz ayında U19 gelişim ligi şampiyonası yapıldı ve yeni sezon öncesi olması nedeniyle Şampiyon olan takımdan birçok oyuncu başka kulüplere transfer oldu. Bununla ilgili nasıl bir planlama yapıyorsunuz? Şampiyona sizce biraz geç mi yapılıyor?
Bu soru ülkemiz genelinde tartışılması ve cevap bulunması gereken bir soru. Maalesef tüm kulüplerde yapıldığı gibi biz de birçok oyuncuyu, bazılarını serbest, bazılarını kiralık olarak çeşitli kulüplere gönderdik. Birkaç oyuncumuz da hiçbir kulüple anlaşamadı. Bana göre ülkemizde futbolcu yetiştiremememizdeki en büyük sorun bu. Alt yapıların en üst takımı olan U19 takımındaki oyuncuların profesyonelliğe entegre olmada bir devamlılığı yok. U 19 takım oyuncularının, ülkemizde verilen alt yapı eğitimi ile yarışmacı bir takımda oynama kapasiteleri, özellikle atletik yönden yok. Bu konuda yapılacak şey, süper lig takımlarının ikinci takımlarını kurarak bu takımın da profesyonel ligde yer almasını sağlamak olmalıdır. Bu takım U 19 takımının devamı olmalı ve sezon içinde A takıma oyuncu geçişi olmalıdır. Bu uygulamanın iki yararlılık değeri olacaktır. (1) Genç oyuncu yetiştirmede ülkenin bir modeli olacak. (2) Milyonlarca Euro verip yaşlı yabancı oyuncuları yedek olarak kenarda oturtmayacaksınız.
Pandemi hazırlıklarınızı nasıl etkiliyor?
Gerçekten pandemi koşullarında çalışmak çok zor. Bunun için Trabzonspor olarak sağlık kurulumuzun almış olduğu önlemlere dikkat ediyoruz. Sporcuları bilgilendiriyoruz. Buna rağmen bir iki vaka ile karşılaştığımızda da gerekli önlemleri alıyoruz. Tabi ki antrenmanlarımızın sayısının az olması ve özellikle U19 dışındaki grupların maç oynamamasının onların gelişimi için olumsuz bir etkisinin olduğunu söyleyebilirim.
Trabzonspor alt yapısı çok zengin bir kulüp, ülke futboluna birçok oyuncu kazandırıyor. Sizce Trabzonspor A takımında bulunan alt yapıdan yetişen oyuncu sayısı yeterli mi?
Nitelik ve nicelik açısından daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum. Şu an bu azlığın, Trabzonspor’un yüksek bir arzu ile şampiyonluk planı yaptığından kaynaklandığını söyleyebilirim. Çünkü uzun yıllardır böyle bir arzu camia içinde birikmiş bir beklentiye dönüşmüş durumda. Ümit ediyorum tüm camia olarak bu sevinci, mutluluğu yaşarız. Buna rağmen Trabzonspor’un kadrosunda yetenekli ve genç oyuncular var.
Trabzonspor’da Teknik direktör Abdullah Avcı’nın göreve geldikten sonra alt yapıyla yakından ilgilendiğini biliyoruz. Özellikle Özkan Sümer Futbol Akademisi’nde önemli değişikler yapılıyor. Bununla ilgili biraz bilgi verir misiniz?
Sizin de belirttiğiniz gibi Abdullah hocamızın gerek fiziki şartların daha kullanışlı hale getirilmesinde gerekse de özellikle fitness salonunun yapımı ve modern aletlerin alınmasında vermiş olduğu destek, bilgilendirme için kendisine bir kez daha teşekkür ederiz.
Dövme yaptırmayın!
U19 takımının oynadığı bazı maçlarda futbolcuların Trabzonspor alt yapısından yetişip Lille’ye transfer olan Yusuf Yazıcı’nın kendine has olan gol sevincini yapmaları için neler söylersiniz?
Bu tür anlık taklitler, taklit edilen kişinin özelliklerine baktığımızda bir sorun teşkil etmiyor. Bazen idol haline gelebiliyor bir oyuncu, hele de sizin alt yapınızdan yetişmiş ise. Sakınca gördüğümüz uygulamalar ise küçük yaşlarda çocukların büyük oyuncuların yapmış oldukları DÖVME, SAÇ, SAKAL vb. çocuğun kendi çocukluğuna aykırı olan aykırılıklar.
Bugüne kadar Türkiye’nin en iyi alt yapısına sahip olan Trabzonspor’un genç oyuncuları için sizinle temasa geçen Avrupa kulüpleri oldu mu?
Böyle bir talep çok ciddi anlamda olmadı.
HATA YAPMALARINA İZİN VERMELİYİZ!
Trabzonspor’un bu sezon oynadığı Galatasaray maçında alt yapıdan yetişen ve yıldız adaylarından biri olarak gösterilen Abdülkadir Ömür’e karşı taraftarların gösterdiği tepki için bir yorumunuz olur mu? Neden genelde alt yapıdan yetişen futbolculara bu tür tepkiler yapılıyor? Sebebi kötü oynamaları mı yoksa farklı bir şey mi?
Genç oyuncular hatalarından beslenirler. Onlar hatalarından öğrenme çıkarırlar. Bu insana ait bir durumdur. Dolayısı ile onların hata yapmalarına izin vermeliyiz. Deneyimli oyuncu başka nasıl olunur ki? Burada belki yöre insanı olarak biraz tez canlıyız, biraz sabırsızız, çok çabuk sinirleniyoruz ve maalesef öfkemizi kontrol edemiyoruz. Başka bir sebep olduğunu düşünmüyorum.
Oyuncuların gelişimlerindeki en önemli faktör nedir. Geçmişte baktığımız zaman yıldız adayı olarak gösterilen birçok oyuncunun şuan ismi okunmuyor?
Bana göre şu an dünyada oynanan futbolun birinci değeri HIZ; hem topu kazanmada hem de topu kullanmada. Bunun için ortaya çıkan en büyük değer GÜÇtür. Fiziksel olarak çok güçlü oyuncular yetiştirmeliyiz. Bu durum sadece topla yapılan antrenmanlar ile sağlanamaz.
KENDİ MODELİMİZİ OLUŞTURMALIYIZ
TFF’nin yabancı kuralını nasıl değerlendiriyorsunuz? Futbolun gelişimine bu kural nasıl katkı sağlar?
Futbolun evrensel değerlerine göre kural sadece kalite yönünden olabilir. Sayısal yasakları çok doğru bulmuyorum. Biz alt yapı olarak evrensel oyuncu yetiştirmeliyiz. Bizim rakibimiz İngiltere, Almanya, Belçika vb. olmalıdır. Ülke olarak bunu yapabileceğimiz inanıyorum. Sadece kendimiz olmaya, her ülke gibi kendi modelimizi oluşturmaya ihtiyacımız var.
EN BÜYÜK SORUMLULUK TFF’NİNDİR
Sonuç olarak; öncelikle alt yapının aslî görevi oyuncu yetiştirmektir. Kulüplerin geleceği alt yapıdan yetişen oyunculara bağlıdır. Bu manada, ülke olarak şu an en büyük sorun, U19 takım oyuncularının, kulübün kendi bünyesinde oluşturacağı ikinci bir profesyonel takımla gelişimlerindeki devamlılığın sağlanamamasıdır. Burada en büyük sorumluluk TFF’nindir.