Trabzon’un yeni Tiyatro Binası nasıl olacak? - "Keşke yarışmayla Elde edilen bir proje olsaydı"

TTSO hazırladığı projeyi sosyal medyadan paylaştı… Tartışmalar başladı.

Haber61/ Haber Servisi - Röportaj Levent Ustabaşı - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başanı Suat Hacısalihoğlu, Atapark’ta bulunan Zağnos Vadisi’nin ucundaki Tiyatro Binası ve çevresini yeniden düzenlemek istiyor. Bu nedenle proje çalışmalarına 3 yıl önce başladı. Yalnız geçtiğimiz günlerde bir görsel yayınlaması bütün gözleri yeniden buraya çevirdi. Yeni tiyatro binası Azeri bir mimara çizdirilmişti. Görselini sosyal medyada paylaşmasının ardından eleştiriler de beraberinde geldi. Peki bu konuya Trabzon Mimarlar Odası’nın bakışı neydi?  

Trabzon Mimarlar Odası Şube Başkanı Gürol Ustaömeroğlu sorularıma şu yanıtları verdi; 

- Gördünüz mü projeyi?

Sosyal medyadan gördüm.

- Nasıl buldunuz?

Bu kısmını tartışmıyorum. Bizim bu işe bakışımız iki noktadadır. Bir tanesi projenin mimari ve teknik özellikleri Bir diğeri yapılış şeklidir. Biz şu anda işin yapılış şekline bakıyoruz.

- Ne gibi bir detayı inceliyorsunuz?

Biz her zaman şeffaf yönetimden yanayız. Trabzon’a bir kültür merkezi ve tiyatro binası kazandırmak, bizim uzun yıllara dayanan hayallerimizdendir. Köşe yazılarımızda, projelerimizde siyasetle ilgilendiğim dönemlerden bugüne Trabzon’a çok büyük bir kültür merkezinin kazandırılmasına inanmaktayım. Hatta Varlıbaş ve belediye binası yapılırken orası henüz daha TEKEL arsası iken buraya büyük bir kültür kompleksi yapılmasını istemiştim. 

- Ne olmuştu? 

Olmamıştı. Varlıbaş yapıldı. Belediye binası yapıldı. Orada yapılan o dönem şuydu bir mimari proje yarışmasıyla elde edildi. Usul olarak doğruydu. 

Şimdi biz Trabzon’da belediye binası, kültür merkezi kongre merkezi hastane gibi büyük kamusal simgesel özelliği olan yapılan projelerinin yine ulusal mimari proje yarışmalarıyla elde edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Buradan şöyle bir çıkarım vardır. Bu kentte mimarlığa gönül vermiş mimarlığı bir sanat olarak gören her mimarın kamusal projelere katkı koyma hakkı vardır. Bunun tarafsız tek yolu da ulusal veya bölgesel mimari proje yarışmalarıdır. 

- Kentin hali ortada. Doğru düzgün yapılan son dönemlerde birşey yok… Belkide TTSO’yu bu nedenler yabancı bir mimara yönlendirmiştir.

Ama bunun yolu bu değildir. Burada TTSO’da bir kötü niyetin olduğuna inanmıyorum. Ama usul böyle olmamalıydı. 

- Trabzon’da bir cami projesi inşaatı devam ediyor, Trabzon’da Boztepe’de kente hakim noktada otel tamamlandı.. Bunlarla ilgili de mimari yarışmalar düzenlenebilir miydi?

Otel projesi bir kere şahsi bir kuruma ait.

Ama  kentin en hakim en büyük  projelerinden..

Sonuçta özel bir kişiliğe ait bir projedir. Bundan çok büyük beklentiye giremeyebiliriz. Fakat cami projesinde böyle bir beklentiye girebilirdik. Bunun da yeri konusunda ne yazıkki belediye ile anlaşamıyoruz. Trabzon’a büyük bir cami projesi ihtiyacı olabilir ama bunun yeri Moloz olmamalıydı.

- Bunun belediye başkanına bildirdiniz mi?

Bizzat kendisine.. Ben savunuyorum demişti.

Tiyatro merkezi projesi yeniden ele alınıp bir yarışmayla ortaya çıkarılsın mı diyorsunuz?

Evet. Atapark bünyesinde iki tane osmanlı eseri barındırıyor. Bunlardan biri Gülbahar hatun camisi bir diğeri de türbe.. SSK ve Lojmanların yıkılması bu bölgenin - aradan yol geçse dahi - Zağnos Vadisi ile buluşmasını sağlamıştır. Tiyatro binasının yeri artık simgeleşmiştir. Tiyatro binası o bölgenin kişiliğidir. Dolayısıyla bu yukarıda bahsettiğim Atapark - Zağnos Adisi birleşmesine yeni yapılacak olan tiyatro binası önderlik ve liderlik yapabilirdi. Böyle bir proje böyle bir amaca yönelik juri isteklerinde bunların dile getirildiği mimari proje yarışması, böyle bir projenin ortaya çıkmasını sağlayabilirdi. 

- Azeri ve çok ünlü bir mimar olduğu söyleniyor. Tanıyor musunuz?

Kendisini çok iyi tanıyorum. Yakın  dostluğum vardır. Hatta konusunda yetkin bir insandır. Fakat bu hocamız kendisinden ne talep edilirse onu yapmış gibi gözüküyor. Burada bir meydan, Zağnos, Atapark meydanı buluşması, çevresel değerlere hizmet eden bir proje istenseydi öyle yapabilirdi. Ama bu öyle gibi gözükmüyor. 

- Yani sipariş usulümü yaptırıldı?

Ticaret Odası’nın tiyatro binasını sahiplenmesi ve bunu daha kapsamlı bir kültür merkezi haline dönüştürülmesi talebi takdire şayandır Ama bunun içinde bu konunun mutfak çalışmalarında Trabzon mimarlarının ve mimarlar odasının olmaması üzüntü vericidir. 

- Böyle bir yarışma düzenlense işin ehli, çok ses getiren, projeleri dünya ünlenen mimarlar nedense girmiyorlar bu yarışmalara. Ne yapsın TTSO  peki?

TTSO yetkiyi Trabzon Mimarlar Odası’na vermesi gerekirdi. Bunun sebebi şudur; Böyle bir mimari proje yarışmasının değeri bunu yaptıracak olan kurumun (Kültür Bakanlığı, belediye vs.. )  konuya yaklaşımı ile direkt ilintilidir. Bir kurumun konuya yaklaşımı birinci önceliktir. Hevesli olacak yaptırım gücü olacak. Yaptırmaya gerçekten niyeti olacak. Diğeri ise juridir. Eğer juri mimarlar odası genel merkezinin belirlediği çok yetkin çok usta konusunda uzman kişilerden oluşuyorsa yarışmaya olan katılım artar.

- Peki son dönemlerde mimarlar odası genel merkezinin hükümete tutuma var bu etkilemez mi?

Son yıllarda mimarlar odası ve dolayısıyla mimarların sistem dışına itildiğine dair gözlemlerimiz var. Bundan büyük üzüntü duyuyoruz. 

Biz aylar önce sayın Valilik makamına ve büyükşehir belediyesi dahil Trabzon’daki bütün belediye başkanlık makamlarına, yukardaki düşüncelerimi içeren yani Trabzon’da kamusal projelerin nasıl elde edilmesi gerektiğine dair düşüncelerimizi anlatan bir üst yazı yazmıştım. Bu konudaki hassasiyetimizi belirtmiştik. Bu konuda hassasiyetimiz ve talebimiz devam etmektedir.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (10)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri