Suat Hacısalihoğlu seçim öncesinde görev süresince yapılan çalışmaları ve devam eden çalışmaları özetleyen bir konuşma yaptı.
Hacısalihoğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde;
Bugün burada 4,5 yıllık çalışmalarının özetlemesini yapmak istedik. Buradaki esas konu Trabzon'un geliştirmek üzerine yapılan çalışmaların özeti şeklinde olacaktır.
Şehrimizdeki bu faaliyetleri üyelerimizle beraber yaparak ve üyelerimizin önünün açılması kamu kurumları ile birlikte olduğunu belirtmek isterim. Şehir adına yapılan faaliyetlerde öne çıkmamız lazım. Hiç bir çalışmamızı plansız programsız yapmadık.
Biliyorsunuz bir pandemi süreci yaşadık, Rusya-Ukrayna savaşı oldu. Buna rağmen şehrimizin rakamları büyüdü. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğiz.
Başlattığımız faaliyetleri kısa orta ve uzun vadeli olarak planlayacağız.
Turizm sektöründeki faaliyetlerle başladık. Bunlar plan ve program çerçevesinde yapıldı. Bundan önce yapılan çalışmalarda sıcak ülkelerden şehrimize gelenleri ağırladık.
Sıcak bölgelerdeki turistlerin Malezya’ya gittiklerini görerek ve bunu 7 saat fazla uçarak yaptıklarını görerek Trabzon olarak çalışmalar yaptık. Tanıtım fuarı ve ikili görüşmelerle şehrimize gelen turist sayısı, uçak sayısı ve bırakılan para dikkate alınarak büyük bir girdi sağlandığını belirtmek isterim. Bu sürdürülebilir olmalı. Daha fazla turist gelmesi adına çalışmalarımız devam ediyor.
Şehrimizin geleceğini planlamada turist olarak bakmayarak yatırım olarak düşündüklerini gördük ve sadece turist olarak değil yatırımcı olarak geldiklerini gördük.
Orta ve uzun vadede şehrin planlanması adına yaptığımız çalışmada şehrimizin teknoloji şehri olması adına çalışmalarımız var. Bu konuda şehrimizde KTÜ ve dinamik bir genç nüfusumuz var.
KOKULU ÜZÜM, ZİFİN ÇİÇEĞİ VE KARAYEMİŞ
Bölgedeki kokulu üzümü alarak etken maddesinin nerede kullanılacağı konusunda çalışmalar yaptık ve kozmetikte kullanılacağını belirledik. İlaç enstitüleri ile koordineli çalışarak markamızı yarattık. Önümüzdeki süreçte özel sektörün bu konuda önünü açmamız lazım.
Diğer etken madde karayemişimizdi. Onun da etken maddesini değerlendirerek kansere karşı kullanılacak etken madde olduğunu öğrendik.
Diğeri ise Zifin çiçeği oldu. Alzheimer hastaları için etken madde olduğunu tespit ettik ve bu konuda çalışmalara devam ediyoruz.
YAZILIM ÜSSÜ
Yazılım üssü kurmak için çalışmalar tamamlandı ve yazılım üssü kurulacak.
YATIRIM ADASI
Yatırım adası projesinin hızlanması için bakanlığının önerisi “altyapısını siz yaparsanız daha hızlı olur” yönündeydi. Bizde yatırım adası altyapısının ihalesi yaptık. Yatırım Adası böylelikle yatırım programına girdi. Yatırım Adasını devlet yapacak denilmişti ama alt yapısını yaparak süreci hızlandırıyoruz.
SOMON BALIĞI TESİSİ
Somon Başlığının yumurtası dışardan geliyor. Dışardan gelince bağımlılık oluyor. Kamu kurumları ile yaptığımız çalışmalar neticesinde bakanlığımıza Somon Balığı üretim tesisi kurulması ile alakalı çalışma başladık. Hibe desteği ile ihalemizi yaptık. 1 sene sonra üretim tesisi kapalı devre olarak hayata geçecek. İleri ki yıllarda da ihracata yönelik bir ürün olarak ortaya çıkacak.
TURİZM, FUAR ALANI VE KONGRE MERKEZİ
12 aya turizmin yayılması konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunların uluslararası çok daha geniş kapsamlı olmalı. Bunu için bir kongre merkezimiz olmalı. Bununla alakalı çalışma olarak Dünya Ticaret Merkezi yerine kongre merkezi ile fuar alanı beraber olacak şekilde bir çalışma başlattık. Bugün inşaatı devam edecek ve önümüzdeki sezon tamamlanacak olan merkezde 6 bin metrekare fuar alanı olacak. Amacımız böyle bir merkezin Trabzon'da olması ile sadece yazın turist gelmesi değil diğer mevsimlerde de yatırımcıların gelmesi ile hareketliliğin sağlanmasıdır.
SORU CEVAP:
YATIRIM ADASI NEDEN UZADI?
Yatırım adasında süreç neden uzadı heyecan mı kayboldu sorusuna cevap veren Hacısalihoğlu, “Yatırım adası konusu; bütün yatırımlar altyapı olarak hazırlanması ile alakalı süreç beş yıl alıyor. Şehrimizde yapılacak olan yeni havalimanı projesi de aynı şekilde. Trabzon'da Yatırım adası altyapı projesi bizde iki üç yılda tamamlandı ve yatırım programına alındı. Projeler yatırım programına alınıp maddi duruma göre yapılıyor. Eğer bu sürecin uzadığını hissedersek kendi planımızı devreye alacağız. Bunu da kısa sürede açıklarız” dedi.
BİOTEKNOLOJİ MERKEZİ
Bioteknoloji merkezinde çalışan olmamasına rağmen çalışmaların açıklandığı sorusuna ise “Bioteknoloji merkezimiz yeni tamamlandı. Ama biz bir iki yıl öncesinden çalışmalara başladık. İsviçre’deki gelişmiş merkezlerle işbirliği yapıp zaman kaybı yaşamamak adına böyle bir çalışma yaptık” dedi.
DÜNYA TİCARET MERKEZİ
Dünya ticaret Merkezi'ndeki son durum ilgili konuşan Hacısalihoğlu, “İnşaat ruhsatları beş yıllık alınıyor. Beş yıllık süreç sonunda gerekli işlem yapılıyor. Firma gerekli işlemleri yaparak. Ruhsatı yeniden alarak çalışmalarına devam edecek.” dedi.
GÜNEY ÇEVRE YOLU
Güney Çevre yolu bakanlarımıza sürekli ilettiğimiz konu. Bu konu ülkemizin ekonomik şartlarına bağlı olarak uzun vadede yapılacak bir konu. Akçaabat tarafından başlandığını biliyoruz.
"BİR DÖNEM SONRA DEVAM ETMEYECEĞİZ"
Başlatmış olduğumuz projelerin sürdürülebilir şekilde devam etmesinin sağlanması adına 1 dönem daha devam edelim dedik. Sonra devam etmeyi düşünmüyoruz. Bu projelerin hayata geçmesi gerekli. Gelecekle alakalı planlamamız bu doğrultuda. Üyelerimizin takdirine bırakıyoruz. Devam edin derlerse devam ederiz. Demezlerse saygı duyarız. Şunu da belirtmekte yarar var. Ticaret Bakanlığı’na bağlı, Türk Ticaret Kanunu’na göre standart görevlerimiz vardı. Bunları yapınca sorgu sual yoktur ama. Şehrin büyümesi, istihdamın artması, işsizliğin azalması için projeleri hayat geçirmek istiyoruz. Şehirler yarışta. Biz bu yarıştan geri kalmak istemiyoruz. Bizim turist çalışmalarımız sonucunda bir iki şehir daha önce bize geliyordu neden Trabzon'a gidiyorlar diye çalışma başlattılar.
DEMİRYOLU’NDA SON DURUM
Demiryolu çalışmaları proje çalışmaları ile devam ediyor. Cumhurbaşkanımıza bütün detayları ile ilettik konuyu. Gümüşhane-Trabzon olarak ilettik. Her il kendi tarafına istiyor. Doğu tarafındaki illerde bir çalışma yapıldı. Proje tamamlandı öyle bekliyor. Ticari açıdan demiryollarının bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Gümüşhane’de ki madenlerin sahile taşınması gerekiyor. Erzincan-Gümüşhane-Trabzon güzergâhının olması gerekiyor. Bu güzergâhın başlaması ile İran'a bağlanacak demiryolu Basra Körfezi’ne kadar uzanabiliyor. Bu demiryolunun olması gerekiyor.