Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Ekim ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu da katıldı.
Zorluoğlu, "Yatırım Adası Endüstri Bölgesi Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla Trabzon'da kurulması öngörülen çok önemli bir endüstri bölgesidir. Bundan asla geriye adım atmamız da söz konusu değildir" dedi.
HACISALİHOĞLU: SAMSUN – SARP OTOYOLUNUN HAYATA GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da toplantıda yaptığı konuşmada, son zamanlarda yaşanan ekonomik durumla ilgili değerlendirmelerde bulunduktan sonra, TTSO olarak şehrin ve iş dünyasının önem verdiği projelerle ilgili görüşlerini paylaştı.
Samsun - Sarp Otoyolu projesinin bir an önce hazırlanarak orta ve uzun vadede hayata geçmesini beklediklerini vurgulayan Hacısalihoğlu, şunları söyledi:
"Samsun'a kadar gelen otoyol projesinin Sarp'a kadar uzatılması konusunda hepimize görev düşüyor. Şehirlerin ulaşım master planları yapılırken bu konuya da dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatırız. Büyükşehir Belediye Başkanımızın Ulaşım Master Planına el atması ve bu konuda çalışmalara başlaması şehir ve bölge adına önemli bir adımdır. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüştüğümüzde Samsun Sarp Otoyolunun hayata geçmesi konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını belirttiler. Zaman zaman Samsun - Sarp Hızlı Treni de gündeme geliyor. Otoyol ve hızlı tren, güzergahları korumalı alanlardır. Fizibilite planlarına baktığımızda otoyolların daha acil yapılması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan otoyollar planlanırken hızlı trenin de aynı planlama dahilinde yapılması en büyük arzumuzdur. Çok büyük ihtiyaç olan Samsun - Sarp Otoyolunun bugün çok kısa zamanda hayata geçen İstanbul – İzmir otoyolu gibi Ulaştırma Bakanlığı gündemine alınması isteğimizdir."
"YATIRIM ADASINA 2022 YILINDA ÖDENEK AYRILMASINI BEKLİYORUZ"
Başkan Hacısalihoğlu, şehrin, bölgenin ve ülkenin büyük beklentisi olan Yatırım Adası Endüstri Bölgesi için de şu ifadeleri kullandı:
"Yatırım Adası Sayın Valimiz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte yönetiminde olduğumuz bir projedir. Bu projenin hayata geçmesi konusunda bugüne kadar verdikleri destekler nedeniyle kendilerine şükranlarımızı sunuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız bölgenin tahsisini yapmakla Yatırım programına alınmış oldu. Geri dönüşü olmayan bir yol. Ödenek ayrılması için ihtiyaç olan hususlar; uygulama projeleri, fizibilite raporları ve keşifleriydi. Bunlar da Aralık ayında tamamlanmış oluyor. Dolayısıyla engel bir konu kalmamış oluyor. Yatırım programına alınması daha doğrusu ödenek ayrılmasını bekliyoruz."
"2 MİLYAR 273 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPILACAĞI, 28 BİN İSTİHDAM SAĞLANACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR"
Başkan Hacısalihoğlu, Yatırım Adası Endüstri Bölgesi'nin altyapısı kamu, üst yapısı belirli teşviklerle özel sektör tarafından inşa edilecek bir sistem üzerine kurulduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yatırım Adası Endüstri Bölgesi'nin maliyetleri konusunda bazı fikirler ortaya atılıyor. Bu konuda da bilgi vermek istiyorum. 2 bin 210 dönümlük bir arazide bin 888 dönümlük parsel çıkıyor. Parsel başına ortalama 10 dönümden 188 parsel oluşuyor. Bu parsellerde özel sektör ve kamu yatırımı söz konusu. Özel sektörün yapacağı yatırımda gerek inşaat gerekse makine ekipman ve sistem olarak topladığınız zaman tüm alanda 2 milyar 273 milyon dolarlık bir yatırım söz konusudur. İstihdam olarak baktığımız zaman 28 bin kişinin burada istihdam edilebileceği gözükmektedir. Yaratacağı katma değer 2.4 milyar dolar civarındadır. Kamunun yapacağı yatırım tutarının 235 milyon dolar civarında olduğu hesaplanmaktadır. Bu paranın geri dönüşüne devlet açısından baktığımız zaman; burada yaratılacak katma değer, gelir ve kurumlar vergisi ve sigorta gelirlerini dikkate aldığımız zaman devlet 279 milyon dolar geri alıyor. Yani 235 yatırıyor, 279 milyon dolar geri alıyor. Bu yatırımın devlet açısından baktığımızda 5 yılda geri dönecek olan oldukça verimli bir yatırım olduğu ortadadır."
"ÜLKEMİZ ADINA DA ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE"
Başkan Hacısalihoğlu, Yatırım Adası Endüstri Bölgesi'nin ülkemizde orta ve yüksek teknoloji ile yan sanayisinin gelişmesini sağlayacağını, ülkemizde bu konularda insan gücünün yetişmesi için önemli bir proje olduğunu vurguladı.
Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Organize Sanayi Bölgeleri varken bu projeye gerek var mı?' sorusu sorulabilir. Orta ve yüksek teknoloji üretim, ülkenin projesidir. Organize sanayi bölgelerimiz KOBİ'lerin yani sanayiye yeni atılan firmalarımızın gelişmesi için ayrılan alanlardır. Dolayısıyla elbette şehrimizde ticaretin yanında sanayi gelişirken, bir taraftan organize sanayi bölgelerini destekleyeceğiz, büyümeye ihtiyacı olanlara alan tahsis edilmesi konusunda çalışmalarımız yapacağız. Yeni OSB'lerin kurulması konusunda gerekli çalışmaları da yürütüyoruz. Ama ülkenin ve bölgenin refah seviyesini düşündüğümüz zaman elbette bu tür projelere ihtiyaç vardır. Aksi halde ülke olarak geleneksel üretimde tıkanır kalırız. Bu da ihracatımızdaki birim fiyat değerlerinin alt seviyelerde kalmasına sebep olur. Bu durumda dünya ile rekabet etme şanımızın olmadığını da belirtmek istiyorum."
"FUAR VE KONGRE MERKEZİ İNANIYORUM Kİ EN KISA ZAMANDA BİTİRİLECEK"
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Dünya Ticaret Merkezi arazisi üzerinde yapımı süren Fuar ve Kongre Merkezi inşaatıyla ilgili de bilgilendirmede bulundu.
Fuar ve Kongre Merkezi konusunun önceki meclis toplantılarında gündeme geldiğini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, şunları söyledi:
"Bu konuyu arkadaşlarımız muhalefet olarak gündeme getiriyorsa şunu bilmekte yarar var; Biz Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak burada yüzde 1 hisseye sahibiz. Kalkınma Ajansımızla yurtdışında gezdik. Firmalarla görüşmeler yaptık ve bir yatırımcı getirdik. Bu yatırımcı da işine başladı. Burada oda olarak görevimizi yaptığımız düşünüyoruz. Diğer tarafta yatırımcının buradaki firmalarımızla olan problemleri dikkate alındığında bunların hiçbirinin bir lira kaybetmesini öncelikle ben istemem. Hiç kimsenin burada birilerini çalıştırıp da onların hakkını yemesine müsaade etmeyeceğimizi bilmenizde yarar var. Bunun için uğraştık. Arkadaşlarımızla görüştük ve bundan sonra da uğraşacağız. Eğer fuar merkezinin tamamlanması konusunda, fuarlar yapılamıyor, gecikti konusu gündeme getiriliyorsa; fuar ve kongre merkezimizin tamamlanması için elbette burada güçlü bir yönetimimiz var. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız da burada. Bunun en kısa zamanda bitirilmesi konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımız üzerine düşeni bugüne kadar yaptı bundan sonra da yapmaya devam edecektir. İnanıyorum ki en kısa zamanda burası bitecek ve şehrimiz büyük bir kongre ve fuar merkezine kavuşmuş olacaktır. Amacımız her zaman olduğu gibi şehrimizi bir kongre merkezi yapmaktır. Bu konuda Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız geldiği günden beri desteklerini vermiştir, çalışmaların tümünün içinde aktif olarak yer almıştır. Şehir adına ne varsa, sayın başkanımız risk alarak çalışmalara başlamıştır. Bugüne kadar el atılmayan şehrin altyapısının yapılması konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımız cesaret etti, girdi. Elbette sorunlar olabilir. Ama bunlar geçicidir. En kısa zamanda şehrimiz sağlıklı sürdürülebilir bir altyapıya sahip olacaktır. Bundan dolayı tekrar Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızı kutluyorum."
ZORLUOĞLU: GÜNEY ÇEVRE YOLU İLK ETAP İHALESİNİ 2022'DE YAPMAYI HEDEFLİYORUZ
TTSO Ekim ayı meclis toplantısında meclis üyelerine hitap eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, "Trabzon'da yapmakta olduğumuz birçok çalışmada en önemli paydaşlarımızdan olan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamızın meclisinde sizlerle beraber olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum" diyerek sözlerine başladı.
Zorluoğlu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'nun gündeme getirdiği bazı konularla ilgili görüşlerini de paylaştı. Trabzon'da bilinen ismiyle Güney Çevre Yolu'nun, Samsun'dan Sarp'a kadar güneyden geçen otoban ve o mahiyette bir yolun varlığının tüm Karadeniz Bölgesi için çok ehemmiyetli olduğunu vurgulayan Zorluoğlu, şunları söyledi:
"Ordu'da özellikle güney geçişleri kısmı tamamlandı. Ünye'ye doğru devam ediyor. Ancak şehrimize geldiğimizde, Akçaabat'tan itibaren bilhassa yaz aylarında çok yoğun bir trafik olduğunu ve mevcut sahil yolunun bu trafiği çok kaldıramadığını gördük. Bu konuda arzumuz, bütünleşik, kesintisiz Samsun – Sarp Otoyoludur. Ancak bunun bir bütün olarak yapılma durumunun biraz zaman alacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz aylarda Ulaştırma Bakanımızla yaptığımız istişareler neticesinde Akçaabat'ın batısından, Akyazı'yı geçecek şekilde yani Karşıyaka Mahallesine kadar gelecek şekilde Güney Çevre Yolu ilk etap çalışmasını proje şeklinde başlattık. Şu anda bir proje firması, Akçaabat'ın batısından, Darıca'nın biraz daha ilerisinden Karşıyaka Mahallemize kadar bu projelendirmeyi gerçekleştiriyor. Hedefimiz 2022 yılının ilk aylarında bu projeyi tamamlayıp, 2022 yılı içinde ihalesini gerçekleştirebilmek."
"YATIRIM ADASI CUMHURBAŞKANIMIZIN KARARIYLA KURULMASI PLANLANAN BİR ENDÜSTRİ BÖLGESİDİR, ASLA GERİ ADIM ATMAYIZ"
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Yatırım Adası Endüstri Bölgesi projesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken de şu ifadeleri kullandı:
"Ticaret Sanayi Odamız, Valiliğimiz, Arsin Belediyemizle birlikte Yatırım Adası üzerinde çok yoğun şekilde çalışıyoruz. Bir proje çalışması devam ediyor. Tabi ortaya rakamlar, bir takım maliyetler çıkıyor. Bunun hangi usulle yapılması gerektiği konusunda tartışmalar oluyor. Geçtiğimiz günlerde Sanayi Bakanımızla da bu konuyu değerlendirme fırsatı bulduk. Elbette bu proje bizim vizyon projelerimizden bir tanesidir. Şehir olarak bütün siyaset kurumlarıyla birlikte, sadece hükümet olarak söylemiyorum, şehrin bütün dinamikleriyle birlikte sahiplendiğimiz bir projedir. Bu projenin Trabzon'da hayata geçirilmesi için elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye devam edeceğimizi de ifade etmek istiyorum. Bazen basında, kamuoyunda, 'acaba bu proje sekteye mi uğradı, bundan vaz mı geçiliyor' gibi bir takım sözler duyuyorum. Ama bunlar doğru değildir. Biz kararlı şekilde bu projenin Trabzon'da hayata geçirilmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Projesi inşallah bu yılsonuna kadar tamamlandıktan sonra elimizde hem rakamsal hem maliyet olarak daha net veriler olacak. Şehrin dinamikleri olarak oturup nasıl daha ileriye taşıyacağımızı da kararlaştıracağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla Trabzon'da kurulması öngörülen çok önemli bir endüstri bölgesidir. Bundan asla geriye adım atmamız da söz konusu değildir."
"DEMİRYOLUNUN ŞEHRİMİZİN SINIRLARI İÇİNDEN DENİZE ULAŞMASINI ARZU EDİYORUZ"
Zorluoğlu, demiryolunun da Trabzon'un önemli beklentilerinden bir tanesi olduğunu ifade ederek, "Güneyden Erzurum, Erzincan istikametinden tren yolunun Trabzon'a ulaşması ve sonra doğu – batı istikametinde devam ederek zenginleştirilmesi şeklinde Ulaştırma Bakanlığımızın genel bir yaklaşımı var. Güneyden gelecek olan demiryoluyla ilgili fizibilite çalışmaları devam ediyor. Şu anda çok ete kemiğe bürünmüş, güzergâhı belli olmuş bir çalışma değildir. Ancak biz şehrimizin sınırları içinden denize ulaşmasını arzu ediyoruz ve bunu destekliyoruz" dedi.
"TRABZON'DA DAHA MODERN BİR HAVALİMANI GEREKLİDİR"
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, şehrinh havalimanı sorunu olduğunu da ifade ederek şunları söyledi:
"Sanayicilerimizi ve yatırımcılarımızı yakından ilgilendiren bir meseledir. Trabzon Havalimanı şu anda yolcu sayısı itibarıyla Türkiye'nin sekizinci büyük havalimanıdır. Mevcut pisti ve mevcut terminal yapılarıyla yolcularını layığıyla ağırlayabilen bir havalimanı değildir. Mutlaka o vasfı kazandırmamız lazım. Bu manada Ulaştırma Bakanlığımız ciddi bir çalışma içindedir. Bu çalışma belli bir noktaya geldikten sonra inşallah kamuoyuyla paylaşılacaktır. Trabzon'da çok daha modern imkânlara, terminallere ve piste sahip bir havalimanı inşa edilmesi artık zaruridir. Çevremize ne kadar havalimanı yapılırsa yapılsın, Trabzon'un tarihsel ve geçmişten itibaren gelen bölgenin merkezi olma konumunu etkilemeyecektir. Etrafa yapılan hiçbir küçük havaalanı da Trabzon Havalimanı'na olan yolcu talebini asla azaltmayacaktır. Ordu – Giresun Havalimanı yapıldıktan sonra Trabzon'daki yolcu sayımız azalmamıştır, bilakis artmıştır. Bunlar birbirini olumlu etkileyen yatırımlardır. Bu bakımdan yakından takip ettiğimiz önemli bir vizyon projedir."
"ŞEHİR HASTANESİ ADETA KÜÇÜK BİR İLÇE OLACAK"
Şehir hastanesi inşaatını da yakından takip ettiklerini vurgulayan Zorluoğlu, "Yaklaşık bin yataklı bir şehir hastanesi, refakatçisi, sağlık ordusuyla orta ölçekli bir ilçe kuruluyor. Bütün alt ve üst yapısının, yollarının ve diğer ihtiyaçlarının mutlaka giderilmesi lazım. Bazı illerde bunun sıkıntıları yaşanıyor. Yapıldıktan sonra eksiklikler tamamlanmaya çalışılınca daha zor oluyor. Biz şimdiden buranın hem altyapısını, hem yollarını hem diğer ihtiyaçlarını tamamlama gayreti içindeyiz. Şu anda çalışma devam ediyor. Yüklenicinin bize verdiği bilgi, 2023 yılının Mayıs ayında tamamlanacağı yönünde. Yakından takip ediyor ve çıkabilecek olası engelleri ortadan kaldırmak için onlara destek oluyoruz."
"FUAR VE KONGRE MERKEZİNİN KISA SÜRE İÇİNDE TAMAMLANACAĞINA İNANIYORUM"
Başkan Zorluoğlu, Fuar ve Kongre merkeziyle ilgili, şirketin yüzde 40 hissesine sahip bir kurum olarak yatırımın süratle tamamlanmasına çalıştıklarını belirtti. Zorluoğlu, "Hem pandemi şartları nedeniyle buralarda sıkıntı yaşandı, hem de yükleniciden kaynaklanan, yatırımcının yabancı ve farklı bir çalışma anlayışına sahip olmasından zaman zaman problemler yaşandı. Biz Trabzon Dünya Ticaret Merkezi yönetimi olarak şu ana kadar yükleniciye mümkün mertebe müsamahakâr davranmak suretiyle, destek olmak suretiyle oranın tamamlanmasına çalıştık. Bunu gönülden arzu ediyoruz. Bu yatırımın yargıya taşınması, durdurulması; üzerinden 3 – 5 sene geçmesi, yapılanın da bir şekilde heder olması anlamına gelir. Bunun da farkındayız. Bir taraftan elimizden geldiğince yükleniciyi zorlayıp burayı bitirmeye çalıyoruz. Ama diğer taraftan hukuki bazı mülahazalarla bazı adımların da atılması gerekiyor. Onları da atıyoruz. Bir dengede götürmeye çalışıyoruz. Ben hala oranın inşallah yakın zamanda hızlanarak kısa bir süre içinde tamamlanacağına inanıyorum" dedi.
Zorluoğlu, daha sonra Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan, yapımı süren ve planlanan projelerle ilgili bir sunum yaptı, TTSO meclis üyelerinin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı.
TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, toplantının anısına Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'na plaket takdim etti.