TTSO Özel sektörü destekleyecek

Doç. Dr. İlker Murat Ar TTSO'yu ziyaret etti.

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu özel sektörü destekleyeceklerini söyledi.

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç Dr. İlker Murat Ar da bakanlığın çok sayıda desteği bulunduğunu, her kuruluşun da uygun olan destekleri kendine uyarlayabilme yeteneği kazanmasının önemli olduğuna işaret etti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını ziyarette konuşan Ar, Destekleri sağlayan taraf ile destekleri alan taraflar arasında daha çok diyalog oluşturulmasına gereksinim olduğunu belirttti. Ar, “Bilim, teknoloji ve sanayinin gelişmesi bir kültür olduğu tespitinize katılıyorum ama bu ayrıca bir serüvendir de. Bütün ülkeler bunu bir süreç içerisinde yaşamışlardır. " dedi.

BİYOTEKNOLOJİ KÜMESİ OLUŞTURMAK AVANTAJ SAĞLAR

Genel Müdür Ar, Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgilenen Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’nün sektör bazlı küme destekleri sağladığını anımsattı. Trabzon’da Biyoteknoloji Merkezi kuruluşunu yaparken bir taraftan da biyoteknoloji kümesi oluşturmak çok avantajlı olacağını ifade eden Ar, “Türkiye’nin Biyoteknoloji Stratejisi var. Yeni yayınlandı. Biyoteknoloji Strateji Belgesini ’de bizim bakanlığımız yürütüyor. O belgenin sorumluluğu da bizim genel müdürlüğümüzde. Kümenin burada çok faydalı olacağını düşünüyorum. Türkiye’de çok ciddi bir farkındalık olur. Stratejik belgemizde olduğu için üst politika dokümanları ile de çok uyumlu bir çalışma olur. Bunu öncelikle ifade etmek istiyorum.”

TASARIM YETENEĞİNİ GELİŞTİRECEĞİZ

Dünyada Fabrikasyon Laboratuvarları (FABLAB) şeklinde bir uygulamaya geçildiğini, dünyada bir ağ oluşturduklarını kaydeden Ar, Bakanlık olarak Teknoparklara bu çalışmaları kurmalarını teşvik ettiklerini belirtti. Ar şöyle devam etti: “Bu laboratuvarlarda 3 boyutlu yazıcılar, CNC’ler ve ufak teçhizatlar için örnek modeller üretilebilecek bir makine parkı oluşturmayı hedefliyoruz. Trabzon’da tasarımı yapılan bir ürün FABLAB aracılığı ile Çin’de üretilebiliyor. FABLAB'lar dünyada teknokentler içerisinde kuruluyor. Daha sonra ilköğretim ve liselerdeki öğrencilerine çizim ve tasarım yaptırılıp bu labaratuvarlarda üretimleri yaptırılıyor.

ARGE VE TASARIM MERKEZLERİNE DÜZENLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Ar, 1 Martta yürürlüğe giren yeni ARGE reform paketi ile tasarım faaliyetleri de destek kapsamına alındığını ifade ederek, “Tasarım artık ciddi olarak desteklenecek. “dedi. ARGE’de destek için gerekli olan 30 personel sayısının Tasarımda 10 kişiye düşürüldüğünü kaydeden Ar, “ Personelin tümünün araştırmacı olması gerekiyor. Araştırmacı kim ? Lisans mezunu, mühendisler yada meslek yüksek okullarının her hangi birinden mezun teknisyenler. Bunların hepsi tasarımcı ve araştırmacı kapsamına giriyor. Firmanın bu şekilde 10 kişi ile kuracağı tasarım merkezinde ki harcamalarının tamamı vergiden düşürülüyor. Yani matrahtan düşülüyor. Ayrıca ARGE merkezi kurmak için 30 olan araştırmacı sayısının da 15’e düşürülmesinde bakanlar kurulu yetkili kılındı. Bakanlar kurulu bunu değerlendirecek. Sektörlere göre değişebilir.15 veya 20 gibi belirlenmesi halinde çok faydalı olacağını düşünüyoruz. “

AYAKKABI VE MOBİLYADA TASARIM MERKEZİ FIRSAT YARATIR

Trabzonlu olduğunu ve burada büyüdüğünü anımsatan Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Ar, bölgenin gerçekleri ile örtüşen çalışmaları önemsediklerini ve destekleyeceklerini vurgulayarak şu önerileri getirdi: “Bölge için ayakkabı ve mobilyada bu bölgede ciddi bir farkındalık var. Özel sektörün tasarım merkezi kurması konusunda ayrıntılı bir çalışmayı yürütebiliriz. "

HACISALİHOĞLU: “BİYOTEKNOLOJİDE DÜNYA İŞBİRLİĞİ YAPMAYA HAZIR”

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar,  TTSO Başkanı Trabzon İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi projesi hakkında görüş alış verişinde bulundu.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin inşaat yapımını üstlendiği projenin bir tarafının inovasyon diğer tarafının da biyoteknoloji olarak faaliyet göstereceğini ifade etti.  Bölgedeki bitki varlığının çok zengin olduğunu, yaklaşık 3 bin 500 çeşit bitki bulunduğunu belirten Hacısalihoğlu, “Bu ürünlerin özellikle ilk aşamada tıpta kullanımı olan ekstratını çıkartmayı planlıyoruz. Daha sonra da diğer aşamalara geçmeyi ve bu alanda dünyada yürütülen çalışmalara entegre olmayı hedefliyoruz” dedi.

Bölgedeki bu bitki varlığının birçok örneklerinin gelişmiş batılı ülkeler tarafından yurt dışına çıkarıldığını tespit edildiğini aktaran Başkan Hacısalihoğlu, “Bitki varlığımızın ticaretini yapan firmalarımız daha çok bitki yaprakları ve soğanlarını satıyor. Sattığının parasını dahi alamıyorlar. Emeklerine değmiyor” şeklinde konuştu. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ABD’de bu konuda detaylı bir çalışma yaptık. Bu sektördeki ileri firmalar ile görüşmelerde bulunduk. Japonya ile de temaslarımız oldu. Baktık ki dünya bu sektörde bizimle işbirliği yapmaya hazır. Biz de Trabzon’da çalışmalarımızı yürüteceğimiz binamızı hazırladık, bir yıl içerisinde tamamlanıyor. Bizim geleceğe dönük olarak ihtiyacımız bina içerisinde ki makine ekipmanlarının alınmasıdır. Burada teknoloji çok önemlidir. Bugün lazer eritme tekniği ile üretimler yapılıyorken dünyada farklı üretim teknikleri de kullanılmaya başlandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla projeyi görüşüyoruz. Sayın bakanımız Dr. Faruk Özlü, bilim, teknoloji ve sanayiye çok yakın birisi olunca bu konuya daha duyarlı yaklaşacağını düşünüyoruz. Bu projenin altyapısını burada kuruyoruz. Başta ülkemize ve bölgemize katma değer yaratmayı hedefledik.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri