Dünyada Çin'den sonra bal üretiminde ikinci sırada yer alan Türkiye'de bu yılki bal üretiminin 105 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz, son yıllarda Türkiye'nin bal üretiminde ciddi artış yaşandığını söyledi.
Yıllar itibarıyla bakıldığında 2012'de 89 bin ton olan bal üretiminin, 2013’te 95 bin tona, 2014'te 102 bine yükseldiğini ifade eden Yılmaz, "Bal üretimi artışımız bu sezon da devam etti. 2015 yılı üretimimiz 105 bin ton olarak beklenmektedir" dedi.
Birçok bölgede bal hasadının tamamlandığını ve arıcıların evlerine döndüğünü anlatan Yılmaz, "Kasım ayında bal hasadının tamamlanmasını bekliyoruz. Bu sezon en fazla üretim yayla balında oldu. Bu bal çeşidini çam ve ayçiçeği balları izlemektedir" diye konuştu.
Bu sezon özellikle Erzurum, Muş ve Bingöl'de bal üretiminin çok iyi olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bal üretiminde Ordu birinci sırada, Muğla ikinci ve Adana üçüncü sırada yer aldı. Bu illeri Aydın, Sivas, Mersin, Antalya takip etti. Havaların da istediğimiz gibi gitmesiyle üretimimiz arttı. Arıcılar olarak iyi bir sezon geçirdiğimiz için mutluyuz" ifadelerini kullandı.
BAL ÜRETİMİNE VERİLEN DESTEKLER
Bal üretimini artırmak ve kırsalda yürütülen tarımsal faaliyetleri çeşitlendirmek amacıyla ilk defa 2003'te başlatılan destekleme ödemelerinin kovan başına verilen destekle devam ettiğini kaydederek Yılmaz, "57 bin üyemizden 47 bini bu yıl destekleme ödemelerinden yararlanacak" şeklinde konuştu.
Yaklaşık 5 milyon plakalı kovanın desteklemeden yararlanacağını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Yaklaşık 60 milyon liranın arıcılarımıza dağıtılması bekleniyor. İlk ödeme ocak ayında yapılacak. Bu ödeme binlerce arıcımıza büyük bir nefes aldırmış olacak. Bu destekleme ödemesi sektörü canlandırmış olacak. Eksiği olan üreticimiz bu parayla eksiklerini gidermiş olacak. Destekleme ödemesi bal üretiminin artmasına büyük katkı sağlıyor."