AK Parti'de hareketli günler

İki İlçe Belediye başkanının AK Parti’ye katılması ile gözler geçtiğimiz aylarda İyi Partiden istifa eden ve yoluna bağımsız belediye başkanı olarak devam eden Yomra Belediye başkanı Mustafa Bıyık’a çevrildi.

AK Parti Trabzon da hareketli günler yaşanıyor, bir yanda yaklaşan ilçe kongreleri öncesinde bazı mevcut ilçe başkanlarına tekrar aday olmaları yönünde genel merkez tarafından telkinler yapılırken, bir yandan da 31 mart yerel seçimlerinde kaybedilen ilçeler tekrar AK Partiye kazandırılıyor.

AK Parti Trabzon da ilçe kongreleri hafta sonu başlıyor. Geçtiğimiz hafta içinde önce Ortahisar ilçe başkanı Selahattin Çebi’ye yeniden aday olmaması kararı genel merkez tarafın dan iletilmişti. Selahattin Çebi ayrıca Bayburt ve Sinop il koordinatörü olarak görevlendirilmişti. Ardından Çarşıbaşı ilçe Hakan Kocaman ‘a aynı yönde bir karar iletilmişti. Her iki başkan da ilçelerinin kongrelerine kadar görevlerine devam edecekler. Yine bazı ilçe başkanları içinde aynı kararın iletildiği ama özellikle Of ilçe başkanı Ahmet Çapoğlu’nun tekrar aday olmak istediği belirtiliyor. Bu anlamda Of da bir kriz yaşandığı ifade edilirken, bakalım bu kriz kongreler arifesinde nasıl çözümlenecek. Bu kongrelerde, yine uzun zamandan beri uygulanan tek adaylı kongreler olacak. Yani genel merkez kimi ilçe başkanı görmek istiyor ise o isim ilçe başkanı olacak. Bu da AK Partideki demokrasi anlayışının tartışılmasına neden oluyor.

AK Parti genel merkezi bazı ilçe başkanlarının tekrar aday olmamasını neden istiyor.? Bunun en net cevabı seçim yenilgisi olarak ön plana çıkıyor. Bu kararın en ses getiren uygulaması ise AK Parti Ortahisar İlçe başkanı Selahattin Çebi’nin tekrar aday yapılmaması oldu. Kimilerine göre karar yanlış, kimlerine göre ise beklenen bir gelişme. Kamuoyu Selahattin Çebi ile ilgili olarak böyle bir kararın alınmasında en büyük etkinin ise kaybedilen Ortahisar Belediye başkanlığı olduğu görüşü hakim. Bence Ortahisar Belediyesinin kaybedilişini sadece bir isme bağlamak yanlış, burada bir ceza kesilecek ise bir çok isime bu ceza kesilmeli. Ortahisar için seçimlerde kimler gerektiği kadar çalışmamış ise bu cezadan kendilerine düşen payı almalılar. Ha bizim bilemediğimiz başka şeyler varsa onu bilemeyiz. Bana göre Selahattin Çebi 2001 yılında AK Parti Trabzon gençlik kolları kurucu başkanı olarak başladığı siyasi yaşamında partisi için önemli görevleri yaptı. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından siyasi alanda en çok sahada olan isimdir. Yaptığı açıklamalar ile AK Parti siyasi düşüncesini gündem de tutmuştur. Kimilerine göre ise bu açıklamaların muhalefete yaradığı görüşü hakimi tabi bu düşünce tartışılır. Sonra Selahattin Çebi 2 ilin koordinatörü olarak görevlendirildi. Genel merkez tarafından ödüllendirildimi ? Bence değil , bir anlamda uzman yapıldı.

Hafta sonu başlayacak olana AK Parti İlçe kongrelerinde bakalım nasıl değişimler yaşanacak. Özellikle Ortahisar İlçe başkanının kim olacağı oldukça merak edilen bir konu. Bazı isimler dile getiriliyor. Son kararı genel merkez verecek.

GÖZLER MUSTAFA BIYIK’DA…

Gelelim Belediyelerin katılımına bilindiği üzere 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti Trabzon ‘da daha önce elin de bulunan Arsin ve Vakfıkebir belediyelerini kaybetmişti. Arsin’i Yeniden Refah Partisi adayı Hamza Bilgin , Vakfıkebiri de bağımsız aday Fuat Koçal kazanmıştı. Her iki isim de dün itibariyle AK Partiye katıldı. Zaten bu iki ismin AK Partiye katılacağı aylar öncesinde konuşulmaya başlanmıştı ve kesin gibiydi. Aldıkları bu karar kendileri ve ilçeleri adına iyi mi oldu kötü mü oldu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

İki İlçe Belediye başkanının AK Parti’ye katılması ile gözler geçtiğimiz aylarda İyi Partiden istifa eden ve yoluna bağımsız belediye başkanı olarak devam eden Yomra Belediye başkanı Mustafa Bıyık’a çevrildi. Başkan Bıyık’ın İyi Partiden istifasının ardından bir çok partiden kendilerine katılması yönünde teklifler aldığı bir gerçek, ama o bu teklifleri nazikçe geri çevirmişti. Hatta Başkan Bıyık’ın özellikle AK Partiye mi? Yoksa CHP’ye mi? Katılacağı çok tartışıldı hala daha tartışılıyor. Bence Başkan Bıyık iki arada bir derede kalmış durumda, bir yandan daha önce siyaset yaptığı iktidar partisi AK Parti ,diğer tarafta ise Yomra’ya yaptığı hizmetlerin de büyük destek aldığı İBB başkanı Ekrem İmamoğlu’nun partisi CHP. Ha şunu da belirtelim Başkan Bıyık’a İyi Partiden istifa etmeden öncede AK Parti’ye katılım için teklifler gitmiş ama kabul etmemişti. AK Parti ile Mustafa Bıyık arasınında ki ilişkinin ‘çok naz aşık usandırır ‘ düzeyinde olduğunu düşünüyorum. Benim şahsi kanaatim Mustafa Bıyık başkan bir partiye geçerse o da CHP olur. Sayın başkan İmamoğlu’nun Mustafa Bıyık üzerindeki ağırlığı fazla. Ha ne zaman geçer yine kendi kanaatim göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yakın, yani Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olması ile. Böyle bir durumda ise Mustafa Bıyık’ın çok istediği Ortahisar Belediye başkan adaylığının da bir anlamda yolu açılmış olur. Bunu neye dayandırıyorum. Çünkü Başkan Bıyık, gelecek yerel seçimler de Yomra belediye başkan adayı olmayacağını açıklamasına.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri