Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Haber61 TV'de "Editör Masası" programında Gazeteci-Yazar Osman Şişko'nun konuğu oldu.
Başkan Ekim'in yaptığı açıklamalar şu şekilde;
Akçaabat’ımız gelişiyor ve bu hızla gerçekleşiyor. Değişim de var. Bununla ilgili çalışmalarımızı şekillendirmeye çalışıyoruz. Son dönemde almış olduğu nüfusla beraber nüfusumuzda da belirli bir oranda artış görüyoruz. Bunun neticesinde de imkanlar anlamında çeşitlendirmek gerekiyor.
2019’dan bu yana önemli hadiseler oldu ülkemizde. 2019’dan sonra bir pandemi yaşadık. Ve bunu Allah’a şükürler olsun hasarsız bir şekilde, imkanlarımız ölçüsünde atlatmayı başardık. Sonrasında dünya genelinde bir ekonomik buhran gerçekleşti. Bunun etkilerini en hafif düzeyde hissedecek şekilde işlerimizi yürütmeye çalıştık. Ülke daha sonrasında doğal afetler yaşadı.
Bunların bizim işlerimize de tabiiki etkileri olmuştur. İşleri devam ettirebilme adına çalışıyor, gayret ediyoruz. Bunları yaparken nitelikli işleri de ortaya koymak gerekiyor. Turizm alanında ve istihdam alanında çalışmalarımız oluyor.
Şehrin altyapı, cadde ve sokaklarını yenilediğimiz dönüşümler gerçekleştiriyoruz. Doğal gaz dönüşümü bunlardan bir tanesi.
Bunları tamamen belediye kaynaklarımızla yapmıyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere önceki dönem ve şimdiki milletvekillerimiz, büyükşehir Belediye Başkanımız, bizler hep beraber işlerimizi yürütüyoruz.
TURİZM
Yatırımların ilçenin içerisine çekilebilmesi için destinasyon noktalarının artırılması gerekiyor. Bizim ortada değerlerimiz var. Birisi köftemiz. Bununla ilgili destinasyon noktalarını artırdığımızda turistin geldiğinde şehirde kalacağı saati de artırıyoruz. Hedefimiz bu.
Şehrin içerisinde çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan biri de Ortamahalle. Belli bir oranda yol kat etti ama biraz daha kat etmesi gereken yol var. Oraların hayat bulması turist sayısını artırıyor. Sadece konağımızı bu yıl içerisinde 16 bin kişi ziyaret etti. Bölgeye gelen kişi sayısı gün geçtikçe artıyor.
Turistin oraya ulaşımıyla ilgili bir ring hattının da oluşturulması gerekiyor. Şehrin merkezinden belli bir noktadan kalkacak araçlarla birlikte bir ring hattının oluşturulması gerekiyor. Buna göre de altyapı yavaş yavaş oluşturuluyor. Bunu düzenleme hedefindeyiz. Ortamahalle’de yaklaşık 3-4 tane kafeterya var.
Evlerini pansiyona dönüştüren birkaç tane ev sahibi biliyorum. Yavaş yavaş dönüştürüyorlar. Başarırlarsa Akçaabat’ın turizmine bir değer katacaklardır diye düşünüyorum.
Hem Ortadoğu hem Avrupa’dan turistimiz var. Uzakdoğu’dan da misafirimiz oluyor. Dönüştürmüş olduğumuz müze de bunun ilgi odaklarından bir tanesi. Bu Ortamahalle’nin daha nitelikli hale gelmesi için çalışmalarımız devam edecek.
2. etabın içerisinde 4 tescilli yapı var ama tescilsiz yapı daha fazla. Bu etap bittikten sonra Timurciler Konağı’nın alt kısmındaki yolun üst kısmı kalıyor. Orada da yaklaşık 10 civarında yapımız var. Onlar da tamamlandığında siluet tamamen ortaya çıkmış olacak. Bunu da inşallah gelecek yıllarda tamamlamış olacağız.
Sanat sokağı denen bir sokağımız var. Yavaş yavaş dönüşüyor orası. Ortamahalle’ye önceki dönem Belediye Başkanımız başladığında tepkileri ben biliyorum. O süreçler neticesinde şu anda müzenin, konakların ilgi odağı olmasına geldik.
AKÇAABAT’IN MERKEZİNDEKİ DÖNÜŞÜM
İstiklal ve İnönü Caddesi’nde doğal gaz sonrası düzenlemelerimiz oldu. Yaptığımız çalışmaların hepsinde turistin bir şekilde şehrin içeriye girmesini istiyoruz. Ticareti biraz daha şehrin içerisine sokma gayreti içerisindeyiz. Bunun için İstiklal Caddesi’ni trafiğe kapattık. Orası açık bir AVM’ye dönüştü. İkinci etabı da var. İlerleyen zamanda orayı orta caddenin sonuna kadar uzatma hedefi içerisindeyiz. Aynı zamanda orada tarihi yapılar da var. Onları da tarihi dokusuyla birlikte günümüze taşıdığımızda büyük bir iş başarırız diye düşünüyoruz.
Bunun yanında Akcamii’yi de unutmadık. Çevresindeki düzenlemelerimizi yaptık. Meydanını daha nitelikli bir hale getirdik. Onu da üstgeçitle ve asansörle birlikte sahile bağladık. 1. Etap dediğimiz Belediye’nin önü ve Hamamçimeni Çarşısı arasında da bir trafik düzenlemesi belirledik. Otoparklar, duraklar, amatör bisikletlerin park edeceği yerleri bile belirledik. Tabii bunun bir denetimle üzerine gidilmesi gerekiyor.
Bunu çözdüğümüzde bu çalışmamız turizm anlamında gelen turistin rahat bir şekilde şehrin içerisinde dolaşmasını sağlayacak.
AKÇAABAT’A BELLEK MÜZESİ
Akçaabat’a bir bellek müzesi kazandırmaya çalışıyoruz. Tarihini, geçmişini anlatan, eskiden günümüze kadar Akçaabat’ın serüvenini anlatan bir müze olacak. Merkez ilköğretimimiz var bizim. O arkadaki tarihi yapının olduğu yer. Bu müzeyi şehrimize kazandırdığımızda turistin gelebileceği yeni bir destinasyon alanı oluşturmuş olacağız.
ESKİ TEKEL BİNASININ OTELE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ
Bitme aşamasına geldi. Yakın zamanda da misafir ağırlamaya başlar. 5 yıldızlı. İçeride spasından havuzuna kadar lüks konaklama birimleriyle birlikte şehrimize değer katacak nokta. Turistlerin rahat, kaliteli bir şekilde zaman geçirebileceği bir nokta olacak.
AKÇAABAT SAHİLİNDEKİ DÜZENLEME
Sahilimizde de bir yenileme gerçekleştiriyoruz. Meydanında bir düzenleme yaptık. Bunlar bittiğinde bu bölgeye gelen turist rahat şekilde hem vakit geçirecek hem de aktivite alanlarından yararlanmış olacak.
Mevcut sahilimiz var. Restoranlarımızın olduğu bir sahil var. Orada bir düzenleme yapıyoruz. Yürüyüş ve bisiklet yolunu belirledik. Balıkçıların balık tutabileceği alanlar var.
Liman artık yük limanı değil. O konseptten çıktı. Daha çok bir firma ve Karayolları oradan asfalt yüklemesi yapıyordu kendi tesislerine. Orayı tamamen restore edip turizme kazandırıp arkasında yöresel ürünleri işlediğimiz tesisler. Sahil boyunca yürüyüş aksı, bisiklet yolu, hafif taşıt izi olacak.
SEBATSPOR’A STAT
Söğütlü’de Akçaabat Sebatspor’a bir kulüp binası yapıyoruz. Hemen önünde de 2 tane futbol sahası. Birinde 3 bin tribün olacak. Cumhuriyet ile yaşıt Sebatspor. Bu 3 bin kişilik stattan sonra uygun bir yerde biraz daha büyük bir stadın olması gerekiyor. Zaman yaymak lazım.
Söğütlü sahil yolunda da yine bisiklet, yürüyüş yolu ve taşıt izimiz devam ediyor. Plajlara dokunmayacağız. Eski belediye binasının yerinde Kültür Merkezi Binası var. O inşaatımızı gerçekleştiriyoruz. Yürüyüş yolunu otelin altından bağlıyoruz. Sonra da inşallah Büyükşehir Belediyemiz o şeridi kesintisiz bir şekilde Ganita ve sonrasında Yomra’ya gider diye düşünüyorum.
YAYLACIK MİLLET BAHÇESİ
İlgi görüyor. İnsanlar orayı dolduruyor. Oradaki kıraathanede vaktini dolu dolu geçiriyorlar. Hanımefendiler evlerinden getirdikleri yiyecekleri paylaşıyorlar. Burayı bu sahil ile birleştirmek niyetindeyiz. Zamanla bir ekolojik köprüyle. Üstgeçidi nitelikli bir hale getirip insanların merdivensiz şekilde ulaşabileceği bir hale getirilmesi gerekiyor.
AKÇAKALE
Akçakale önemli bir kasaba aslında. Burada önemli de bir kale var. Buranın gün yüzüne çıkarılması gerekiyor. Kazılar yapılıyor burada. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile birlikte. Dedik ki biz bu kazıyı üstlenip daha pratik yapalım. 2020’de başladı ve personellerimiz orayı 1 yılda tamamladı.
Kurulda projesi hazırlandı ve onaya sunuldu. Bu yanındaki iki plajı da birleştirmek niyetindeyiz. Bunlar tamamlandığında önemli bir turizm destinasyonu olacak. En önemli sıkıntısı kazıydı orası bitti. Proje kurulda o da birkaç ay içerisinde tamamlanır inşallah. Tamamlanınca da birkaç yıl içerisinde hayat bulur diye düşünüyorum.
İSTİHDAM MERKEZİ AKÇAABAT
Gelen turistin alışverişinde yöresel ürünler de ön plana çıkıyor. biz bunları geliştirme adına şehrimizde üretilen ürünlerin rafa çıkması için bir tesis kurduk. İsmine de ‘Akçahasat’ dedik. Burada sözleşmeli çiftçilerimizi ön plana çıkardık ve üretilen ürünleri o tesisimizde işleyip rafa getiriyoruz. Bu önemli bir iş şehrimiz için. Yöresel işleri işlediğimiz bir tesis. Bu tesisle birlikte bu ürünleri de hem turistimize değerlendirme fırsatımız olacak. Bunun arka planında da üreticimiz ürünlerini değerlendirebileceği bir tesis kazanmış oldu. Bunu yeni ürünlerle birlikte destekliyoruz.
Seralarımızda üretmiş olduğumuz ve bölgemizde gelecekte önemli bir yer tutacak olan aronyayı geliştirmeye çalışıyoruz. Şu anda 100 dönüm civarında aronya bitkisi diktirdik ve bunları takip ediyoruz. Tütün yerini aronya alsın istiyoruz. Zaman içerisinde inşallah olacak ve bu bölgeye değer katacak. Bu seralarımızda aynı zamanda aronya fideleri üretiyoruz. Bu sayede çiftçiliğinde gelişmesini sağlıyoruz.
Şinik OSB’de birinci etap doldu şu anda. Burada tesisler var. İstihdama dönük işlemler sürüyor. İstihdamda bine yanaştık. Bölgedeki insanlar gelip iş imkanı buluyor. İkinci etapta da kamulaştırma işlemlerine başladık yukarıya doğru. Onları da sanayicimizle buluşturacağız ve orada da istihdamı geliştirmek istiyoruz. Altyapısı dönüşümlü sağlanıyor. Doğal gaz gelmesi için çalışmalarımızı da yapıyoruz. Rakım olarak çok yüksek değil ama konumu anlamında herkese yüksek geliyor. Uzun zamandır yol sorunu vardı o düzeldi.
Düzköy yolunda Karayollarımız çalışıyor. Bağlantı noktasına yeni bir kavşak yapılıyor. Orası tamamlandığında OSB’ye bağlanmak çok daha kolay olacak.
Şehir içerisindeki küçük sanayilerimizi taşımak istiyoruz. Bunun için de TOKİ ile birlikte protokollerimizi imzaladık. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamulaştırması da imzalandı. Bu süreç de yavaş yavaş ilerliyor. Düzköy yolu üzerindeki sanayinin de belli bir kısmı taşınacak. Oralarda 500 küsür dükkanlık küçük bir sanayi sitesi kurmayı planlıyoruz. Bin 500-2 bin kişilik bir istihdam bu.
Bu planlama 2014’ten beri geliyor. Kamu yararı kararı çıktı. İmar planı yapıldı. O esnada 24 kurum görüşü alındı. Bunların hepsinde olumlu gerçekleştiği için şu anda kamulaştırma sürecine geldik.
Et kombinamız davar ileride. Orası da bölgenin et ihtiyacını karşılıyor. Şuanda şehrin içerisinde kasaplarımız da var. Onların kesim ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir kurum kuruldu. Daha hijyenik ve kontrollü kesimlerin gerçekleştiği bir tesis kazandırdık. Hayvan bekletme alanından kesime kadar hepsi profesyonel bir alan oldu.
KIRSALDA AZALAN YAŞAM
Nitelikli tarımı geliştirme adına bu gibi tesislere ihtiyacımız var. Ürünleri rafa getirebileceğimiz tesislere ihtiyacımız var. Yaptığımız da aslında bu. Akçaabat’ın Evliya Çelebi zamanında bir Pazar yeri hikayesi var. Bu yer bölgelerdeki illerden gelen tüccarların alışveriş yaptığı bir bölge ve halen daha çalışıyor. Dürbinar bölgesinde. Orayı Büyükşehir Belediyemizle birlikte revize ediyoruz. Orası tamamlandıktan sonra çiftçilerimizin ürünlerini değerlendirdiği, kalan ürünlerini kurutup başka bir şekilde değerlendirebileceği bir altyapı kurmayı planlıyoruz.
SPOR VE SEBATSPOR
Sporişleri Müdürlüğümüz ile birlikte hanımefendiler ve çocuklarımızın daha rahat spor yapabileceği alanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yıl Söğütlü-Yıldızlı’da okulların salonlarını kullandık.
Sebatspor 3. Lig'de ve inşallah güzel yerlere de gelecek. Futbol sahaları kulüp binası ve Spor Lisesi’nin ön kısmına gelecek.
Belediyemizin futbol sahası var bir de. Yaylacık sahilinde. Orası geçici olarak biraz karmaşık. Amatör kulüplerden biraz sabır istiyoruz. Buralar tamamlandığında bunların hepsi şehrimize kazanım olarak gelecek. Kulübümüzün de binası tamamlandığında şehre değer katacak hususlar.
DÖNÜŞÜM
Dönüşüm yapılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda belgeleri belirlediğimiz bir çalışmamız var. Bu bitti ve Bakanlık onayında. Deprem olduğu için daha önemli bölgelere odaklanıyor bakanlık. Bunlar bittikten sonra dönüşümün nerelerde yapılacağı konusunda bir fizibilite çıkıyor önümüzde. Şehrin merkezinde, Dürbinar’ın belli kesimlerinde, Yenimahalle tarafında var. Eski yapılaşmaların olduğu bölgelerde bunları öncelemek gerekiyor.
GÜNEY ÇEVRE YOLU NE AŞAMADA?
İnşaat devam ediyor. Kazı çalışmalarına başladılar, tünel portalına geldiler. Bu süreç yürüyor. Hazine kamulaştırmasını kısmen tamamladılar. Sayın Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu’nun da buranın insanı olması ve burayı çok iyi bilmesi bu projenin hayata geçmesinde önemli bir rol oynamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu bittiğinde Akçaabat kısmı tamamlanmış olacak.
Tünel tamamlandıktan sonra 17 kmlik bir hat var. Bunun 14 kmsi neredeyse tünel. Gerisi viyadüklü ve üç taraftan bağlantı noktası var. Yüzde 35’lik trafiği deplase edebileceğiniz bir taşıt izi. Düzköy’e devam edenler için de alternatif bir yol.
Tanjant yolu da hızla ilerliyor. Osmanbaba ve Harmancık kavşağı kaldı. Bunlar tamamlandığında şehirdeki ulaşım bir nebze rahatlamış olacak. Sera Gölü vadisinin gelişmesinde de önemli bir rol oynayacaktır bu yol.
ESKİ HASTANE BİNASININ BULUNDUĞU YER
Orayı otopark olarak kullanıyoruz. Eski hastaneyi yıkarak biraz daha genişleme sağladık. Mevcut eski milli eğitim binasının olduğu Hamam deresinin üzerini de açtık. Dere üzerindeki yapıları kaldırdık. Hepsi geleceğe yönelik yatırımlar. 90’daki seli bir kez daha yaşamamak adına, daha az bir etkiyle atlatılması anlamında bu çalışmalarımızı gerçekleştirdik.
AKÇAABAT’TAKİ ÜNİVERSİTE
İlk zamanlarda fakülteyi üniversiteye dönüştürdünüz diye eleştiriler alıyorduk. Şu anda bütçesi olan bir üniversitemiz var. Bu üniversite şehrin kültürüne katkı sağlayacaktır. Bu üniversitenin içerisindeki bilimsel faaliyetler şehrin kültürüne yine katkı sağlayacaktır. Bazen ticaretin de bu işte ön plana çıktığını söylerler ama benim en önemli gördüğüm kısmı oradaki bilim, kültür, sanatsal faaliyetlerle şehrin kültürüne katacağımız artılardır. İnşallah gelecekte etkisini göreceğiz.
Belki ilerleyen zamanlarda yerleşkede çalışmalar olacak. Fakülte kendini yavaş yavaş büyütüyor. Ve büyüdüğünde projelerimizi çok hesap ederek yapmamız gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte Büyükşehir Belediyemiz ve biz bir yerleşke planlaması yaptık. Ve sürecimiz devam ediyor.
ORTAMAHALLE’YE TELEFERİK
2019’da geldiğimizde son bir ayağı vardı kamulaştırılacak. O kamulaştırma tamamlandı. Şu anda proje inşaat aşamasında. Yapmak isteyen için hazır. Bunun hayata kazandırılabilmesi için maliyet gerekiyor. Belediye bütçelerinden ziyade şu anlık yap-işlet-devret olarak yapılması gerekir diye düşünüyorum.
Bunu yapacak yatırımcıya ihale edip vermek istiyoruz.
Birinci etap 888 metrelik bir hat ile orta mahalle. Müzenin arka kısmına iniyor. Oradan kalkıyor tekrar yaklaşık 3 bin 800 metre sonra da Akçatepe ile birlikte birleşiyor. Bu da bittiğinde büyük bir destinasyon noktası olacak.
Ben Beşikdüzü ile konuşuyorum. 1.200’e çıktılar günlük ortalama. Ve orası daha olgunlaşmamış bir bölge. Bizim ise daha olgunlaşmamız ve onları besleyecek bir hatta ihtiyacımız var.
EMNİYET BİNASI
Geçen haftaki Sayın Bakanımız ile olan görüşmemizde belediyemiz tarafından projeleri değerlendirildikten sonra ihaleleri gerçekleştirilip finansmanı bakanlığımız tarafından gerçekleştirilecek ve inşaatını yapacağız.
Önceden bakanlık kendisi ihale edecekti şimdi biz belediyede üstlendik. Yakın tarihlerde inşallah onu da gerçekleştiririz.
YAYLA TURİZMİ
Akçaabat’ta Kayabaşı ve Hıdırnebi var. Kayabaşı kendi içerisinde planlaması olan ve süreçleri devam eden bir yer. Hıdırnebi’de mülkiyet sorunlarını tam neticelendiremedik. Orada da turizm planı yapılmış. Bunların uygulamaya geçmesi için mülkiyet sorununun çözülmesi gerekiyor. Bu çözüldüğünde Hıdırnebi çorap söküğü gibi gelecektir. Doğaya dokunmadan yapmalıyız. Doğayla barışık bir şekilde güzel bir proje ortaya koymak gerekiyor. Bu şehir merkezi için de geçerlidir. Bu projeler hayata geçtiğinde güzel bir turizm noktası olacak. Arap turistler için bir Uzungöl, iki Hıdırnebi zaten. Kayabaşı da yavaş yavaş gündeme gelmeye başladı. Oraya da gidenler çok var. Orada konaklama tesislerinin olması oradaki yayla turizminin pozitif yönde gelişmesini sağlıyor.
SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ
Allah hayırlısını versin. 4 yılı aşkındır hizmet ediyoruz Akçaabat’ımıza. Sabah namazından akşamın geç vakitlerine kadar hemşerilerimizin dertlerine derman olmaya çalışıyoruz. Bunu da önümüzdeki dönem gerçekleştirmek istiyoruz.
Bunları tabii ki yalnız başımıza yapmıyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere önceki dönem ve mevcut milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, önceki ve şimdiki Valilerimizle birlikte, kaymakamımızla birlikte hep beraber şehrimize hizmet ediyoruz. Ben buradan şehrim ve ilçeme desteğini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum.
Yaptıklarımız, devam edenler ve yapacaklarımız var. Bunları yapmak için de hemşerilerimizin gönlüne girmeye devam edeceğiz.
Osman Nuri Ekim bunları tek başına yapmıyor. Çalışma arkadaşlarımızla birlikte bu işleri yapıyoruz. En alttan en üste kadar hepsi bir bütün içerisinde çalışarak şehre bir değer katıyorlar.