Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Haber61 ekranlarında Ahmet Çağlar Yıldırım'ın sunduğu "Bakış" programına konuk olarak açıklamalarda bulundu.
Başkan Ekim, ilk 5 dönemde yapılan çalışmalar, belediyenin mali durumu, devam eden ve hayata geçirilmesi planlanan projelere dair konuştu.
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim'in açıklamaları şu şekilde:
İlk dönemde yapılan çalışmalar
Birinci 5 yıl içerisinde yoğun bir dönem geçirdik ve ilçemize birçok eser kazandırdık. Yaylacık'a güzel bir millet bahçesi kazandırdık. Çarşı bölgesinde ticareti geliştirmek adına cephe sağlıklaştırması ve cadde düzenlemesi yaptık. Turizm adına Ortamahalle'de benzer düzenlemeleri yaptık. Ortamahalle Müzesi'ni hayata geçirdik. Akçaabatımızın pazarı meşhurdur, Evliya Çelebi'nin de seyahatnamesinde geçer. Salıpazarı'nda bir düzenleme yaptık. Büyükşehir Belediyemiz ile bu işi başardık.
Spor Lisesi'nin açılışını yaptık. Yöresel ürünleri işleyebileceğimiz bir tesis oluşturduk. Sahil yenileme çalışması yaptık. Güzel bir sahil vardı, ufak dokunuşlarla güzel bir hava kattık. Tekel binasını otele dönüştürdük. Belediyeye mali anlamda kazanımı DA var. Şehir turizmine de katkı sağlayacak güzel bir mekan. Mersin'de çocuklarımızın vakit geçirdikleri köy yaşam merkezi var, Yapıp Milli Eğitim'e devrettik. Halk Kütüphanesi'ni revize ettik. Söğütlü deresi üzerine köprü inşaatı yaptık. Bu proje DSİ marifetiyle ilerliyor.
"Yüzde 19'luk düşüş beklemiyorduk"
Oy kaybının değerlendirmesini yaptık. Milletin iradesi ve demokrasinin üstünlüğünden başka bir güç yok. Millet ne karar veriyorsa bizim için önemli olan budur. Milletimiz bize 'Bir şeylerde sorun var' dedi. Biz belediye olarak açıkçası yüzde 19'luk düşüş beklemiyorduk. Oy veren vermeyen herkesin gönüllerine girmeye gayret göstereceğiz.
31 Mart seçiminin sabahı tekrar göreve başladık. Zaten belediyeye hakim ve projeleri bilen, eksikleri bilen birisiyiz. İlk hafta esnafı gezip teşekkür ettik. 2025'te bazı işlerin açılışlarını gerçekleştireceğiz. Bunlardan ikisi Kültür Merkezi ve yarı olimpik yüzme havuzu. Yine devam eden işler var. Bunlardan bazıları kesintisiz bisiklet ve yürüyüş yolu, Hıdırnebi bölgesinin düzenlenmesi, Akçakale kalesinin restorasyonu, Akçaabat Bellek Müzesi, Güney Çevre Yolu, Adalet Sarayı, Emniyet Müdürlüğü ve karakolların yapımı, Merkez İlköğretim'in eski binasının restorasyonu... Merkez İlköğretim'in yeni binasını tamamladık. Vakıfbank tarafından yapılıyor. Abdi Bey'in Spor Lisesi'nin yapılmasında, Sebat kulübünün önündeki sahaların yapılmasında büyük emeği var. Okulun yapılmasında da büyük emeği vardır.
"51 bin 200 aronya fidesi ürettik, çitçiye verdik"
Aronya işini 2020'de geliştirmeye başladık. İlk etapta 10 bin fide dağıttık. Dışarıdan alarak dağıtmıştık. Sonra kendi seralarımızı kurduk. Burada kendi belediyemizin ihtiyacımı olan park bahçe bitkilerini yetiştirdik. Aronya ve diğer fideleri yetiştirmek adına adımlarımız oldu. Fidelerin üretilmesi ile ilgili olarak bir üretim tesisi ilave ettik. Yine çiftçimizin, ürettiği ürünleri kurutabilmesi için tesis kurduk. Bu tesisle beraber kurutulan meyvelerden meyve suları üretebiliyoruz. Akçahasat markası ile raflara çıktık.
Aronya üretim alanlarında 200 dönüme ulaştık. Tıbbi aromatik bir bitki. Tütüne alternatif olsun istiyoruz. Bu zamana kadar tesislerimizde 400 bine yakın fide üretmişiz. Buradan da 5 milyon civarında tasarruf elde ettik. 51 bin 200 aronya fidesi ürettik, çitçiye verdik. Bazı ilçelerden ve illerden de talep geliyor, onlara da veriyoruz. Bir ücret de talep etmiyoruz. Yine Trabzon hurması, kızılcık, ahududu, böğürtlen ve kokulu üzüm için 445 çiftçiye 130 dönümde kapama bahçe yaptık. Bizim tesislerimizde işlenebileceği bir şekilde sistem kurduk. Hayvancılık noktasında da, İl Tarım Müdürlüğe ile ortaklaşa suni tohumlama dediğimiz süreci ücretsiz şekilde yürütüyoruz.
"Yaklaşık 50-60 milyon borç var"
Borç konusunu soruyorlar. Yönetemeyeceğimiz borcumuz yok. Borç var ama yönetilemeyecek bir borç yok. Benden ne kesiyorlarsa diğer belediyelerden de aynısını kesiyorlar. Bir borcu aksatırsan, bir gün gelecek devlet onu sizden alacak. Ben borcu geçmişte ödedim. Belediye başkanı sahaya çıkarken her şeyi göze alarak gelir. Borç sadece muhalefet belediyelerinden istenmiyor ki, bizden de isteniyor. Vadelendirilmemiş borcumuz yok. Ay ay ödeniyor. Yaklaşık 50-60 milyon borç var, 5-6 yıl içinde ödenebilecek bir borç. Onun için diyorum, yönetemeyeceğimiz borcumuz yok. En azından demiyorum ki, akaryakıt yok, çöpü toplayamıyorum. Hizmetimi yürütmeye devam ediyorum. Ana hizmetimi yaparken, diğer taraftan da yatırımlarımı yönlendirme fırsatı geliyor. Belediye başkanları sahaya çıkıyorlar ya, “Ben burayı yöneteceğim” diye, demek ki her şeyi de kabullenerek geliyorsun. Seçilmeden önce bütçeleri kontrol ettiğinde de her şeyi görebilirsin. Borçlanmanın doğru olduğunu söylemiyorum. Planını yapacaksın, ona göre borçlanabilirsin. Ama ödeyebileceğin kadar borçlanacaksın. Önemli olan da budur.
Borçlarla ilgili olarak; vergi borcu, cari borçlar ve ihaleli borçlar anlamında piyasaya 28 milyon civarında borç var. Geriye kalan kısımlar da taksitlendirilmiş vergi ve SGK borcudur. Ama 28 milyonun hepsi tahakkuk etmemiştir, ödemeye girmemiştir.
Yıllık bütçemiz 740 milyon. Yüzde 10'a çıkmıyor borç, yüzde 5 civarında borç var. Yüzde 10 üzerinde tökezlemeye başlarsınız. Yüzde 10'da tutmakta fayda var.
"İhtiyaç olduğu kadar personel istihdam ediyoruz"
Mali disiplinde bahsettik. Gereğinden fazla personel istihdam ederseniz, SGK'ya vergi dairesine de borcunuz olur. Bana nüfus başına ne kadar gelir geliyorsa, başka bir belediyeye de aynı geliyor. Oranlar eşit. Cumhurbaşkanımız döneminde geldi bu kural. Bizim kendi ürettiğimiz gelirlerimiz var. Bir kasada toplanır. İlgili müdürlükler ihale yönetimiyle harcar. İstihdamı fazla yaparsanız, buralardan aksatmak zorunda kalırsınız. İyi planlamak gerekiyor. Belediye olarak bu konuda son 4 yıldan beri, istihdama yönelik talep geliyorsa müdürlüklerimizden, kontrol ediyoruz, şartname hazırlayıp ilana çıkıyoruz. Başvurularda mülakat yapıyoruz, özellikle teknik işler için. Denemeye tabi tutuyoruz, lazım olduğu kadar istihdam ediyoruz. İhtiyacımızdan fazlasını almamaya gayret ediyoruz. 2019'da başladığımızda 320-350 arası personelimiz vardı. Yine o civarda personelimiz var. Ama yapmış olduğumuz iş miktarını artırmaya da gayret gösteriyoruz.
"Akçabaat'ta ulaşım sorunu yok diyemeyiz"
Akçaabat'tan uluslararası bir yol geçiyor. Ulaşım sorunu yok diyemeyiz. Bu yükün şehrin dışına taşınması gerek. Bu da Güney Çevre Yolu ile olacak. 10 tünelde müteahhit çalışıyor. Mersin'den başlandı, Sera gölüne kadar devam ediyor. 10 tünelde inşaat sürüyor. Sessiz sedasız ilerliyor. Ne zaman görünecek? Düzköy kavşağına başladığımızda görünecek. Zamanını söyleyemem ama erken vakitlerde bitirilirse, şehirlerarası yük bu yola taşınırsa, şehir içi yük azalmış olacak.
"Hukuksuzluk olsa, mahkeme işi durdurur"
Pulathane Bulvarı'nda da çalışmalar sürüyor. 7M'den girip Sera Gölü'nün oradan, Yıldızlı'dan çıkacağız. Yüzde 70 civarında tamamlanmış durumda. Hukuksuz bir şey yapmadığımızı artık muhalefet de anlamıştır. Çünkü biz açıklamaların hepsini yaptık. Devlet, bu hukuk üzerine bir inşaat gerçekleşiyor. Hukuksuzluk olsa, mahkeme işi durdurur. Şu anda da güzel bir şekilde inşaat sürüyor. Bu yol şehrin ikinci ulaşım aksı olacak.
"Aynı anda 10 bin kişiyi misafir edebilecek kadar tesislerimiz var"
Ortahamalle dokusu ve kültürü ile bir destinasyon noktası. Restorasyonlar yapıyoruz. Çarşı bölgesi için de restorasyonlar oldu. Bunların hepsi turizme katkı sağlayacak işler. Köfte, haşlama, un helvamız, zeytinimiz şehrin gastronomi turizmi için önemli. Aynı anda 10 bin kişiyi misafir edebilecek kadar tesislerimiz var.
Hıdırnebi'de yayla turizmi için çalışma var. İhale yapıldı. Önemli bir yatırımcı aldı. 5 yıldızlı otel, konaklamalarıyla beraber... Önemli olan projenin altyapısı olan 5 yıldızlı oteli, göleti ve oradaki mülkiyetlerin tahsislerinin bir şekilde yapılaşmaya ve plana esasla devredilmesi. Bunlar için çalışmalar sürüyor. Otel tamamlandı, gölet için ihaleler yapıldı. İnşaat devam ediyor. Göletin belki bir tanesi önümüzdeki sezon bitecek. İkinci gölet de bir sonraki sezona yetişebilir.
"Daha da üst liglere çıkacağımızı düşünüyorum"
Sebatspor eski güzel günlerine doğru ilerliyor. Cemil Başkan ve yönetimi, arka planda olan arkadaşlarla güzel yerlere gelindi. Daha da güzel noktalara gitsin istiyoruz. Spor Lisesi ve spor sahalarından, Sebatspor kulüp binasından bahsettik. Bunlar Sebatspor altyapısı için kurulmuş tesisler. Küçük maliyetlerle futbolcu üreten, sürdürülebilir kulüp hedef. Daha da üst liglere çıkacağımızı ve Trabzonspor'a da katkılar sağlayacağımızı düşünüyorum. Trabzonspor da Sebatspor da bizim için önemli.