Akçaabat'ta kamulaştırma krizi! Köroğlu "Vatandaş mağdur, kurumlar sorumluluğu birbirine atıyor"

CHP Akçaabat İlçe Başkanı Emre Şahin Köroğlu kamulaştırma mağduru vatandaş ile buluştu.

Akçaabat Yenimahalle’de, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilen yol güzergahında kamulaştırma konusunda yaşanan sorunlar, gündem oldu. 2008 yılının sonunda Akçaabat Belediyesi tarafından Karayolları Genel Müdürlüğü’ne havale edilen yol, uzun yıllardır çözüme kavuşmayan bir süreçle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Konu ile alakalı vatandaşlar ile bir araya gelen ve açıklama yapan CHP Akçaabat İlçe Başkanı Emre Şahin Köroğlu “Kanunlar vatandaşın lehine, kazanılmış haklar var” dedi.

Köroğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Akçaabat Yenimahalle içinden geçen yol Karayolları hattı olarak belirlenmiş ve 2008 yılının sonunda belediye tarafından Karayolları Genel Müdürlüğü’ne havale edilmiştir. O tarihlerde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kendi yapım ve kontrolünde olan yollar için bağışlama yoluyla terk ya da ücretli şekilde kamulaştırma yapması zorunluluğu vardı. Fakat 08/01/2009 tarihinde 8 karar sayılı encümen toplantısı tutanaklarına göre yetkisi ve görev alanında olmamasına rağmen Akçaabat Belediyesi madde 18 uygulaması yapmıştır.

Bu kararı İdare Mahkemesi’ne taşıyan vatandaşlarımız yukarıda tarih ve numarası yazılı encümen kararını ve dolayısıyla madde 18 uygulamasını iptal ettirmiştir. Danıştay tarafından da bu iptal kararı onanmıştır.

Daha sonra Karayolları hattına ilişkin yönetmelik ve uygulamalar değişmiş, madde 18 bu hatlara da uygulanabilir hale gelmiştir. Fakat uygulamanın yapıldığı tarihteki kanun ve yönetmelikler vatandaşın lehine olacak şekildedir ve aleyhe olan kanun geçmişe yürümeyeceği gibi vatandaşlarımızın kazanılmış hakları da mevcuttur. Mağdur olan vatandaşlarımız Akçaabat Kaymakamlığı’na şikayette bulunmuştur, Akçaabat Belediyesi’ne müracaatta bulunmuştur, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne talepte bulunmuştur. Ancak tüm kurumlar sorumluluğu birbirine atarak vatandaşlarımızı oyalamaktadır.

​​​​​​​

Akçaabat Belediyesi’nin madde 18 uyguladığı planı iptal olmuş, ancak taşınmazlara Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından fiili şekilde el atma yapılmaktadır. Ortada bir hukuksuzluk vardır. Şimdi Belediyemize ve Karayolları Genel Müdürlüğümüze sesleniyoruz. Kurumların temsilcileri ve mağdur vatandaşlarımız bir araya gelerek sorun çözülmeli ve usulüne uygun kamulaştırma yapılarak, vatandaşlarımızın parası ödenmelidir. Buna öncülük etmesi gereken kurum Akçaabat Belediyesi, kamulaştırmayı yapması ve vatandaşların parasını ödemesi gereken kurum Karayolları Genel Müdürlüğü’dür. Konunun takipçisiyiz,

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri