Atatürk'ün Trabzon'u ziyaretinin 100. yılı için resepsiyon düzenlendi

Atatürk’ün Trabzon’u ziyaret etmesinin 100. yılı dolayısıyla Atatürk Köşkü’nde etkinlik düzenlendi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 Eylül 1924’te Trabzon’u ziyaret etmesinin 100. yılı dolayısıyla Atatürk Köşkü’nde etkinlik düzenledi.

Kent protokolü ve yaklaşık 500 davetliye verilen resepsiyona yoğun katılım oldu.

Resepsiyonda Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve eşi Arzu Genç, Trabzon Emniyet Müdürü Murat Esertürk, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bahittin Murat Yakın ile çok sayıda isim katıldı.

Resepsiyonda Atatürk'ün, 1924 yılından 1930'a kadar Trabzon'da çekildiği fotoğraflar da sergilendi.

VALİ YILDIRIM: "DAİMA CUMHURİYETE SAHİP ÇIKTIK"

Resepsiyonda konuşan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, şu ifadelere yer verdi: "Bugün burada Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün Trabzon’a teşrifinin 100. Yılını coşku ile kutlamak için toplandık yıl 1924. Bir hayal edin Cumhuriyet yeni kurulmuş, Kurtuluş Savaşı verilmiş devletin sistemi değişmiş Cumhuriyet değişmiş sonrasında Mustafa Kemal Atatürk yurt gezilerine çıkıyor. Bu gezilerden bir tanesinde Trabzon’umuza uğruyor.

Gerek Türkiye’mizin gerek Karadeniz’imizin en değerli şehirlerinden bir tanesi. Cumhuriyetimizin kurucu büyük lider Mustafa Kemal ata türkü rahmet ve minnet ile anıyoruz. Atatürk’ün Trabzon’a gelişinden ona gösterilen sevgi ve coşku tam yüz yıl sonra aynı bağımlılık mile devam ediyor. Trabzon’umuz daima Cumhuriyete sahip çıkan öncü şehirlerden biri olmuştur.

İlimizi 15 Eylül 1924 senesinde ilk kez ziyaret ettiğinde Samsun’a çıktığımda en ön safta Trabzonluların olduğunu hiç unutmayacağım sözü ile halkımızın kahramanlığını dile getirmiş ve onurumuzu dile getirmiştir. Trabzon o gün olduğu gibi bugünde Türkiye’nin birlik ve beraberliği için azimle yola devam ediyor.

Bizlerde Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkmak için bu kutlu yolda ilerlemeyi kendimize görev addediyoruz. Bu özel günde Atatürk’ün Trabzon’a gelişinin coşkusunu yeniden yaşatarak onun ideallerini ve mirasını gelecek nesillere aktarmanın sorumluluğunu yeniden hatırlıyoruz dolayısıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmet ile anarken sizlere de bu özel günlerin kutlanmasındaki katılımlarınız için teşekkür ediyorum.

Atatürk’ün mirasını yazdığı bu konutta onu anmak bildiğiniz gibi geçen yıl burası restorasyondaydı cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümünde onun için geçen yıl 99. Yılda burada beraber olamamıştık ama bugün burada hep birlikteyiz.”

BAŞKAN AHMET METİN GENÇ: "TRABZON ATATÜRK'Ü AĞIRLAMANIN ONURUNA ERİŞMİŞTİR"

Resepsiyonda açıklamalarda bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç şu ifadeleri kullandı;

Bugün, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Trabzon'a ilk gelişinin 100. yılı. Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını anmak için buradayız.

Atatürk'ün, 15 Eylül 1924'te Trabzon ziyaretinde söylediği şu sözleri paylaşmak istiyorum: "Samsun'a ayak bastığımda bana kalp kuvveti veren vatandaşlarımızın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım" ve yine "Sakarya Büyük Meydan Savaşı'nda, 3. tümen ile yetişen Trabzon evlatlarının savaş meydanında gösterdikleri özverilerin anısı daima beynimde canlı kalacaktır." Kendisini bir kez daha rahmet ve şükranla anıyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1924'te yaptığı yurt gezisindeki en önemli duraklarından biri Trabzon'du. Şehrimiz o büyük onuru bugün de aynı heyecanla yaşamaktadır. Trabzon'un nevi şahsına münhasır birçok özelliği vardır. Tarihin, sanatın, sporun ve kültürün öne çıktığı bir şehir. Özellikli bir şehir.

Trabzon'u bir yönü daha tebarüz ettiriyor: Vatana ve milletine bağlılığı. Her üst geçitte bir şehidimizin ismi bizi karşılıyor. Geçtiğimiz günlerde ebediyete uğurladığımız Ömer Fatih Ayar kardeşimiz başta olmak üzere, tüm şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Bu ülke, sadece bilim ve sporda değil, aynı zamanda yurt savunmasında da milli bağları kuvvetli evlatları olduğu sürece bölünmeyecektir. Bu milletin bir ferdi olmaktan dolayı gurur duyuyorum.

Tarihte birçok önemli olaya ev sahipliği yapan ilimiz, Kurtuluş Mücadelesi'nde de önemli rol oynamasının yanı sıra, ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ağırlamanın onuruna erişmiştir. Son ziyaretinde, tarihe geçecek vasiyetini de güçlü bağlar kurduğu Trabzon'da ve bu mekânda kaleme almıştır. Biz de Trabzonlular olarak bu önemli mirasın emanetçisiyiz.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri