Haber61 – Haber Servisi – Sri Lanka Milli Günü dolayısıyla Sri Lanka Fahri Konsolosu Atilla Ataman tarafından Trabzon’un Tonya ilçesindeki Foleya Otel’de basın toplantısı düzenlendi.
Düzenlenen toplantıya Sri Lanka Büyükelçisi Mohamed Rivzi Hassen, Sri Lanka Trabzon fahri Konsolosu Atilla Ataman, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Fahri konsoloslar, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri, İşadamları ve basın mensupları katıldı.
Toplantıda konuşma yapan Trabzon Sri Lanka Fahri Konsolosu Atilla Ataman Foleya Otel’in açılışı sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılması talimatı verilen ve gündeme oturan helikopter pistiyle ilgili eleştirilere cevap verdi.
Oteli devletten 25 kuruş yardım görmeden yaptıklarını belirten Ataman, “Ömürleri hayırla, olmazla, yapılmazla geçmiş insanlar burayı da istismar ettiler” dedi.
“AYDER VE UZUNGÖL REZALETİNDEN SONRA…”
Tesisin yapılma süreci ve kapasitesi ile ilgili bilgi veren Atilla Ataman, “Bulunduğumuz tesis mesire alanı statüsünde. Yap işlet devret modeliyle yapılmış, inşaat süresi dahil 25 yıllığına bizim uhdemizde olan ve devletten 25 kuruş almadan, hiçbir yerden hiçbir katkı almaksızın yapılmış bir tesistir. Birçok kişinin desteğinin yanında en kıymetlisi ve en önemlisi bizim gözümüzde milletimizin de sevgilisi olan Sayın Cumhurbaşkanımızın bu tesisin açılışı için buraya lütfetmiş olmasıydı. Temelimizi atan İçişleri bakanımız Sayın Süleyman Soylu’yu da unutmamamız lazım. Çok büyük sorumluluklar verdi, Sayın Cumhurbaşkanımız ile aramızda elçi oldu. Şu sözünü söylemem lazım “Ayder ve Uzungöl rezaletinden sonra Doğu Karadeniz’de doğru bir tesisi planlayın ve örnek olsun.” Bu talimat Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı Sayın Soylu talimatı getiren kişiydi. Bu yolların yapılmasında emeği geçen Ulaştırma Bakanımıza da minnet borcumuzu belirtmemiz lazım. Ve Yeşil yol kapsamında yapılan yollar içinde Bilin Sanayi ve Teknoloji Bakanına da bir minnet borcumuz var. İlimiz Milletvekili Salih Cora’nın da çok ciddi manada emek ve mesai harcadığını da belirtmek durumundayız. Biz görevimizi yaptık, artık bizim değil Trabzon’un, Doğu Karadeniz’in ve Türkiye’nin bir tesisi olmuş oldu. Biz sadece amelesi ve işçisiyiz. Israrla rakiplerimizi bekliyoruz ve bölgedeki tesis sayısının artmasını canı gönülden arzu ediyoruz. Bize fazla sayıda rakip gelsin ki böyle turizm bölgesi olsun. 30 Villa, bulunduğumuz kafe ve restauranttan müteşekkil tesisimiz yaklaşık 220 yatak kapasiteli olup süresi dolduğunda devlete iade edilecektir” şeklinde konuştu.
“BİR KURUŞ DESTEK ALMADAN…”
Tesisin muhteşemliği ile değil helikopter pisti ile gündeme geldiğini vurgulayan Ataman, “Öncelikle son dönemde tesisimizin bitişiğinde losyonunda yapılmakta olan bir helikopter pisti ulusal basında ve yerel basında çok farklı değerlendirmelere konu oldu. Bir kuruş destek almadan bir kuruş himaye görmeden, kendi imkânlarımızla 25 Milyon TL’ye tamamladığımız bu tesisin yaklaşık 5 Milyon TL daha ilave yatırıma ihtiyacı vardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açılış sırasında bölgede gördüğü bir eksiklikti helikopter pisti. Kendisi de Tonya’ya inebildi ve oradan buraya karayoluyla gelip dönmek zorunda kaldı. Talimatı verdiğinde “Sayın Cumhurbaşkanım bunu bizde yapabiliriz” dediğimde “ hayır devlette üstüne düşeni yapmalıdır. Bu bölgede sadece burada değil, civarda bu tür altyapı yatırımlarını tamamlamamız lazım. Bölgede ulaşımı sağlayacak helikopter pistlerini artırmamız lazım” dedi. Ancak bazı basın bu tarafıyla hiç ilgilenmedi. Yaptığımız, bitirdiğimiz bu tesis son dönemde bu muhteşemliğiyle değil etrafına yapılmakta olan helikopter pistiyle gündeme getirildi.” dedi.
“BURALAR DAVOS OLMALI DERKEN HELİKOPTER PİSTİNE KARŞI ÇIKMANIN MANTIĞI NEDİR”
Ataman, Karadeniz turizminin engellemelere inat turizme açılacağını sözlerine ekleyerek, “Büyüklerimizde aldığımız edep ve terbiyeyle, inancımızın gereği olarak, helal ile yasal olanı örtüştürerek yaşamaya gayret eden insanlarız. Bu çerçevede bölgemize değil helikopter pisti, ilave birkaç tane daha havaalanının yapılmasını arzu ederiz ve isteriz de. Ömürleri hayırla, olmazla, yapılmazla geçmiş insanlar burayı da istismar ettiler. Ancak manidar olanı şudur. Buralar Davos olmalı derken helikopter pistine karşı çıkmanın mantığı nedir. Onlara inat Karadeniz bölgesi turizme açılacaktır. Ellerinden geliyorsa yolu da iptal etsinler, yol bile fazla. Bunlar Marmaris’te Bodrum’da yapılsın Trabzon’da yapılmasın. Buraya yapılan pistin karşılığında kendim lazım olan bir yere pist yapacağım, hibe edeceğim. Bitirdiğimiz bu tesis milletimizin hizmetindedir, hepimize hayırlı uğurlu olsun.” İfadelerini kullandı.
“BÜYÜKELÇİ TRABZONLULARIN SEVECEĞİ TEKLİFLERLE GELDİ”
Sri Lanka ve Türkiye’nin benzer iki ülke olduğunun altını çizen Atilla Ataman, “Sri Lanka’nın Fahri konsolosu olarak görev yaptığım 3. dönemde çok büyük şerefle bu görevi sürdürüyorum. Benzer olaylarla üzülen benzer olaylarla sevinen iki sempatik ve sevimli milletiz. Türkiye Sri Lanka dayanışması diğer bilinin ülkelerden farklı olarak Türkiye dara düştüğünde ilk koşan ülke olmaktadır. Türkiye ve Sri Lanka terör belasından çok çekmiştir. Bilindiği üzere en son 286 kişi teröre şehit vermiş bir Sri Lanka var. Türkiye’den yeniden başsağlığı diliyoruz. Biz çay konusunda mesafe almaya çalışırdık. Çayla sınırlı kalmayıp başka alanlarda dökebileceğimizi gördük. Sayın Büyükelçi hazırlıklı gelmiş. Trabzonluların çok sevecek olduğu bir teklifle gelmişler. Sri Lanka’da altyapı ve üstyapı inşaatıyla ilgili bu toplantı sonrasında kendilerine önerilerde bulunacağız. Trabzon’dan büyük firmalar bu şişe aday olmalıdır ve önereceğim. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
“BU ÜLKENİN KALKINMASINA, SİYASİ ÇIKARLAR UĞRUNA VEYA İNSANİ HASETLER UĞRUNA ENGEL OLANLARI KINIYORUM”
Atilla Ataman’ın ardından konuşma yapan Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Trabzon’da turizm yatırımlarının şehrin doğusuna yapıldığına dikkat çekerek, “Trabzon halkımızın bildiği üzere turizm yatırımlarımız vilayetimizin bugüne kadar doğu bloğunda yer almış. Ayder’den başlayıp, Uzungöl’den devam edip Meryem ana hattında yoğunlaşan yatırımlar, Allah’a şükürler olsun ki Trabzon’umuzun batısında çok elzem olan bir turizm destinasyonu ihtiyacına binaen Türkiye’nin incisi olarak baktığım Foleya tesisi ile ilk adımını atmıştır. Tonya ilçemiz henüz tam manasıyla keşfedilmemiş doğan güzellikleriyle, yaylalarıyla üzerine konulacak olan sosyal dokusuyla, misafirperverliğiyle ve tarihi dokusuyla turizm destinasyonu olma yönünde çok önemli bir aday ve değerlendirilmesi gereken önemli bir yer olduğuna inanıyorum. Ben Orman Mühendisiyim, Atilla Bey Ziraat Mühendisidir. Ben kendimi doğaya saygı yönünde çok önemli bir noktada hissediyordum ama bu tesisin inşası sırasında gördüm ki Atilla Bey benden çok çok daha ilerde, doğaya saygılı ve doğayı hiç dokunmadan işleyerek böyle bir tesisi yöremize ve ilçemize kazandırdığı için kendisini canı gönülden tebrik ediyorum. Bu ülkenin, milletimizin egemenliğine girdiğinden beri, sevenleri de olmuştur, inşa etmek isteyenleri de olmuştur, ancak bu ülkenin inşasına ileri gitmesine haset eden, taş koymak, çomak sokmak isteyenler de olmuştur. Ben belediye başkanı sıfatıyla değil Tonya’mıza Trabzon’umuzun bütün ilçelerine ve özellikle yatırımdan yeterli nasibini alamadığını iddia eden taşra kesimine değil helikopter pisti nice havaalanlarını yapılmasını temenni ve tercih ederim. Bu ülkenin kalkınmasına, siyasi çıkarlar uğruna veya insani hasetler uğruna engel olanları kınıyorum. Ben dost ve kardeş ülke Sri Lanka ve Türkiye arasında ekonomik ve ticari ilişkiler adına düzenlenen bu güzel toplantıya davet edildiğim ve sizler arasında olduğum için çok mutluyum” dedi.
“FINDIK VE ÇAY İKİ ÜLKE ARASINDA İŞBİRLİĞİ OLUŞTURABİLİR”
Sri Lanka Büyükelçisi Mohamed Rivzi Hassen yaptığı konuşmada “Bağımsızlık üzerine bulunduğumuz bu anlamlı günde Şubat Ayı boyunca Sri Lanka’yı tanıtmak için etkinlik yapmış bulunmaktayız. Türkiye ile aramızda tarihi ilişkiler mevcut olup bu ilişkilerin Osmanlı döneminde de Türkiye’nin Sri Lanka’da konsolosluk açmasıyla hız kazandığını ifade etmek isterim. İki ülke arasında dostluk olduğunu gözlemledim ve Foleya otelde de bunu anlamış bulunmaktayım. Sri Lanka’nın konumu birçok yabancı ziyaretçileri çekmiş durumda. Türk seyyahlar, dini liderler ve Abdülhamit döneminden izlerin olduğunu düşünmekteyim. Sri Lanka’da deniz yolu ile ticaret atalarımızdan bize geçmiştir ve ben de böyle düşünmekteyim. Yabancı gezginler geldiğinde özellikle Abdülhamit döneminden takan eski kalıntıları görmek istiyor. Türkiye ve Sri Lanka arasındaki ilişkiler bunu açıkça ortaya çıkarmaktadır. İki ülke arasındaki ilişkilerin hızlanmasını istiyoruz. İki ülke arasındaki politik gelişmelerinde hızlı ilerlediğini söyleyebilirim. Sri Lanka’da kurulan inşaatlar Türkiye ile köprü oluşturmaktadır. İlişkilerimizin ilerlediğini gözlemliyorum. Türkiye ve Sri Lanka arasındaki dostluk çok daha iyi olabilir. Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türki Milletine çok müteşekkirim. Her zaman yanımızda olduklarını gösterdiler. 2012 yılından beri ilişkilerimiz devam ediyor. İlk büyükelçi olduğumda Atilla Ataman’ın yanına geldim. Sri Lanka ve Trabzon arasındaki bağ ok güçlü. Fahri konsolosumuz Atilla Ataman’ın çok büyük destekleri oldu. Ben Trabzon’daki işadamları ile tanıştım. Türkiye’de üretilen fındık iki ülke arasında işbirliği oluşturabilir. Trabzon benim ve Sri Lanka için gerçekten çok önemli ama Atilla Ataman benim için çok daha önemli. Sri Lanka’da çay üretici bir ülke. Bu rağmen pazara çok farklı ürünler sunabiliriz. Bugün buradaki çay üreticilerinin Sri Lanka’ya geleceklerine inanıyorum. Türkiye ve Sri Lanka arasındaki ilişki çok önemli. Sizin insanlarınız çayı çok içiyorlar. Sri Lanka’ya gelmek isteyenlerin daima yanındayız. Trabzon insanın bizim için çok önemli ve iki ülke arsında güzel ilişkiler olacağına inanıyorum” dedi.
Konuşmalar sonrasında Sri Lanka’yı tanıtan bir video izletilmesinin ardından Sri Lanka Ticaret Müsteşarı Türkiye ve Sri Lanka arasındaki ticaret ve turizm potansiyeli ile ilgili bir sunum yaptı.