Bakan Abdulkadir Uraloğlu Trabzon'da konuştu: "Daha yeşil ve erişilebilir bir şehir için..."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon'da ‘Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Projesi toplantısında konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu programları kapsamında Trabzon'a geldi.

Bakan Uraloğlu; Trabzon’un daha yeşil, daha çevreci, daha erişebilir bir şehir haline getirecek ve kentin trafik güvenliğini arttıracak çok önemli bir adım olan ‘Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Projesi’ toplantısında açıklamalarda bulundu.

Programda açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı ve AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç şu ifadeleri kullandı;

Şehrimizdeki ulaşımı kolaylaştıracak olan bu önemli proje için bir araya geldiğimiz toplantıda herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Temel iki konumuzdan biri, temiz içme suyuna ulaşmak kadar en temiz çevrede yaşanmasını da temin etmek bilinciyle yola çıktık. Şehrimizdeki insanlarımızın erişimini be ulaşımı kolaylaştırmak adına adımlar attık. Ulaşım Master Planı'nı çalıştık ve tamamladık. Değerli Büyükşehir Belediye Başkanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyoruz.

Ulaştırma Bakanımıza teşrifleri ve emekleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Neticede bizler yerel yöneticileriz. Bu şehirde yaşayan insanların mutluluğunu hesap ediyoruz.

Temiz bir çevreye sahip olabilme bilinci ve hatta bir ulaşım kültürü oluşturabilmek adına çok anlamlı bir proje olduğunu düşünüyorum. Coğrafyamız çok müsaade etmese de artık bisiklet yolları ve yayaların önceliğinin olduğu bir proje.

Bireysel ulaşım araçlarının arttığı şehirlerde, toplu ulaşımı teşvik etmeliyiz. Bu proje de tam olarak bunu ortaya koyuyor. Toplu ulaşım ile o konforu ve hızı temin edebilirsek, hem ulaşım he de erişim konusunda, hem de insanların stresini artıran trafik konusunda gelişmeler kaydedebiliriz.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;

Kentsel ulaşım alanında daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Trabzon inşa etmek adına başlattığımız Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Projesi için bir araya geldi.

Şehrimizin sorunları hep önceliğimiz oldu. Uzun yıllar konuşulan ama hayata geçirilmeyen Ulaşım Ana planını 2021 yılında hayata geçirdik. Yeni şehir içi yollar, dolmuş dönüşümü ve iyi işleyen yaya yollarının sağlanması, yeni otogar ve yeni ulaşım binası çalışmalarımızdan bazıları.

Avrupa'da birçok şehirde Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı stratejik düzeyde bir plan. İnsana odaklı, taşıtlardan ziyade yayaları öncelemektedir. Kentsel ulaşıma yeni bir bakış açısı getiriyoruz. Özel araçlardan çok yürümeyi ve toplu taşımayı öne çıkaran bu anlayışı Trabzon gibi sıkışık ve eski bir şehir için hayatidir. Yeni yürüyüş ve bisiklet yolları ile birçok farklı projeyi de içeriyor. Yaklaşık 6 milyon Euro bütçesi olan projeyi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ve Avrupa Birliği'nin hibe desteğiyle hayata geçiriyoruz.

Bu projede elde edilecek başarılar sadece Trabzon'a değil ülkemizin genel ulaşımına da katkılar sağlayacaktır. Bu projede yanımızda olan başta değerli Ulaştırma Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu'na olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.

AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu'nun açıklamaları;

Konu çok önemli. Büyükşehirlerimiz açısından en önemli konu trafik sıkışıklığı ve çözümler. Yerel yönetimlerin birinci vazifelerinden biri kaliteli bir toplu ulaşımı sağlamaktır.

Emisyon hava kirliliği dünyanın en büyük gündemi. Özel araçların cazibesini ortadan kaldırmak ve bu konuda tedbirler önemli. İşten ve okuldan eve 15 dakikada ulaşma gibi konseptler var. Şehirlerin gelişme seviyelerinde şöyle bir trend var, zenginlerin toplu ulaşımı kullanma gibi bir oran açıklanmaya var. O şehirlerde güvenlik ve kalite var demektir. Bunlar hiç gündemimizden çıkmayacak.

Amacımız şehir ve vatandaşların yaşam kalitesini artırmak. Bu proje ile amacımız bu. Katkı veren başta bakanımız olmak üzere herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım'ın programdaki konuşması;

Büyük dönüşümlerin yaşandığı son yüzyılda şehirler metropollere dönüştü. İnsanların huzurlu ve sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi için, şehirlerin insan ve çevreyi esas alması gerekiyor.

Yaşanabilirlik şehirler için en ayırt edici özelliklerden biri. İnsan odaklı kentsel yaşam alanlarının oluşturulması zaruridir. Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı, Trabzon'da daha sürdürülebilir bir yaşamı planlıyor. Çevreyi gözetiyor ve ulaşımı geliştirmeyi amaçlıyor. Karadeniz'in kadim kenti Trabzon'da çevre ve yaşam kalitesine olumlu etkileri olacağına gönülden inanıyorum.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun programdaki açıklamaları şu şekilde;

Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği, Kanuni'nin doğduğu ve Atatürk’ün üç kez ziyaret ettiği baba ocağım Trabzon’da sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Trabzon’umuzun geleceğini şekillendirmek, daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Trabzon inşa etmek adına hayata geçirdiğimiz; “Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı Projesi” vesilesiyle sizlerle bir araya geldik.

Ulaşım, haberleşme ve şehircilik alanında gerçekleştirilen yatırımlarla çehresi aydınlanan Türkiye’mizin gelecek vizyonunu; dünyanın nabzını tutarak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ve daima entegrasyonu merkeze koyarak şekillendiriyoruz.

Türkiye Yüzyılı’nda, insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü ulaşım ve iletişim yatırımlarını; kesintisiz kalkınmanın, rekabetçi bir ekonominin, sosyal etkileşimin, sürdürülebilir şehirciliğin ve refahın temeli olarak görüyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde son 22 yıla 100 yıllık işler sığdırdık. Ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 250 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi, 1915 Çanakkale Köprüleri, İzmir-İstanbul, Ankara-Niğde ve Kuzey Marmara Otoyolları gibi dev projeleri birbiri ardına hayata geçirdik.

Yüksek standartlı, bölünmüş yollarla ülkemizin her noktasını hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde erişim sağlar hale getirdik. 6.100 km olan bölünmüş yol ağımızı 29.373 km'ye, 1.714 km olan otoyol ağımızı ise 3.726 km'ye yükselttik. 10.948 km olan demiryolu ağımızı 14.165 km’ye yükselttik.

Ülkemizi sıfırdan hızlı trenle buluşturarak 2.251 kilometre hızlı tren ağı inşa ettik. 2002’den bu yana aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye ve terminal kapasitemizi 55 milyon yolcudan 337,5 milyon yolcuya çıkarttık. Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken uçuş ağımıza 283 yeni nokta ekleyerek 343 noktaya yükselttik. Denizcilik alanında 152 olan uluslararası liman sayımızı 190’a, 37 olan tersane sayımız 85’e, 8.500 olan yat bağlama kapasitemizi de 25 binin üzerine çıkardık.

Trabzonumuzun ve Karadenizimizin ulaşım ana damarı olan Karadeniz Sahil Yolunubitirdik. Zigana Tünelini,Maçka Tünellerini, Tanjant Yolunu bitirdik. Kanun Bulvarı’nın en önemli bölümlerini bitirdik. Şimdi Bzotepe-Değirmedenre bağlantısında çalışıyoruz. Aynı şekilde Maçka Yolu’nu doğrudan sahile bağlıyoruz. Kışın geçit vermez KOP’ta tünel çalışmalarımızı hızlandırdık.

Trabzon’umuza yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladık. Önce mevcut havalimanımızın öncelikli olarak yapılması gereken yapılarının inşatına başladık.
Mevcut iç hatlar terminal binasına iki adet sabit yolcu köprüsü ve körük ekleyeceğiz.
Özellikle yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasının aciliyeti vardı. Yıl sonuna kadar 3 bin 240 metre uzunluğundaki yeni pist ve 10 milyon yolcu kapasiteli 110 bin metrekare büyüklüğündeki yeni terminal binasının fizibilite çalışmalarını tamamlayacağız.
Sonrasında Yeni Trabzon Havalimanı’nın yapım sürecini başlatacağız. Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eser olacak.

Yine, Akçaabat ilçesi, Meydan Bölgesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Otogarı ve Trabzon Havalimanı arasındaki yolculuk talebine cevap verecek olan Trabzon Raylı Sistem Hattımız için de çalışmalarımıza başladık. 31,9 km uzunluğunda, 56 istasyonlu olacak şekilde projemizi planlıyoruz. Etüt-proje hizmetleri ihale hazırlık çalışmalarını tamamladık. Projemizin bitmesiyle, kentiçi trafiğe yeni bir soluk aldıracağız.

Artık hepimiz daha şehirliyiz, şehirlerde yaşıyoruz. Tabi ki sadece konut yapmayla iş bitmiyor.
Bu değişim yanında ulaşım ve lojistik hizmetleri, etkili sağlık hizmetleri, gelişmiş eğitim hizmetleri ve benzeri tüm konularda yeni ihtiyaçları ortaya çıkarıyor. Artan nüfus oranları da artık geleneksel yaklaşımların dışında, sürdürülebilir politika ve projelerle, ileri teknolojileri içeren çözüm arayışlarını zorunlu kılıyor. Bugün hem ülkemizde hem de dünyada birçok şehrin dijital dönüşüm sürecinden geçtiğini ve bu değişeme adapte olmayı çalıştığını görüyoruz. Bu noktada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak uluslararası ve ulusal ulaşım sistemimizdeki yatırımlarımızın yanında kent içi ulaşım sistemlerinin inşa edilmesi ve geliştirilmesi amacıyla da şehirlerimize birçok destek sağladık, sağlamaya da devam ediyoruz.

İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Düzce ve Trabzon başta olmak üzere birçok şehrimizde Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planlarını hazırlamaya ve ulusal ulaşım sistemimizle entegre etmeye başladık. Ulaşım planlarının hazırlanmasına çok önem veriyoruz. Bu programlar dahilinde olmayan şehirlerimizi de içine alacak yeni projeleri hayata geçirmek için Avrupa Birliği ile çalışmalar yürütüyor, Büyük ve güçlü Türkiye’nin her noktasında ulaşım ve haberleşme alanlarında dünya ölçeğinde projeleri hayata geçiriyoruz. Türkiye, ulaştırma alanında AB müktesebatıyla uyumlu yüksek standart ve kuralları uygulama çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir.

Ülkemizin Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinde, 2002 yılından bu yana devam eden Türkiye-Avrupa Birliği Mali İşbirliği bu çalışmaları ulaştırmanın her sektöründe desteklemekte ve hızlandırmaktadır.

Bu kapsamda Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı Köseköy-Gebze Kesimi, Irmak-Karabük-Zonguldak ve Samsun-Kalın Demiryolu Hatları Projelerinde olduğu gibi kamu kaynaklarına AB hibelerini ekliyoruz.

Bu büyüklükteki projelerin yanında milletimizin yaşam kalitesini yükselten, güvenli, ekonomik, konforlu, hızlı, çevreye duyarlı, akılcı hizmetlerin sunulduğu, sürdürülebilir projelerin öneminin bilincindeyiz.

Avrupa Birliği’nin Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik Stratejisine paralel olarak, Bakanlığımız IPA Fonları aracılığıyla “sürdürülebilir kentsel ulaşım planlarının” hazırlanması için Belediyelere destek oluyoruz. Bu kapsamda, Trabzon Belediyesinden başka, Kocaeli, Ankara, Düzce, İstanbul ve İzmir Belediyeleri ile Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım projeleri yapıyoruz ve bu kentlerimiz için 36,3 milyon Euro hizmet alım sözleşmesi imzaladık. Trabzon Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı projesi için hayata geçireceğimiz yatırım yaklaşık 2 milyon Euro'dur. Bunun yanı sıra Trabzon Büyükşehir Belediyemiz için 1,7 milyon Euro tutarında bisiklet yolu yapım işinin, 2,2 milyon Euro tutarında ise tedarik alım projelerimizin yapılması amacıyla da bütçemizi tahsis ettik. En kısa sürede bu projeleri hayata geçireceğiz.

Bu projeyi hayata geçirerek Trabzon’u daha yeşil, daha çevreci, daha erişilebilir bir şehir haline getirecek ve kentimizin trafik güvenliğini arttıracak çok önemli bir adım atıyoruz. Projemiz, Trabzonlu hemşerilerimize daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamak amacıyla kent sakinlerinin ve ilgili ticari organizasyonların hareketlilik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tasarlandı.

Kentin ulaşım ihtiyaçlarını ele almanın yanı sıra yerel ve üst ölçekteki çevresel, sosyal ve ekonomik hedeflere ulaşabilmeyi de sağlayacaktır. Projenin geliştirilmesi sürecinde toplu taşıma, özel araç ile yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan tüm ulaşım modlarını dikkate alarak insanımızın temel hareketlilik ihtiyaçlarını sürdürülebilir bir şekilde karşılamaya odaklandık.
Projemize yönelik sürekli bir izleme ve değerlendirme yaparak kentteki mevcut ulaştırma eğilimlerinin sürdürülebilir hareketlilik eğilimlerine dönüştürülmesi için gerekli mekanizmaları da oluşturacağız.

Bu düşüncelerle projemizde emeği geçen Bakanlığımızın, AB Türkiye Delegasyonunun, yüklenici firmanın ve Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün değerli çalışanlarına teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Şehirlerimizin sürdürülebilir kentsel ulaşım planları, Bakanlığımız ve yerel yönetimler arasında ortak çalışma ve dayanışma ruhuyla başarılı olacaktır.
Bu planın Trabzon'un büyümesine, gelişmesine ve daha yaşanabilir bir şehir haline gelmesine katkı sağlayacağına canı gönülden inanıyorum. Belediyelerimizin kentsel hareketlilik planlarına destek vermeye devam edeceğiz. Hep birlikte, daha sürdürülebilir bir ulaşım için çalışacağız.
Yine, işbirliklerinden dolayı Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve kıymetli ekibine de teşekkür ediyorum.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri