Arsin Belediye Başkanı Muhammet Sait Gürsoy, Haber61 TV'de "Editör Masası" programında Gazeteci-Yazar Osman Şişko'nun sorularını yanıtladı.
Gürsoy'un açıklamaları şu şekilde;
"YEŞİLYALI'DAN GÜZELYALI'YA KADAR KESİNTİSİZ YÜRÜYÜŞ YOLU..."
Deniz şehriyiz ama malum dolgu nedeniyle birtakım kopmalar oluyor. Bazı değerler elden gidince kıymetli oluyor. Bizden önceki başkanımız güzel bir sahil parkı kazandırdı ve denizle kavuşmuş olduk. Bizler de Yeşilyalı'da yürüyüş ve bisiklet yolunu yaptık. Arsin'i, Yeşilyalı'dan Güzelyalı'ya kadar kesintisiz yürüyüş yoluna kavuşturmak istiyoruz.
"SAHİLİ, MİLLET BAHÇESİ YAPMAK İSTİYORUZ"
Arsin sahilini "Millet Bahçesi" yapabilir miyiz diye Çevre Bakanlığı'na yazdık. Haftaya Ankara'ya gideceğim. Orası Büyükşehir'in parkı. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile de görüşüyoruz.
"KENT MOBİLYASI ÜRETİYORUZ"
Ahşap atölyesi kurduk. Trabzon'da en çok kent mobilyası üreten ve kullanan ilçeyiz. Okulların etrafındaki bankları yaptık. Sahildeki ve parklardaki bütün kamelyaları kendimiz yaptık. Yarı yarıya maliyetle bunları yaptık. Kent mobilyalarımızı kendimiz imal ediyoruz.
"DÜĞÜN SALONU YAPACAĞIZ"
İlçemizde düğün salonu var. Ama daha uygun fiyatlarda kullanmak isteyenler var. Bir arsa elde ettik. Şu anda proje aşamasında sona geldik. İnşallah en kısa sürede yapımına başlayacağız ve insanların yeni sezonda kullanımına sokacağız. Bir Kültür Merkezi hedefimiz de var.
"ALTYAPIYI YAPMADAN ÜST YAPIYA GEÇMEDİK"
İki tane caddemiz var. İmar alanı içerisindeki tüm ana caddeleri elden geçirdik. Altyapıyı yapmadan üst yapıya geçmedik. Caddelerimizin neredeyse tamamını elden geçirdik. Kemal Gürsoy Caddemiz var. Doğal gaz çalışmasını tamamladıktan sonra o caddemizin altyapısını tamamlayıp üst yapısını da halledeceğiz.
Arsin'de parklanma sorunumuz var. Bu konuyu yakında Kaymakam beyle de görüşeceğiz. Park yerlerimiz var. Ama insanlarımızı oraya yönlendirme konusunda sorun yaşıyoruz.
"TOKİ'DE 3 PROJEMİZ VAR"
TOKİ'de 3 projemiz var: Bunlardan biri Güzelyalı'da 221 konut ve 12 iş yerinin olduğu; devam eden, yüzde 80 seviyesine gelen bir proje. Yine Yeşilyalı'da 19 dönüm alanımız vardı. TOKİ'ye verdik. Yakında ihalesi yapılacak, 120-130 konut olacak. Üçüncüsü de, Gocaba'da yaklaşık 70-80 dönümlük alanda, kentsel dönüşüm yapıyoruz. Burada modern ve güzel bir kent ortaya çıkacak.
"SU SORUNU ÇÖZÜLECEK"
Santa suyu dediğimiz bir proje var. Arsin'in 34 mahallesi, Yomra ve Araklı'nın da bazı mahallelerine su verebilecek bir arıtma tesisi. Yazın su kaynakları kuruyunca sorun yaşıyoruz. Bazen bulanıklık da yaşıyoruz. Fındık ayında nüfus artıyor. Su kullanımı da artınca, su kaynakları da azalınca insanlar mağdur oluyor. Artıma tesisinin montajı bitmek üzere. Aralık ayında yavaş yavaş arıtma devreye alınacak. Aksilik olmazsa bu yaz su sorunu çözülmüş olacak.
"FOŞA FINDIĞINA COĞRAFİ İŞARET ALDIK"
Arsin Belediyesi olarak Foşa fındığı için coğrafi işaret aldık. Fındığımıza bir değer katalım dedik. Foşa fındığı çerezliktir. Kalın kabuğu vardır ama lezzetlidir.
"ARSİN ORGANİZE'NİN BÜYÜMESİ GÜNDEMDE"
Arsin Organize Sanayi Bölgesi, Karadeniz'de en oturmuş sanayi bölgelerinden biri. Bu bölgede kurulan ilk sanayi bölgesi. Türkiye'nin markalarının da olduğu bir sanayi sitemiz. Orayla iş birliği halindeyiz. Zaman zaman toplanıyoruz. Kendi içlerinde yönetim yaptılar. Biz oranın imarına karışmıyoruz. Bölgede ve Türkiye'de söz sahibi olmaya çalışıyorlar. Onlardan beklediğimiz tek şey, ilçede istihdam oluşturmaları. Vasıflı vasıfsız gönderilim, işlerine yarayacak olanları kullansınlar. Ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar.
Arsin Organize Sanayi'nin büyümesi gündemde. İlçenin ortasında kaldı. Batı tarafına geçebilir mi, maliyetler çok fazla. Güneye çıkabilir miyiz diye çalışıyoruz. Ya da içerisindeki bazı alanları dışarıya taşıyabilir miyiz? Yanbolu deresi üzerinde 200 dönümün üzerinde bir alanı lojistik ve sanayi sitesi olarak planlıyoruz. Zemin etütleri yapıldı. İlk etapta doğru olan Güneye doğru çıkmak. Doğu tarafında siteler yapıldı. Orayı da yıkıp yapmak zor.
"YATIRIM ADASI SOĞUTULMAYA ALINDI AMA İPTAL OLMADI..."
Yatırım Adası, sadece Arsin'in değil bölgenin önemli projelerinden. Maliyeti sebebiyle soğutulmaya alındı ama iptal diye bir şey yok. Zemin etüt çalışması ve ihalesi yapıldı. Dolgusu nasıl yapılacak, altyapısı ve üst yapısı için çalışıldı. Tahkimatı yapılıp içerisine de nitelikli dolgu yapılacak. Çünkü buraya fabrika kurulacak ve bir yük binecek. Ciddi rakamlar olunca proje biraz durduruldu. İnşallah ekonomi düzelir, dünyada da düzelir. Çünkü oralardan da buraya gelebilme durumları vardı.
SANTA'NIN TANITIMI
Santa Vadisi'nin tanıtımı için çok program yaptık. Bu sene orada üçüncüsünü düzenlediğimiz Arsin Santa Dağ Bisiklet Yarışması yaptık. Organizasyonu ilk kez yaparken, arkadaşlarla toplandık. Halk da bunun içinde olsun istedik. Yanbolu merkezden 6 km yukarıda Yeniköy Tarihi Taşköprü var. Güzel bir alan. Vatandaş kendi bisikletini alıp katılıyor. İlk 3'e girenlere de bisiklet verdik. Gümüşhane ile sorun olmasın diye, Gümüşhane Valimizi aradık, "Sizin hudutlarınız da var" dedim. Kendileri olumlu yanıt verdi. Gümüşhane İl Başkanı da bizim il başkanımızı aramış ve "Santa ne zaman Arsin'in oldu" demiş. Bizim öyle bir derdimiz yok.
"RAYLI SİSTEM ARSİN'E KADAR GELMELİ"
Arsin'de de raylı sistem beklentisi var. Cumhurbaşkanımız burayı Mersin-Arsin diye ilan etti. Bakanlık tarafından Yomra'ya kadar söylenince, Arsin Organize Sanayi'ye kadar gelmesi gerektiğini ilettim. Trafik yoğunluğumuz var. Yine Bakan beye bu durumu ulaştıracağız. 5-6 km bir alan var. Zor bir coğrafyası da yok. O bölüm de buraya katılırsa bir anlam ifade edecektir. Mutlaka Arsin'e gelmeli. Sanayide 3 bin kişilik istihdamı düşünün. Günde 6 bin bilet yapar. Bu çok önemli bir rakam.