CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman ve beraberindeki yöneticiler Haber61'i ziyaret etti. Oyman ve ekibi Haber61 imtiyaz sahibi Tanju Akıncıoğlu ve Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Lakot ile sohbet etti.
Oyman, şehrin sorunlarından yönetim biçimine ve kendilerinin çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu.
İNSANLAR MUTSUZ
İnsanların mutsuz olduğunu belirten Oyman “İnsanlarla çok rahat bir şekilde görüşebiliyoruz. İnsanlar artık ifadelerini çok rahat dile getirebiliyor. Çünkü rahat değil, mutsuz, gergin, evde problemi ayrı, dükkanda problemi ayrı, insanlarla ilişkileri ayrı dolayısıyla can bu bir yere kadar… Büyük bir gerginlik ve sıkıntı var ekonomik anlamda. Bunun biraz daha hafiflemesi biraz daha adaletli ve güvenilir bir ortam yaratmak lazım. Bu da değişimden geçer” dedi.
SÜREKLİ BASKI UYGULANAN BİR ORTAM VAR
Halkın oy verdikten sonra mutlaka takibini de yapması gerektiğini dile getiren Fatih Suat Oyman “Oy veriyoruz tercihimizi yapıyoruz ama bunun bir de takibini yapmamız gerekiyor. Çünkü asıl olan güçlü olan halktır. Oyu verir verdiği yönetim adaletli bir şekilde yönetmesi gerekir. Fakat karşımızda sürekli baskı uygulanan bir ortam var. Sosyal medyada yazamadığınız bir ortamdasınız ya da iş başvurusuna gittiğinizde farklı sorularla karşılaşabiliyorsunuz.” İfadelerini kullandı.
TRABZON’UN SAHİLİ YOK
Oyman Trabzon’un sahil bandına dikkat çekerek “ Çevre illerle karşılaştırdığımızda bu ili yıllardır yönetenler belli. Trabzon’un bir sahili yok, sahilde sosyal bir alan yok. Diğer Komşu illere gittiğinizde sahilde zaman geçirebileceğiniz yerler var. Bunu biz mi görüyoruz sadece yöneticiler görmüyor mu?” şeklinde konuştu.
TRABZON BÖYLE KAYBEDİYOR
Bir örnek de Uzun Sokak’ta yapılan çalışmalarla ilgili veren Oyman “O kadar eksik var ki, ya da eksikleri tamamlamak için öyle bir adım atılıyor ki ikinci bir iş daha yapıyorsunuz. Örneğin, Uzun Sokak’ta altyapı nedeniyle taşlar değişti. Daha yeni yapıldı, taşlar kırık. Bakıyorsunuz meydan girişinde mazgallar var daha başa kadar mazgal yok. Eğim belli, bariz görünüyor, yağmur yağdı ortası gölet oldu. Şimdi ikinci bir iş çıktı ya oraya mazgal yapacaksın ya da taşları değiştireceksin. İkinci bir iş çıktı ortaya aynı zamanda bu maliyettir, zarardır. Trabzon böyle böyle kaybediyor.” dedi
TERMİNALDE 32 MİLYON TL’LİK ZARAR
Oyman, Trabzon’daki Gülcemal projesi ve yeni Terminal ile ilgili de önemli bilgiler verirken şöyle konuştu;
Gülcemal projesi var ne olduğu belli değil. Kanalizasyon için ihale yapılmış sanat yapıları yapılmış, proje süresi bitmiş hala koku var. Karayollarına devredildi şimdi onlar menfez yapıyor. Önceki ihale ne oldu, o ihaledeki ücret ne oldu. Hep bir ikinci iş hep bir zarar. Terminalin ihalesi yapılmış 56 Milyon TL’ye firma almış, bugün yeniden ihale yapıldı 88 Milyon TL’ye başka bir firma aldı. Arada 32 Milyon TL var. Yüzde 65 gibi bir fark zam var. Bu nasıl bir zam anlamıyorum. 1 yılda maliyetler arttı diyorlar. İyi de mesela fındığa vermezler yüzde 65 zam. Versinler emekliye aynı zammı vermezler. Ama o ihaleye verdiler. Niye onun zararını bu şehir çekiyor. Bunların sorgulanması lazım. Hizmet bir yana yapılan işleri halkın sorgulaması lazım. O dönem bu dönem.”
SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK
Oyman 18 aydır görevde olduklarını ve Ortahisar’ın büyük çoğunluğuna gittiklerini dile getirerek “Bizim üstümüzde çok büyük sorumluluk düşüyor. 18 aylık bir süreç oldu seçileli. Ortahisar 86 mahalle biz şuan 65 mahalleyi ziyaret ettik. Esnafı, muhtarıyla herkesle irtibata geçtik. Hangi mahallede hangi sorunlar var farkındayız. Çözüm üretmeye hangi konuda eksikler var bunları planlayabiliyoruz. Şurada şu eksik var diyebiliyoruz. Olay yeri muhalefetini en iyi şekilde sunmaya çalışıyoruz. Bir yerde bir sıkıntı varsa gidiyoruz. Altyapıda mesela sıkıntı mı var hemen gidip bakıyoruz. Bu sefer gören de bu sefer daha rahat size problemi söyleyebiliyor. Eksiklerin farkındaydık bunları kapatmaya çalışıyoruz.” dedi.
TURİZM ASKIYA ALINDI
Trabzon’da herkesin şehir kaynaklı bir sıkıntısı olduğunu vurgulayan CHP Ortahisar İlçe Başkanı “Öyle bir model şehir yaratalım ki herkes mutlu olsun. Yüzde yüz mutluluk tabi ki gerçekçi değil. Şehirden dolayı herkesin bir sıkıntısı var. Ulaşımda, planlamada, turizmde her yerde farklı bir sıkıntıyla karşılaşıyorsunuz. Trabzon mesela turizm kenti diyoruz. Ama bununla ilgili ortak bir paydada bile buluşamıyoruz. Trabzon’da şuan ortak bir envanter yok. Bugün internet sitelerine baktığınızda hep farklı bir şey karşınıza çıkıyor. Bir turizm ofisi var, resmi daire havasında. Ben turist olsam oraya girerken soru işaretleri olur aklımda. Mesela meclis üyelerimiz tespit etti. Ortahisar ile ilgili turizm ile ilgili dökümanı yok, Büyükşehir’in bir kitapçığı var hala başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu gözüküyor. Öyle askıya almışız. “ ifadelerini kullandı.
BU ORTAK AKIL DEĞİL
Başkan Fatih Suat Oyman ulaşım master planı ve Ganita projesi ile ilgili de düşüncelerini aktarırken “Ulaşım master planı devam ederken, yol inşaatları devam ediyor, viyadükleri geçiyor, terminal yerine karar vermişsiniz, maraş caddesinin kapatılmasına karar vermişsiniz. Ne yapacaksınız, bunları baz alarak ulaşım master planını şekillendireceksiniz. Tam tersini yapıyoruz, ulaşım master planı ile bunları şekillendireceğinize, bunlara karar verildi ona göre ulaşım master planına karar veriyorlar. Bu ortak akıl değildir. Ganita projelendirilmişti, her yer taş betondu. Bunu dile getirdik, ne oldu orayı doğal bıraktılar ne güzel oldu. Bir şeyleri konuşmakta fayda var, kulak vermekte fayda var. Yararlı bir şey olduğunda teşekkür de ederiz, bugüne kadar da ettik.” şeklinde konuştu.
Sohbetin ardından Oyman ve ekibi ile Haber61 İmtiyaz Sahibi Akıncıoğlu ve Genel Yayın yönetmeni Lakot hatıra fotoğrafı çekildi.