Karadeniz Bölgesi’nde yaş çay üreticileri, açıklanan düşük alım fiyatlarına karşı tepkilerini dile getirmeye devam ediyor.
Trabzon CHP İl Başkanı Mustafa Bak, Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun İl Başkanlıkları adına 26 Nisan 2024 tarihinde yapılan ortak basın açıklamasında çay üreticilerinin taleplerini dile getirmişti.
CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, yaptığı açıklamada, Genel Başkan Özgür Özel’in 19 Nisan 2024 tarihinde Pazar’da düzenlenen mitingde belirttiği gibi, yaş çay alım fiyatının destekleme hariç asgari 25 TL olması gerektiğini vurguladı.
4 Mayıs 2024 tarihinde başlayan yaş çay sezonuna rağmen, 11 Mayıs 2024 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada yaş çay bedelinin 17 TL, destekleme bedelinin ise 2 TL olarak duyurulması çay üreticileri arasında büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.
"ÇAY BÖLGENİN EKMEĞİDİR"
Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, “Çay, bölgenin ekmeğidir, geçim kaynağıdır. Yaş çay alım fiyatının açıklanmasının ardından çay üreticileri meydanlarda, çay fabrikaları önünde ve çay tarlalarında tepkilerini gösterdiler. Üreticiler, açıklanan fiyatı kabul etmediklerini belirttiler ve ‘Kriz var para yok diyenlere sarayı kapatın, çay üreticisinin hakkını verin’ dediler” ifadelerini kullandı.
Mustafa Bak, çay üreticilerinin sadaka istemediğini, emeğinin karşılığını istediğini ve geçinmek istediğini belirtti. Üreticilerin yaş çay alım fiyatının en az 25 TL olmasını talep ettiğini ifade eden Bak, organik tarımla uğraşan üreticilerin haklarını, mevsimlik çalışan işçilerin ise kadro istediklerini dile getirdi.
Ekmek fiyatlarının son bir yılda %150, kuru çay fiyatlarının %224 arttığı, Nisan ayı enflasyonunun %68 olduğu bir dönemde yaş çay alım fiyatlarının %54,5 artmasının kabul edilemez olduğunu belirten Bak, “Çay üreticisi 1 kilo çay satıyor ama 1 bardak çay içemiyor. Bir kilo çay satıyor ama 1 ekmek alamıyor. Çay toplama maliyetini düşürmezseniz, çay üreticisinin 1 ekmek alabilmesi için 1.5 kilo çay satması gerekiyor” dedi.
Çay üreticilerinin bilinçli bir şekilde yoksullaştırılmasına ve mağdur edilmesine izin vermeyeceklerini belirten Bak, mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Çayın Türkiye Cumhuriyeti’nin bir projesi olduğunu, milli ve stratejik bir ürün olduğunu vurguladı.
Mustafa Bak, Genel Başkan Özgür Özel’in, çay üreticilerinin tepkilerini duyarak Rize’ye geleceğini ve 2 Haziran Pazar günü saat 13.30’da Rize 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda çay üreticileri ile bir araya geleceğini duyurdu. Bak, “02 Haziran günü çay tarım bölgesinin her yerinden vatandaşlarımız ve üreticilerimiz ‘BEZDUK, DARLANDUK’ demek için Rize’de yapılacak çay mitingine gelecekler. Genel Başkanımız Özgür Özel ile buluşacaklar ve taleplerini dile getirecekler” dedi.
"GELİN TALEPLERİNİZİ GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DUYURUN"
Mustafa Bak, tüm vatandaşları ve çay üreticilerini haklı tepkilerini duyurmak için 2 Haziran Pazar günü saat 13.30’da Rize 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak çay mitinge davet etti.
Mitinge katılım için il ve ilçe başkanlıkları tarafından araçlar kaldırılacağını belirten Bak, çay üreticilerinin ve vatandaşların il ve ilçe başkanlıklarıyla iletişime geçerek mitinge katılım sağlayabileceklerini söyledi.
Bak, "Gelin taleplerinizi güçlü bir şekilde duyurun. Gelin hep birlikte çayımıza, geleceğimize, ekmeğimize sahip çıkalım" diyerek çağrısını yineledi.