CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, beraberindeki üyelerle birlikte Haber61i ziyaret etti.
Ziyaret sonrası Haber61 Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Lakot'a değerlendirmelerde bulunan CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, Trabzon'da vatandaşların halk ekmek konusunda ciddi bir talebinin olduğunu vurguladı. Bak, halk ekmek konusunun gündeme alınması yönünde de çağrıda bulundu.
CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak'ın açıklamaları şu şekilde;
"4-5 ilçede bunu başarabileceğimizi de öngörüyorduk"
Yerel seçimlerden biraz daha öncesine gitmek lazım. Biliyorsun 14 Mayısta Cumhurbaşkanlığı seçimler yapıldı. Bugün yerel seçimlerde kazandığımız başarıyı orada da yakalayacağımızı düşünüyorduk. Tabii Cumhurbaşkanlığı seçiminin biraz daha seçmen davranışları üzerinde değişkenlik gösterdiği için son anda Cumhurbaşkanlığı seçimi kaybettik. Asıl mesajı orada aldık. Kafa kafaya biten bir Cumhurbaşkanlığı yarışı vardı. Halk değişime hazırdı. Her an bu değişimin yaşanabileceğini gördük. Yerel seçimler de de bunun yakalanabileceğini ön gördük. Türkiye genelinde bu kadar yükselişi ön görememiştik. Ortahisar belediyesini kazandık. 4-5 ilçede bunu başarabileceğimizi de öngörüyorduk.
"Son hafta Çarşıbaşı’nda küçük hatalar oldu"
Küçük rakamlarla kaybettiğimiz yerler oldu. Belki planlamamızın kötü olmasından dolayı bazı yerleri kaybettik. 2 ilçe daha koymuş olsaydık Trabzon’da farklı bir tablo olabilirdi. Çarşıbaşı’na çok üzüldüm. Adayımızın çalışması iyiydi. Halka iyi diyalog kurdu. Muhafazakâr bir seçmen yapısı olmasına rağmen sonuca gidebilirdi. Son hafta Çarşıbaşı’nda küçük hatalar oldu. Sandığa gitmeyen seçmeni sandığa götürebilseydik güzel sonuçlar olabilirdik.
"Trabzon’da maliyetler çok yüksek"
Arap turizm özellikle Trabzon’u önemli ticaret merkezi haline getirdi. İç turizmle ilgili ağır bir yoksulluk yaşanıyor. 2 gün önce ekmek 200 grama düşürülerek zam yapıldı. Bu alım gücüyle, emekle maaşında 2500 lira gibi bir zammın yapılmasıyla ekmeli nasıl geçinecek. Trabzon’da maliyetler çok yüksek. Birçoğumuz köyde bağı bahçesi olmasına rağmen insanlar yoksul. İç turizm kötü. Mahsulünü toplamaya gelmeyenler var. Ben çayımı gelip toplamak istemiyorum diyorlar. ÇAYKUR’un çay alımlarını durdurmasıyla özel sektörün 12-13 liraya çay aldığını gördük. Of’ta sesimizi duyurmaya çalıştık.
"Ciddi bir sorun var"
Ağustosun 15’inden sonra fındık toplanmaya başlayacak. Vatandaş aynı endişeyi fındıkta da yaşıyor. 150-165 lira arasında bir maliyet oluşturuyor. Hükümetin fındığa 120-140 arasında bir rakam verecekmiş gibi bir endişe var içimde. Bu oran maliyeti karşılamıyor. 11 liraya çay satarak zarar edeceğim. 120 liraya fındığı neden toplayayım. Bahçede kalırsa kalsın diyarlar. Burada ciddi bir sorun var. Türkiye’de böyle bir ürün varken vatandaşı desteklemezsek, maliyeti düşürmezsek vatandaş o fındığı toplamaz. Yapılan hesapların çok altında bir rekolte ile karşılaşabiliriz. Göreceksiniz rakamlar artacaktır. Trabzon pahalı bir şehir ama desteklendiği zaman güzel yatırımlar yapılabilir. Turizmle ilgili ciddi hatalar var. Yayla turizmi çok önemli konumda. Tesislerin yeterli olmaması, bunu özel sektörde bulunan girişimcilere, belli bir planlama olmadan yapmaya çalışmak turizmi bitirme noktasında geldi.
"Halk ekmek konusunda ciddi talep var"
Trabzon ölçeğinde bile halk ekmeğin düşünülmesi gerektiği kanaatindeyim. 50-60 bin TL altında kazancı olanlar yokluk sınırında sayılıyor. Emekliler ek iş arıyor. Vatandaşlar yoksul ve açlık sınırı altında yaşıyor. Özellikle 22 yılın sonunda geldiğimiz noktada, alım gücünün bu kadar derin dip noktalara ulaşmasından sonra halk ekmek konusunda ciddi talep var.
"500 kişilik kapasite ile hizmet edelim dedik, yetmiyor"
Kent Lokantası'nı açarken bu denli talep olacağını tahmin etmemiştik. 500 kişilik kapasite ile hizmet edelim dedik, yetmiyor. Ciddi yoksulluk yaşanıyor. Büyükşehir eliyle mi, ortaklaşa bir oluşumla mı yapılır bilmiyorum ancak bir şekilde karşılanması gerek. İdarecilerin bunu görmemesi münkün değil.
"Personel maaşlarını bile ödeme konusunda ilk 2 ay zorlandık"
Seçim öncesi Ortahisar Belediyesi'nin 130-150 milyon arasında borcu olduğu söyleniyordu. Bu rakamlar ilçe belediyesi için büyük bir borç değil. Ancak 31 Mart sonrası mazbata alındıktan sonra baktık ki iş söylendiği gibi değil. 1 milyara yakın borç gördük. Çok fazla, bu belediye borçlarını ödüyor ve personelin maaşını da ödüyor. Personel maaşlarını bile ödeme konusunda ilk 2 ay zorlandık.
"Planlama yaptık, ciddi çalışmalar yapılıyor"
Ortahisar için 41 proje ürettik ve yapacağız dedik. Ekonomik tabloyu böyle görünce, bırakın projeleri yapmayı, personelin maaşını ödeyemeyecek durumda olduğumuzu gördük. Planlama yaptık, ciddi çalışmalar yapılıyor. Borçların ödenebilirliği, istihdam alanlarının açılması için geceli gündüzlü çalışma var. 1 sene sonra çok daha iyi işler yapacak duruma geleceğiz.
"Derin yoksulluk var"
Trabzon'da en büyük sorun ekonomiye bağlı olarak işsizlik. 3 kişiden 1'i işsiz. İstihdam alanı yok. Ortahisar Belediyesi'ne seçimi kazandıktan sonra binlerce başvuru oldu. Trabzon'da derin bir yoksulluk ve işsizlik var. Üzülmemek elde değil. Hepimiz vicdan taşıyoruz, derin yoksulluk var. Sokağa bakınca da bunu görebilirsiniz. Bizim insanımız onurludur; açlığını ve tokluğunu hissettirmez ama ciddi bir sorun var.
"Trabzon'a ciddi yatırım olmalı"
Trabzon'da 8-9 aylık bir il başkanıyım. 26 yıllık bir siyaset geçmişim var. Trabzon'un daha yaşanabilir şehir olması için ve yatırım alması için ses yükseltiyoruz. Gençlerin Trabzon'da kalmasından yanayız. Başka şehirlere ve yurt dışına gitme düşünceleri var. Buna kafa yoruyoruz. Gençlere Trabzon'da ihtiyacımız var. Aldıkları eğitimin karşılığını yapabilecekleri meslekler olmalı. Trabzon'a ciddi yatırım olmalı. Bölgenin en düşük yatırım alan şehirlerinden biriyiz. Trabzon yatırım almayan bir şehir. Bu sadece CHP'nin değil, herkesin sorunu olmalı. İmkanlar oluşturulmalı, bunun için çok şey yapılabilir. İktidarın bu konuda samimiyet göstermesi gerek. Her siyasi ile bu konuda görev ve sorumluluk almaya hazırım. CHP'nin örgütleri de genel merkezi de bu konuda ayı şeyi düşmekte.