Fındık üreticilerini de ilgilendiriyor! ÇKS başvuruları başladı: Kayıt ve yenileme nasıl yapılır? Şartları nelerdir?

2025 yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül itibarıyla başlamıştı. Başvurular 31 Aralık'a kadar sürecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik olarak çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması için oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için başvurular başladı.

2025 yılı üretim sezonu kayıtları, 1 Eylül 2024 tarihinde başlarken, 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt yaptırmak için ilk kez başvuracak çiftçiler, arazilerinin bulunduğu ilçe Ziraat Odası'na üye olduktan sonra alacakları çiftçi belgesi birlikte arazilerinin bulunduğu İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri'ne şahsen ya da noter tasdikli vekaletname ile yasal temsilcileri aracılığı ile başvurularını gerçekleştirecek.

Birden fazla ilçe sınırları dahilinde tarımsal faaliyet sürdüren çiftçilerin, ÇKS’ye kayıt olmak için başvurularını tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu ilçe Müdürlüğü'ne müracaat etmesi gerekecek. Daha önceki yıllarda kayıtlı olan çiftçiler ise kayıt güncellemelerini e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecek.

Mazot, gübre ve alan bazlı gelir desteği sağlanacak

ÇKS’ye kayıtlı çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığınca ödenen tarımsal desteklemelerden yararlanabilecek ve ürünlerini doğal afetlere karşı TARSİM sigortası yaptırabilecek. Ayrıca fındık üreticileri alım döneminde ürünlerinin TMO’ya satışını yapabilecek ve bankalarca verilen indirimli kredilerden yararlanabilecek.

2024 üretim sezonunda ÇKS’ye kayıt yaptırmış çiftçilere 2025 yılında mazot ve gübre desteği ile fındık alan bazlı gelir desteği ödemesi sağlanacak.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri