TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda, "Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun Teklifi"nin görüşmeleri devam ediyor.
Görüşmelerde söz alan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, “Bu kanun teklifi ile federasyonlara Bakanlık olmadan nefes alamazsınız deniliyor. Spor kulüplerinin özerkliğe kavuştuğu günlerden de daha eskiye götürülen bir sistemin inşa edilmek istendiğini görüyorum.” dedi.
“SPOR YASASININ 61 MADDEDEN OLUŞMASI, FUTBOLUN BEŞİĞİ TRABZON’UMUZ ADINA DA HOŞ BİR DURUM OLDU”
"Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun Teklifi"nin 61 maddeden oluşması noktasında konuşan Örs, “Kamuoyunda spor yasası olarak bilinen “Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun Teklifi”ni görüşmek üzere toplandık. Kanun üzerinde görüşlerimizi belirteceğimiz bu teklifin 61 maddeden oluşuyor olması da benim için hoş bir tesadüf oldu. Bizim Trabzon’la özdeşleşen 61. dakikamızdan sonra spor yasasının da 61 maddeden oluşması, futbolun beşiği Trabzon’umuz adına da hoş bir durum oldu. Burada iki milli futbolcu kardeşim var. Onlar bizim Avni Aker’i bilirler, 61. dakikaları da bilirler.” şeklinde konuştu.
“SEVİNCİMİZİ KURSAĞIMIZDA BIRAKAN BİR KANUN TEKLİFİ”
Örs yaptığı konulmada şu ifadeleri kullandı;
“Bu kanun teklisi aslında sporun tüm bileşenleri tarafından beklenen, spor kamuoyunda sıkça gündeme getirilen bir kanun teklifi olarak, benim de sıkça gündeme taşıdığım bir kanun teklifiydi. “Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası” bir an önce çıkarılmalı diyen, vekillerden biriyim. Bu teklifin geçte olsa getirilmesine sevinenlerdendim. Şimdi getirilen teklifin maddelerine bakıyorum, beklentilerin aksi bir durum ile karşı karlıya olduğumuzu görüyorum. Sevincimi kursağımızda bırakan bir kanun teklifi ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. Birçok kulübün mali yönden çektiği sıkıntılardan dolayı yaşamış olduğu problemler var. Spor kulüplerinin mali disiplin altına alınması ile ilgili düzenlemeleri olumlu bulduğumu belirtiyorum. Ancak bu teklifte yer alan birçok maddenin tartışmalı olduğunu da baştan söylemek isterim. Bu tasarı, spor kulüpleri, TFF, federasyonlar, akademik çevrelerce, yüksekokul bölümleri, spor medyası, spor kamuoyuyla yeterince tartışılıp, konsensüs sağlanmadan, yangından mal kaçırırcasına gündeme geldi. Benim dediğim dedik çaldığım düdük tavrı bu kanun teklifinde de devam ediyor. Ben yaptım oldu uygulamalarınızdan vazgeçip, getireceğimiz eleştirileri lütfen dikkate alın ve değerlendirin.
“SPOR SİYASET ÜSTÜDÜR”
Spor, siyaset üstüdür ve gerçekten öyle olması gerekir, bende buna inananlardanım. Biz, Trabzonspor maçlarında gol olunca yanımızdaki CHP’li mi, AK Partili mi bakmadan birbirimize sarılıyoruz. Sporun siyaset üstü olması nedeniyle muhalefetin önerilerinin dikkate alınması gerektiğini ifade etmek istiyorum.
“GEREKLİ İHTİMAMIN GÖSTERİLMEDİĞİNİ BU TASLAKTAN ANLIYORUM”
5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri hakkındaki kanunun madde 3’e göre, Ülkemizde futbol faaliyeti, özerk futbol federasyonu tarafından, FİFA ve UEFA kararları da dikkate alınarak yürütülmekte, düzenlenmekte ve denetlenmektedir. Futbol kulüpleri ve federasyonu hakkında yapılacak her ulusal düzenleme mevcut uluslararası düzenlemelerle entegre şekilde ve mevcut ilkeler göz önünde bulundurularak ele alınmalıdır. Geçiş dönemlerinin titizlikle planlanması gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu noktalara gerekli ihtimamın gösterilmediğini bu taslaktan anlıyorum.
“BU KANUN TEKLİFİ İLE FEDERASYONLARA BAKANLIK OLMADAN NEFES ALAMAZSINIZ DENİLİYOR”
Her şeyde söz sahibi ve karar verici Bakanlık. Kulüplerin kuruluşundan, kongrelerine, yöneticilerinin nasıl ve kimin olacağına ve hatta faaliyetlerine bile bakanlığın karar vereceği bir kanun teklifi ile karşı karşıyayız. Bu kanun teklifi ile federasyonlara Bakanlık olmadan nefes alamazsınız deniliyor. Spor kulüplerinin özerkliğe kavuştuğu günlerden de daha eskiye götürülen bir sistemin inşa edilmek istendiğini görüyorum. O nedenle tekliften bazı maddelerin çıkarılması ve değiştirilmesi noktasında önergelerimiz olacaktır.