CHP Ortahisar Belediye Başkan Adayı Mimar M. Salih Akyüz, "Tarımda, hayvancılıkta, turizmde, sanatta, sporda daha birçok alanda "YÜKSELEN ŞEHİR" hedefine ulaşarak, gelişen, yıldızı parlayan ve aynı zamanda işsizlerine umut olan bir şehir hedefiyle yola çıktık" dedi.
BOZTEPE'YE ŞELALE PROJESİ
"Boztepe Şelale Projesi" Çömlekçi- Arafilboyu-Meydan bağlantılı turizm aksı ile şehrimize yepyeni bir vizyon katacaktır. Hayata geçirildiği takdirde Trabzon'un turizmine ve ticaretine büyük katkı sağlayacak, ayrıca 25 bin kişilik istihdam alanı oluşturacaktır. Değirmendere vadisinden derivasyon tüneliyle Boztepe'ye getirilecek su, yaklaşık 90 m yüksekten şelale şeklinde akıtılacak, akıtıldığı yerde gölet oluşturulacaktır. Bu alan; yürüyüş parkurları, bitki müzesi, dinlenme alanları, su parkurları, seyir terasları gibi birçok aktivite ile zenginleştirilecektir. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Atıl hale getirilen Çömlekçi ve Arafilboyu mahallelerimizi bu projemizle turizm merkezi haline getireceğiz"
221
AKYAZI YAŞAM ALANI
00 bin metre kare Akyazı'da Dolgu Alanı'nı yılda sadece 20 maç günü kullanıyoruz. Akyazı Yaşam Alanı projemizle dolgu alanı 365 gün/gece kullanılabilecek. Akyazı dolgu alanında denize yakın alanlar halka açılacak. Denize girilebilecek kumsallar oluşturulacak. Akyazı Yaşam Projesi, vatandaşımızın keyifli vakitler geçireceği, yeme içme mekanlarının bulunduğu, ışıl ışıl dönme dolap heyecanının yaşanacağı, haftanın her günü değerlendirilen marka bir alan olacak. Bu projemiz de şehrin turizmine ve istihdamına hizmet edecek önemli bir projedir.
321
TANZİM SATIŞ ÇÖZÜM DEĞİL, SÜRDÜRÜLEBİLİR KIRSAL KALKINMA ÖNCELİĞİMİZrnKIRSALDA KALKINMA -ATA TOHUMLARI İLE ORGANİK TARIM -ORTAHİSAR HALK SÜT
Köylerde üretim azaldı, hayvancılık ve tarım bitme noktasına geldi. Çiftçimiz ürününü maliyetin altında satınca ne yapıyor üretim yapmaktan vazgeçiyor. Böyle olunca kırsaldan şehirlere göç devam ediyor. Ortahisar Halk Süt Projesi ile bu göçü tersine çevirmeyi hedefliyoruz. Belediye garantisiyle vatandaşımızın sütünü peşin parayla evinden alacağız ve halkımıza doğal sütü ulaştıracağız. Kırsalda tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticiyi böyle teşvik edeceğiz. Yaklaşık 5 bin kişiyi istihdam edecek büyük bir proje ile hem kırsaldaki yurttaşımız kazanacak hem de vatandaşımız şehirde sağlıklı, doğal ürüne kolayca ulaşacak.
421
Kırsalla ilgili bir projemizde; YENİDEN ORGANİK TARIM. Ortahisar'ımızın 38 mahallesi doğal yapısı itibariyle köy niteliğindedir. Bu alanlarda ata tohumu ile yeniden doğal Karadeniz Mısırı, domatesi, salatalığı ve fasulyesi gibi tarım ürünlerinin yetiştirilmesine ve pazarlanmasına destek vereceğiz. Kırsal mahallelerimizde tarım ve hayvancılığı; Kooperatif Sistemini belediye öncülüğünde yeniden kurarak, dayanışma içinde vatandaşımızın ekonomik kalkınmasına destek olacağız. Bu projemizle de 5 bin kişilik istihdam hedefliyoruz.
521
ORTAHİSAR AKADEMİ İLE İSTİHDAMA BÜYÜK DESTEK
Trabzon ve çevresinde geleneksel el sanatları olarak, hasır bilezik yapımı, telkari, taş ve ahşap işçiliği, dokumacılık, bakırcılık, bıçakçılık, yorgancılık gibi sanatlar yapılmaktadır. Trabzon'un el sanatları, Trabzon'un turizmine hizmet ettiği gibi ticaretine de hizmet etmektedir. Ortahisar Akademi ile yerel el sanatları eğitimlerine öncülük yapacağız. Sanat, spor ve kentli kültürü gibi daha birçok alanlarda eğitim verilecek bir akademi kuracağız. Kadınlarımızın ekonomik özgürlüklerini kazanabilecekleri bir alan yaratmış olacağız.
621
TURİZM-FESTİVALLER-KÜLTÜR-SANAT
4 bin yıllık tarihe sahip, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin izlerini taşıyan Trabzon'un turizmde bu kadar geri kalması yönetimlerin başarısızlığıdır. Turizmin canlandığı şehrimizde istihdam da artacaktır. Bu canlılık gençlerimize umut aşılayacaktır. Trabzon'u kültür, sanat ve festivaller şehri yapacağız. Sokaklarımızdan başlayarak, tarihi eserlerimizin görünürlüğünü arttıracağız ve tarihi eserlerimizi parlatacağız. Her ay farklı bir festivalle yılda en az bir tane büyük bir festivalle şehrimize hem yerli, hem de yabancı turistleri çekeceğiz. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde bahar şenlikleri çok güzeldi. Şenlikler de bu işin bir parçası olacaktır. Trabzon'a, ulusal yarışma projesiyle elde edilecek opera-tiyatro binası kazandırılmasında öncü olacağız. Ayrıca şehrimizdeki sanat galerinin sayısını arttıracağız. Şehrimizin maketinin de içinde sergilendiği BÜYÜK KENT MÜZESİNİ Trabzon'a kazandıracağız. Sanatla uğraşan derneklerimize salonlarımızı ücretsiz tahsis edeceğiz, sanatımızın ve sanatçımızın her zaman yanında olacağız.
721
SPOR ŞEHRİ TRABZON'DA ACİL İHTİYAÇLAR VAR
Trabzonlu gençlerin sporun her dalında müthiş yetenekleri var. Spor alanında yapacağımız yatırımlarla dünya çapında başarılı sporcular yetiştirebiliriz. Erdoğdu ve Çukurçayır'a 3 bin kişilik kapalı spor salonu yapacağız. Semt sahalarını nüfusun yoğun olduğu mahallelere kazandıracağız. 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu, Yavuz Selim Sahası'nı yerinde yeniden yapılmasını ısrarla isteyeceğiz. Şehirden uzak olmayan, ulaşılabilir bir yüzme havuzunu da Trabzon'a kazandıracağız.
821
MESLEKİ EĞİTİM DESTEK HİZMETLERİ
Trabzon'da istihdam büyük bir sorun ancak bazı meslek guruplarında yetişmiş eleman açığı da var. Bu meslek guruplarında işveren çalıştırabileceği nitelikli işçi bulamıyor. Sanayi bölgelerinde bu sorunun yaşandığını gördük. Bu noktada Eğitim Destek Hizmetleri Merkezi'miz bir köprü görevi görecektir. İŞKUR ile birlikte çalışarak hangi alanda eleman açığı var ise o alanlara göre hizmet sektörü eğitimleri vereceğiz. Sanayi sitelerimizin fiziki şartlarını, çalışma koşullarını da iyileştireceğiz.rnrnONKOLOJİ HASTANESİ İLE YENİ İSTİHDAM ALANI YARATMIŞ OLACAĞIZrnrnPazarkapı'da 49 milyon TL'ye mal olan Ortahisar yeni belediye hizmet binasını kendimiz için kullanmayacağız. Trabzon'un acilen Onkoloji Hastanesi'ne ihtiyacı var. Bu anlamda yeni yapılan belediye hizmet binasını hastane olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz.rnrnHalkımızın önceliklerine göre hizmet anlayışının gereği olarak çok önemli bir ihtiyaç olan kaliteli sağlık hizmeti verilmiş olacak. Elde edilecek kira gelirini projelerimizi hayata geçirmekte kullanacağız. rnOnkoloji Hastanesi özellikle Pazarkapı ve Maraş Caddesi devamındaki Kalekapı'ya kadar olan alanda ticareti de olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu bölgeye ve ticaretine yepyeni bir hareketlilik kazandıracaktır.
921
OTOPARK, KONFORLU ESTETİK DURAKLAR, ÜST GEÇİT
Belli saatlerde dolmuş kuyruklarının uzaması, vatandaşımızın uzun bir zaman dikilerek beklemesine neden olmaktadır. Ne oturacağı, ne de yağmurdan korunacağı bir yer olmayan dolmuş bekleme noktaları özellikle yağmurlu havalarda vatandaşlarımıza çile olmaktadır. İnsan odaklı belediyecilik anlayışıyla bu sorunu, şehrimize yakışır estetik örtülü duraklarla çözeceğiz. Yürüyüş mesafelerinde kapalı, katlı otoparkların hızla şehrimize kazandırılması için çalışacağız. Kalabalık şehir merkezlerinde yürümek de bir ulaşım aracıdır. Trabzon'da ulusal medyaya da konu olan çok kullanışsız ve estetikten yoksun üst geçitler yapıldı. Sahildeki yollarımıza şehrimize yakışır, estetik üst geçitler yapacağız. Engelsiz şehir sloganımızın gereği olarak ana yaya arterlerindeki üstgeçitlerimize engelli asansörleri koyacağız.
1021
TEREYAĞI, SÜT, YOĞURT, FINDIK MARKALAŞTIRMA
Tüketime dayalı ekonomik sistemin sonuçlarını bugün net bir şekilde yaşıyoruz. Tanzim satışı olarak uygulamaya konulan hizmet, sürdürülebilir değildir. Yapmamız gereken tarım ve hayvancılığın teşvik edilerek ve desteklenerek üretimin arttırılmasıdır. Biz projelerimizle buna öncülük yapacağız. Organik Tarım ve Halk Süt projelerimiz bunun en önemli ayaklarıdır. Bugün İstanbul'da bile Trabzon Tereyağını bilmeyen yoktur. Yoğurdun anavatanı Türkiye'dir, bütün dünya bilmektedir ve kullanmaktadır. Bütün mesele değerlerimizin farkında olmaktır. Ama bir bakıyorsunuz ki Tonya Süt Kooperatifi kapanma noktasına geliyor. Olması gereken bu tür kooperatiflerin iyi bir organizasyonla yaygınlaştırılması ve ürünlerin markalaştırılmasıdır. Fındık, bu bölgenin en değerli tarım ürünlerinden birisi. İtalyan tekelini kırarak neden dünyanın en tanınan çikolatalarından birini yapmayalım? Fındığın hak ettiği değere ulaşması için tanıtım ve pazarlamasının doğru yapılması gerekiyor. Fındığı işleyerek marka haline getirebiliriz, bu yolla fındık yağı, çikolata, fındık ezmesi vb. yan ürünler elde ederek ürün çeşitliliği yaratacağız. Fındık kabuğunu en verimli şekilde işleyeceğiz. Ayrıca dönüm başı üretimleri arttıracak yenileme destekleri de sağlayacağız. Organik ürün tüketiminin yaygınlaştığı günümüzde, bu projelerimizin hayata geçmesi bölge turizmine de katkı sağlayacaktır. Bu projemizle en az 10 bin kişilik istihdam alanı yaratılacaktır.
1121
MEYDAN SU PARKI
Trabzon Meydanı Parkı'nın düzenlemesi ile simge niteliğinde olan birisi olan birçok şey kaybedilmiştir. (Çınar ağaçları, heykeller, havuzlar vb.) Tarihi kentimize yakışır, doğal taş malzemeler kullanılarak, estetik ve sağlam yürüyüş yolları yapacağız. Meydan Parkımızın simgesi olabilecek büyük, ışıklı, fıskiyeli bir havuzu meydana kazandıracağız.
1221
YEŞİL TRABZON
Yapılan araştırmalarda Trabzon'umuzun merkezde en az yeşile sahip şehirlerden birisi olduğu ortaya çıktı. Bir Karadeniz kenti için bu çok üzücü bir sonuçtur. Uzunsokak ve Maraş Caddemizde sokak ölçeğine uygun ağaçlandırma ve çiçeklendirme çalışmaları yapacağız. Ayrıca, bu çalışmamızda kent mobilyalarını da kullanarak nefes alınacak, gölgesinde oturulabilecek noktalar oluşturacağız. Mevcut yönetimin yanlış uygulamalarından dolayı birçok ağacımızı (Meydan Parkı Düzenlemesi) kaybettik. Yeşile vurgu sözle olmaz, icraatla olur. Biz hem değerlerimize sahip çıkacağız, hem de şehrimizin yeşil dokusunu iyi planlamalarla arttıracağız. Mahallelerimizde de insanların nefes alabileceği, soluklanabileceği yeşil alanlar oldukça yetersiz. Oysaki insanların sosyalleşeceği, çocukların oynayabileceği, parkların, mahallelerimizde mutlaka olması gerekir. Bu konuda da planlamalarımız ve çalışmalarımız mutlaka olacak.
1321
YÜZDE 50 UCUZ SU
Son dönemde ekonomide yaşanan istikrarsız tablo insanların belini iyice büktü. Her gün hayat pahalılığı ile mücadele eden vatandaşımız, geliri ile ay sonunu getiremez duruma geldi. Bizim anlayışımız onların dertlerine ortak olmaktır. İlk yapacağımız işlerin başında su faturalarını yarı yarıya düşürerek bütçelerine bir nebze olsun katkı sağlamak olacaktır. Su, para kazanma aracı değildir, yaşam hakkıdır. Suyu maliyetinin üç katına satıyorlar. Vatandaşımızın günlük yaşamsal su ihtiyacının yüzde ellisi ücretsiz olacak.
1421
TEMALI OYUN PARKLARI
Çocuklarımızın artık en büyük alışkanlığı çağımızın gereği teknolojik aletler olmuş durumda. Çocuklarımızın mahallelerde, kolay ulaşacağı, güvenilir ve eğlenceli vakit geçirecekleri oyun alanları oldukça yetersiz durumda. Bu da çocuklarımızın teknolojik aletlere bağımlılığını arttırıyor. Çocuklar birlikte oyun oynama alışkanlıklarını da kaybediyorlar. Bu anlamda mahallelerimize çocukların hayal gücünü zenginleştiren, sağlıklı ve doğal malzemelerin kullanıldığı, temalı, eğlenceli oyun alanları yapacağız. Güvenli, ışıl ışıl sokaklarımız olacak. Aileler, çocuklarını rahatlıkla bu parklarda arkadaşlarıyla birlikte gönül rahatlığı ile bırakabilecekler. Plastik ve birbirinin tekrarı oyun parklarından çocuklarımızı kurtaracağız.
1521
MAHALLELERİMİZE KREŞLER
Mahallelerimizdeki en önemli ihtiyaçlardan birisi de kreşler. Çocuklarımızın okul öncesi eğitim ihtiyacının karşılanmasına yönelik donanımlı, modern, temiz ve sağlıklı kreşler açacağız. Böylece anne ve babalara kolaylık getiren bir hizmeti evinin yanında vermiş olacağız. Ayrıca, belli bir oranda da istihdam sağlamış olacağız.
1621
MAHALLE EVLERİ- EVDE SAĞLIK -BAKIM HİZMETİ
Aile büyüklerimiz, annelerimiz, babalarımız; bizim en kıymetlilerimizdir. Onlar için evlerine yakın, gündüz vakit geçirebilecekleri, içerisinde sosyal aktivite salonlarının bulunacağı "MAHALLE EVLERİ" oluşturacağız. Sağlık sorunu yaşayan aile büyüklerimiz için de evde sağlık ve bakım hizmetlerini belediye öncülüğünde oluşturacağımız birimlerle sağlayacağız.
1721
CAN DOSTU BELEDİYECİLİK
Sokak hayvanları; can dostlarımız hayatımızın vazgeçilmezleridir. Hayvan dostu belediyecilik anlayışımızla, can dostlarımızın sağlıklı bir ortamda, korunaklı bir şekilde yaşamalarını sağlayacağız. Bu amaçla barınaklar ve mama evleri yapacağız. Ayrıca, vatandaşlarımızın can dostlarını emanet edebileceği "Can Dostu Oteli"ni şehrimize kazandıracağız.
1821
PAZAR YERİ
Pazar yeri için uygun olan mahallelerimizde, trafiği aksatmayan, ulaşımda merkezi nitelik taşıyan bir noktada, vatandaşı yağmur ve güneşten koruyacak şekilde örtülü, günlük alışverişini yapabileceği, üstü kapalı-yarı kapalı pazar yerleri yapacağız. Yapılacak Pazar yerlerinde, normal günlerde de çay ve kahve içebileceğimiz güzellikte olacak.