İşte Trabzon'un yeni dolmuş düzeni!

Başkan Murat Zorluoğlu dolmuş modernizasyonunu açıkladı

Trabzon'un gündemine oturan dolmuş modernizasyon kararı bugün açıklandı.

Vatandaşların lehine olan tarafların aleyhine olmayan bir düzen başlığı ile tanıtılan modernizasyonu Başkan Murat Zorluoğlu tanıttı.

Zorluoğlu yeni sistemi şöyle anlattı

Uzun bir süreç. Göreve başladığım günde itibaren hatta şoförler odasını ziyaret ettiğimiz anda bize iletilmişti ve sonunda modernizasyon kararına vardık. Uzun ve zor bir süreç oldu. Sorunun taraflarıyla bir araya geleceğimizi de söylemiştik ve öyle yaptık. Yoğun bir istişare süreci geçirdik.

Vatandaşımız ne istiyordu buna baktığımızda, artık eskiyen dolmuşların yenilenmesini istiyordu. Bir çoğu 15 yılın üzerindeydi.

İkincisi değiştirilirken konforlu araçlar olsun istiyordu. Klimalı olsun, güvenli olsun, iç kamera gibi izlenip denetlenebilsin. Engelliler için erişilebilir olsun gibi talepler oldu. Biz de buna uygun bir modernizasyon yürüttük.

10+1 dolmuşları 12+1 koltuk kapasiteli 689 yeni dolmuşa çeviriyoruz. Burada 40 dolmuşu 80 taksiye dönüştürmüştük.

Herhangi bir markayı işaret etmiyoruz ve standartları belirliyoruz. Dolmuş esnafımızı bu konuda serbest bırakıyoruz. Bizim standartlarımıza uygun araçları kullanabilecekler.

Vatandaşların beklentisi doğrultusunda araçların 0-3 yaş olması. Bizim isteğimiz 0 yaş olması. 0 yaş olanlar için 3 yıl fazladan teşvik süresi vereceğiz.

Araçların bir özelliği de engelli erişime uygun olmasıdır. Zaten bu zorunlu hale gelmiştir. Bu da şartlarımızdan bir tanesi. Yani tekerlekli sandalye kullananlar için rampa asansör gibi imkanlar olacak. Ve tekerlekli sandalyelerin durabileceği bir alan olacak.

Diğer bir şart klimalı olması.



Tüm dolmuşlarda araç içi kamera sistemi zorunlu olacak. Burada belediyeye ait otobüsler gibi araç çalıştığı anda çalışacak ve uzun süreli kayıt yapabilecek kameralar olacak. Burada şikayetleri inceleme noktasında daha avantajlı olacak. Yolcu ve şoför de sürekli kayıt altında olması nedeniyle hareketlerini düzenleyebilecektir. Yine belediyede bu kayıtları takip edeceğiz. Gece ve gündüz HD ses kaydı alabilecek.

Araç takip sistemi de tüm dolmuşlarda olacak. Belediye araçların nerede olduğunu takip edebilecek. İlerleyen dönemde bir program vasıtasıyla vatandaşlar da dolmuş geliyor mu gelmiyor mu diye izleyebilecek.

Havalimanı hattını Kaşüstü Kanuni Hastanesine hattına kadar uzatıyoruz.

Boztepe hattını da moloza kadar uzatıyoruz. Molozdan direk Boztepe’ye ulaşılabilecek. Zamanla meydanda dolmuşlar sadece ring yaparak yolcu alabilecek. Yine Yenicuma hattı da moloza kadar uzayacak. Moloz biraz daha dolmuşların merkezi olacak.

Renk konusunda bir şey henüz belirlemedik. Biz dört beş model belirleyeceğiz. Vatandaşlarımıza da soracağız kararımızı o şekilde vereceğiz.

Araçlar belediye tarafından takip edilecek.

Araçlara her yıl uygunluk belgesi veriyorduk. Şimdi belirlediğimiz standartlara uymayan hiçbir araca belge vermeyeceğiz. Şartları taşımayan hiçbir aracı trafiğe koymayacağız.
Önüne gelen herkes dolmuş şoförü olamayacak. Bu konuda görüşmeleri sürdürüyoruz. Bir sertifikasyon sistemi olacak. Standartları taşıyan belediyeden onay almış kişiler dolmuşlarda şoför olabilecek.

Araçlara girdiğinizde içinde farklı süslemeler , ışıklar vs var. Araçlarda hizmet gereği olmayan aksesuarlara müsaade etmeyeceğiz. Her dolmuş sahibi aracı evin içini döşer gibi döşeyemeyecek.
Şoförlere belli bir eğitim sonucu sertifikasyon verilecek. Adli sicil kaydı, psikolojik testi sağlık raporu olacak. Bizim verdiğimiz belgeyi alamayan kesinlikle dolmuş süremeyecek.

Bütün çabamız halkımızın memnuniyeti içindir. Dolmuş modernizasyonu uzun yıllardır konuşulan ancak hayata geçmeyen bir konuydu. Bu hafta içi UKAME kararı ile bunu karar altına alacağız. Belki ulaşım sorununu tamamen çözmeyecek ama standartları karşılayacağız.

Biz de belediye araçlarını modernizasyondan geçiriyoruz. Şoförler eğitim alacak. Belli bir standart olacak. Böyle bir sistemle halkın karşısına çıkacağız. Şoförler Cemiyetimize ve başkanı Hakan Usta’ya teşekkür ediyorum.

Ortahisar Belediye Başkanımız da bu konuda çok yardımcı oldu, durak başkanlarımız da kendi hak ve menfaatlerini korumak için mücadele ettiler istişare yaptık, onlara da teşekkür ediyorum.

Kıyafet ile ilgili yönetmelikte hükümler olacak. Bu kurala uymayanlar için gerekli işlemler uygulanacak.

Meydan bölgesini dolmuşların depo alanı olarak kullanmayacağız. Daha ziyade moloz mevkiine taşımak istiyoruz. Mart ayının sonuna doğru bununla ilgili bir proje ortaya çıkacak. Köprü altını, Maraş Caddesi’ni daha iyi hale getireceğiz. Meydan daha çok yayaya özel olacak.

1 Eylül’e kadar bu değişim gerçekleşecek. 6 aylık bir süre olacak. Dolmuşların değişimi 6 ayda sona erecek.

Bir çok farklı seçenek üzerinde çalıştık. 17+1’e geçtiğinizde dolmuş değil özel halk otobüsü hukukuna geçiyorsunuz.

689 dolmuş tahditli plakalı araçlar. Bu plakaları ortadan kaldıramıyorsunuz. Bir taraftan onları tutmak zorundasınız, diğer taraftan yeni tahsisli plakalar oluşturmak zorundasınız. Bunu da dolmuş esnafı çok kabul etmedi. Biz burada halkın beklentisini karşılamaya çalıştık. Önemli olan da bu.

Her şehrin kendine özgü şartları var. Trabzon’da modern toplu taşıma sistemlerini konuşmanın vakti gelmiştir. Trabzon’da hafif raylı ya da raylı sistemlerine kavuşması konusu seçimden önce ve sonra da konuştuğumuz konudur. Ulaştırma Bakanlığımızla bunu yapabiliriz. Üzerinde çalıştığımız bir konudur. Trabzon’a daha modern bir toplu taşıma sistemi getirmek istiyoruz.

Kartlı sistem olmayacak. Ücretli sistem devam edecek.

Uzun yıllardır düşünülen ancak gerçekleştirilemeyen bir şeyi yaptık. 40 dolmuşu taksiye döndürdük. Sayıyı 40 tane azalttık. Yeni sistemde 2 koltuk artıyor. Burada koltuk başına normalde belediyede 11 bin lira alıyoruz. Onu da açıklayayım belediye olarak dönüşüme katkı için koltuk parasını almayacağız. İki koltuk dolmuşçu esnafımıza katkı olsun.

Maraş ve Gazipaşa caddesi ile ilgili proje devam ediyor. Bizim bir altyapı su projemiz var. Ortahisar’ın tamamı değişecek. Bütün sokaklarda büyük çalışmalar olacak. Çok kapsamlı bir çalışma olacak. Bu bölgeyi entegre ederek çalışmayı yapmak istiyoruz.

Akçaabat dolmuşlarıyla ilgili de süreç başladı devam ediyor. 17+1 ve üzeri için görüşmeler var. Oradaki dolmuş esnafının çoğu değişimden yana. Artık son noktaya geldik.

Elektrikli araç konusunu bakanımızla görüştük. Ben kendimize bir tane istedim ÖTV öderseniz gönderelim dediler. Biz de istedik. Ben başkan olarak örnek için kullanmak istiyorum.
Şuan için dolmuşlara zam yapma gibi bir karar yok. Değişimle birlikte zam gelsin diye bir şey yok.

Önümüzdeki yıllarda dolmuşların meydandan geçmesi veya orada olması gibi bir zorunluluk olmayacak

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (48)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri