Ortahisar Belediyesi’ne atama tepkisi! “Yanlıştan hemen dönülsün”

Ortahisar Belediyesi'nde yapılan atamalara yönelik TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez’den açıklama geldi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Ortahisar Belediyesi’ne yapılan atamalara yönelik açıklama yaptı.

Ortahisar Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantılarının ilk oturumunda Ortahisar Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Zeki Kavanoz, Ortahisar Belediyesi'nde yapılan atamaları meclis gündemine taşımıştı.

Suiçmez, şu ifadeleri kullandı: “Tarım; insanların beslenmesini ve giyinmesini sağlama yanında, milli gelire ve istihdama katkısı, sanayi sektörüne hammadde temin etmesi, sermaye akışını sağlaması ve ihracata katkısı açılarından vazgeçilmez bir sektördür. Tarım ve gıda yoksa insan yaşamı yok.

Ülkemizde tarımda yaşadığımız çok ciddi sorunların çözümü için merkezi ve yerel düzeyde doğru tarım politikalarının birlikte belirlenmesi ve yaşama geçirilmesi kadar, bu politikaların tüm birimlerde ehliyetli ve liyakatlı kadrolarca yürütülmesi bir zorunluluktur.

Bütünşehir/Büyükşehir Yasası sonrası köylerin mahalle statüsüne geçmesi sonucu kırsal mahalleler yerel yönetimlerin hizmet götürmekle yükümlü oldukları alanlar haline gelmiş, ülke genelinde ve de Trabzon ilinde bu konuda son derece yetersiz ve olumsuz uygulamalar Büyükşehir ve de İlçe Belediyeleri özelinde maalesef sürmektedir.

Gerek tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı köy/kırsal mahallelere, gerekse kentteki yeşil alanlara yönelik tarım, gıda ve kırsal kalkınma hizmetlerinin planlanması, uygulanması ve denetlenmesi bilgi, uzmanlık ve deneyim gerektirir.”

YANLIŞ OLDUĞUNU BELİRTTİK

“Öncelikle, her mesleğe saygı duyduğumuzu ve her mesleğin kendi uzmanlık alanında hizmet vermesinin önemli olduğunu belirtmek isteriz.

Ülkemizde tarımsal öğretimin/eğitimin 178. yılının kutlandığı günümüzde, Ziraat Mühendisliği mesleğinin anlam ve önemini herkesin gördüğünü ve bildiğini düşünüyoruz, düşünmek istiyoruz, bilmeyen ve düşünmeyenlere de bir kez daha anımsatmak istiyoruz.

Anayasanın 135. maddesi gereği Ziraat Mühendislerinin üye olduğu kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası; 1954 yılından günümüze, kuruluşunun 70. yılında, meslektaş ve meslek haklarını koruyan ve geliştiren bir meslek örgütüdür. Kamu hiyerarşisi içinde yer edinme ve örgüt etkinliklerini buna bağlama anlayışlarının yerine, örgütün kamuoyu önünde saygın yerini korumayı ve geliştirmeyi hedefleyen, örgüt etkinliklerini kendi iç dinamikleri ve kendi kararları ile belirleyen bir meslek odasıdır.

Siyasi partilerin sıcak siyasetinin dışında, siyasi partilerin arka bahçesi olmayı reddederek, örgütü içinde birlikte belirlediği meslek ve meslektaş siyasetini Oda örgütü bütünlüğü içinde kamuoyuna ve siyasi partilere de cesurca açıklar ve uygular. Merkezi ya da yerel resmi otorite ile her türlü diyaloğa ve işbirliğine açıktır ama işbirlikçi yaklaşımların dışında kalır. Egemen kesim ve egemen kesim söylemleri ile ters düşmeme anlayışlarını reddeder.

Toplumdan soyutlanmış seçkin mühendislerin örgütü değil, aksine toplumun içinde yer alan ve onun bir parçası olarak toplumla etkileşim içinde bulunan bir çalışma anlayışını yürütür. Rant gruplarının otoriter, sınanamayan, hesap vermeyen yönetimlerin aksine, örgüt içi demokrasisi güçlendirilmiş, seçim dışında da katılım mekanizmalarını yaşama geçirir. Örgütsel bağımsızlığını her koşulda korur, gücünü sadece üyesinden ve bilimsel çalışmalardan alır.

İşi, ehline verin. Uzmanlık alanlarında konu uzmanlarına görev verin. Bizler, hep, söylem değil eylem zamanı, dedik. Mühendislik alanına ehliyetsiz ve liyakatsız kişilerin siyasi ya da başka düzmece gerekçelerle atanmasının yanlış olduğunu belirttik.”

ÜLKENİN GÜNDEMİNDE

“Merkezi yönetim boyutunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nda üst düzeyden başlayarak yapılan liyakatsız atamalar ülkemizin gündemindedir. Aynı yanlış maalesef yerel yönetimlerde de gündeme gelmektedir. Dün, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı görevine yönelik uyarılarımıza karşın meslektaş atamama yanlışını yaşamıştık, uyarmıştık, eleştirmiştik.

Bugün Trabzon Ortahisar Belediyesi’nde, tanık olduğum verilen sözlere karşın, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne bir İnşaat Teknikeri atama yanlışını yaşamaktayız, uyarıyoruz, eleştiriyoruz, yanlıştan hemen dönülmesini talep ediyoruz.

Liyakatsız atama sorununun yerel basına yansıdığı süreçte, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanımız Cemil Pehlevan’ın meslektaşlarımızın haklarına ve meslek alanımıza ilişkin her sözü, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Örgütlülüğünün sözüdür.

Gerek Belediye Başkanının atama tasarrufuna yönelik uyarı ve önerileri, gerekse yanıt vereyim derken yaptığı talihsiz açıklama nedeniyle meslektaşlarımızdan acil özür dilemesini beklediğimiz meslektaşımız Orbel A.Ş Genel Müdürüne yönelik uyarı ve önerileri, bizim uyarı ve önerilerimizdir.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak; ülkemizde ve de Trabzon ilimizde tarım ve gıda politikalarını her yönüyle değerlendirirken, iktidarın yanlı ve yanlış tarım politikalarına çözüm önerilerimizle birlikte karşı çıkarken ve doğruya yönlendirmeye çalışırken, yerelde iktidara gelen ve merkezi yönetime talip olan muhalefet partilerinin de tarımı ve gıdayı gerçekte göz ardı eden politikalarını asla kabul etmeyeceğiz.

Ülkemizde ziraat mühendislerini görmezden gelmek, tarımı ve gıdayı görmezden gelmektir. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, meslektaş haklarını ve meslek alanını ödünsüz korur, tarımı kendi çıkarları için görmezden gelmeye çalışanları görür, eleştirir, yanlışları cesurca söyler, göreve davet eder, süreci sonuna kadar takip eder.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak; meslek alanımızda meslektaşlarımızla ilkeli bir işbirliği içinde çalışmayı önemsediğimiz Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Sayın Ahmet KAYA’yı yanlış tercihlerini sorgulamaya davet ediyor, kendisini yanlış yönlendiren bürokrat kadrolarını sorgulamasını bekliyor, mühendis kökenli bir Belediye Başkanı olarak “Mühendislik Yemini”ni anımsamaya davet ediyor, tarımı ve gıdayı gerçekten önemsiyor ise kendilerini ivedilikle ehliyet ve liyakate dayalı yeni görevlendirme ve atama yapmaya davet ediyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri