Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18:11’de yerin 5,99 KM derinliğinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Çevre illerde de hissedilen deprem büyük korkuya neden olurken Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Haber61’e depremle ilgili açıklamalarda bulundu.
“KUZEY ANADOLU FAY ÜZERİNDE BÜYÜK BİR STRES TRANSFERİ YAPAMAZ”
Prof. Dr. Osman Bektaş, “5.6'lık bir deprem. Bu neyi gösteriyor? Daha önce yaşanan depremler bu ana şokun öncüleriydi. Yani bu 5.6'lık depremi biz ana şok olarak düşünüyoruz. Ve bu Kuzey Anadolu fayının kesen tali bir kolu üzerinde gelişti. Yani doğrudan Kuzey Anadolu fayı üzerinde değil, Kuzey Anadolu fayını kesen tali bir kol üzerinde gelişti. Bu faya paralel 1996'da Amasya Çorum depremi yaşandı. O da 5.6 büyüklüğünde. Yani bu iki fay birbirine paralel. Bu 5.6'lık depremden sonra artçılar gelmeye başladı. Tabii ki 5.6'lık bir deprem doğrudan Kuzey Anadolu fayına etki ediyor. Ama büyük bir deprem olmadığı için Kuzey Anadolu fay üzerinde büyük bir stres transferi yapamaz” dedi.
“BU DEPREM TRABZON’A BİR İKAZDIR”
Deprem tehlikesi olması için bölgeden aktif bir fayın geçmesinin beklenemeyeceğine vurgu yapan Prof. Dr. Bektaş, “İşin ilginç yönü şu, bir ilde deprem çekincesi olabilmesi için, yani deprem tehlikesi olabilmesi için, illaki oradan bir fayın geçmesi gerekmiyor. Demek ki Karadeniz sahili, sadece Trabzon değil. Biz bunu hissettiysek, Samsun, Ordu illeri de bunu hissetmiştir. Demek oluyor ki Trabzon'dan aktif bir fayın geçmesi gerekmiyor deprem tehlikesi olması için. Trabzon'un güneyinde Kuzey Anadolu fayı, doğusundan Kuzey Doğu Anadolu fayı, kuzeyinden Karadeniz fayı geçiyor. Bunların hepsi deprem kaynağı. Tokat'taki bir deprem, 5.6'lık bir deprem Trabzon'u sallıyorsa, demek oluyor ki bu söylediğim faylarda olabilecek olan deprem, bizim heyelanlı sahalarımızı veyahut da plajlar üzerinde kurulmuş binalarımızda önemli hasarlar oluşturabilir. Yani bu deprem Trabzon'a bir ikazdır. Trabzon'da deprem olmaz diyenler bu olayı yaşasın” ifadelerini kullandı.