Trabzon Emniyet Müdürü Haber61 TV’de göreve geldiği günden itibaren geçen 1 yılı değerlendirdi.
Haber61 TV’de Gündem Özel programında Haber61 genel Koordinatörü Tuncay Lakot’un sorularını yanıtlayan Metin Alper “26 Eylül 2019 günü Valimizi ziyaret edip talimatları aldıktan sonra Emniyet Müdürlüğü binasına girerken bana mikrofonu uzattınız. Söz zamanı değil iş zamanı deyip göreve başladık. 1 Yılda neler yapmışız bunları vatandaşlarımızla paylaşalım istedik” dedi.
TRABZON’DAKİ HİZMET BİNALARINDA SON DURUM
Trabzon’da yapımı devam eden hizmet binaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Alper, “Bakanımız Süleyman Soylu ve valimiz İsmail Ustaoğlu hizmet binalarımızın son durumunu anbean takip ediyorlar. Büyük bir emniyet hizmet binası yapıyoruz. 2021 Mart ayında teslim alacağı. Mevcut emniyetimizin içinde bulunan Asayiş, Kaçakçılık, Terörle Mücadele, Narkotik, Özel hareket ve çevik kuvvet ekiplerimizi buraya taşıyacağız. Vakfıkebir İlçe emniyet müdürlüğü binamız hemen hemen biri. Sürmene ilçe emniyet müdürlüğü binamızın temeli atıldı. 28 Temmuz 2021 günü Sürmene binamız hazır olacak. Eski MİT binası vardı Ortahisar İlçesi İskenderpaşa mahallesinde. Bu binanın yıkılmasına karar verildi: gerekli izinler alındı. Yıkıldıktan sonra oraya bir sosyal elan karakol ve emniyet tesisi olabilir yapılacak. Bu alanı bu projelendirme yapılana kadar 200 araçlık bir otopark olarak kullanmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
TRABZON TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE
Trabzon’da 1 yılda 10 Bin 942 asayiş olayı olduğunu, kişilere karşı işlenen suçlarda olayı aydınlatma oranının yüzde 98 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna değinen Metin Alper, “2019 Yılının 1 Ekim tarihinden bugüne kadar 10 Bin 942 asayiş olanı meydana geldi. Bunların 10 Bin 471’i aydınlatıldı 471 faili meçhul olay var. Bunların 330 tanesi mal varlığına karşı işlenen suçlar, hırsızlık diyebileceğimiz olaylar. 1095 aydınlatılmış hırsızlık olayımız var. Kaçakçılık olayları olarak 171 olay meydana gelirken faili meçhul olay yok. Terörle mücadelede 24 olay meydana gelmiş, Narkotikte de 451 olay meydana gelmiş. Kişilere karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranımız yüzde 98. Bu Türkiye ortalamasının 1-2 puan üstünde. Mal varlığına karşı yüzde 77, topluma karşı işlenen suçlarda Yüzde 98. Hepsinin ortalamasını alırken bütün suçlarda yüzde 96 aydınlatma oranımız var. 10 bin 942 Olayda 11 486 şüpheli şahsa işlem gerçekleştirdik. 270 tanesi tutuklandı. 801 Bin şahsı sorguladık. Bu kimlik kontrolü, Trabzon nüfusuna yakın bir rakam 7861 yabancı şahıs sorgulandı. 1950 tane arama kaydı olan şahsı yakaladık. 223 tabanca, 4 Bin 190 fişek 117 kurusıkı 53 av tüfeği, 91 kesici delici alet geçirilmiş.” dedi.
706 KADINA İŞLEM YAPILDI 8’İNDE BULAŞICI HASTALIK TESPİT EDİLDİ
Metin Alper, Fuhuş operasyonları kapsamında 706 kadına işlem yapıldığını ve bunları 8’inde yapılan kontroller sonucunda bulaşıcı hastalık tespit edildiğini belirterek, “Vatandaşlarımızın beklentilerine kayıtsız kalamayız. Çömlekçi bölgesinin geçmişten gelen kötü bir namı var. Kentsel dönüşüm yapılıyor ama orada açık oteller var. Her gece operasyon yapılıyor. Ama şikayetler devam ediyor. Bir kopukluk olduğunu anladık ve arkadaşlara istihbarata ağırlık vermelerini istedik. Nokta atışı yaptık ve üzücü görüntüleri gördük. O şekilde düzeneklerin, fuhuşu gizleme çalışmalarının açığa çıkarılması bir önlem olacak diye düşünüyorum. Fuhuştan toplamda 45 işletmeye işlem yaptık 90 yabancı kadını sınırdışı ettik. O bölgede insanları rahatsız eden, davet eden kadınlardan 706 kadına işlem yaptık. Bu kadınlardan 8 tanesinde bulaşıcı hastalık olduğu ortaya çıktı. Kimse polis bize karışmaz diye düşünmesin. Polis jargonunda bir söz vardır; “Polis bir tek Allah’ın işine karışmaz” Polis ekipleri Allah’ın işinden başka her işe karışır.” dedi.
TRABZON TARİHİNDE 2. EN BÜYÜK EROİN RAKAMI
Trabzon Emniyet Müdürü Metin Alper yapılan uyuşturucu operasyonları ile ilgili olarak “451 tane uyuşturucu operasyonu gerçekleştirdik 818 kişiye işlem yaptık. Bunların 78 tanesi tutuklandı. Bunlar uyuşturucu maddede ticareti yapmaktan tutuklandı. Geriye kalan 730 kişi bulundurmak ve kullanmaktan işlem yapıldı. Uyuşturucu operasyonlarımızda 2 tane faili meçhul olayımız var. Faili firar olarak aradığımız 12 kişi var. Biz gençlerimizin uyuşturucu madde kullanmasından ziyade buluşmasını engellemek adına operasyonlar yapıyoruz. Sadece adli değil eğitim boyutuyla da çalışmalarımızı yapıyoruz. Lisenin belli dönemlerinde Lise 3-4’ten sonra, Liseyi bitirmiş üniversiteyi kazanamamış, Üniversiteyi kazanmış ve yanlış arkadaşlıklar nedeniyle tanışabiliyorlar. Böyle ilkokula-ortaokula kadar indi söylemleri çok doğru değil. 11 Kilo esrar maddesi, 748 gram skunk, 1710 extacy hap, 26 kilo 650 gram eroin de bölge için önemli bir rakam. Daha önce Trabzon’da 100 kilo yakalanmıştı. Trabzon tarihinde en fazla ikinci rakam. 133 gram metanfetamin, 930 gram Hint keneviri, 2 Kilo 111 bonzai. 0,5 gramı bir kişi zehirleyebileceğini düşünürsek 40 Bin kişiye yakın bir insanı zehirleyebilecek bir maddesi. 15 tabanca, 4 tüfek ve 582 tane uyuşturucu ticaretinde yardımcı malzeme.” dedi.
TRABZON’DA 1 YILDA TRAFİK KAZALARINDA 1707 KİŞİ YARALANDI 18 KİŞİ ÖLDÜ
Trabzon’daki trafik kazalarına değinen Metin Alper, “505 Bin 598 aracı kontrol ettik. İldeki araç sayısının 3-4 katı. 93 bin 879 ihbarname, 30 milyon 471 bin 598 TL ceza uygulandı 1 yılda. Alkolden 1158 araca işlem yaptık. Bunların birçoğu tespit etmeseydik. Ya kendilerini ya başkalarına zarar vereceklerdi. 1109 tane araca sürücü belgesiz araç kullanmaktan işlem yaptık, 1415 aracı men ettik. Ölümlü kazalarımızda 15 vatandaşımız hayatını kaybetti. 1097 yaralamalı kaza meydana geldi. Toplam kaza sayısı 1112. 1707 kişi yaralı. Yaralıdan sonra 3 kişi hastanede hayatını kaybetti. Toplam ölü sayımız 18. Bunlar üzücü. İçişleri bakanımız Süleyman Soylu, Terörle Mücadele uyuşturucu ile mücadele ve trafikle ilgili çok önemli çalışmalar yaptık” ifadelerini kullandı.
“CEZA KESMEDİK DİYE KİMSE BİZE HESAP SORMAZ”
Metin Alper, Emniyet ekiplerinin kestiği cezalardan devletin yararlandığı algısına cevap vererek, “Vatandaşımızdaki bir algıyı buradan düzeltmek istiyorum. Maalesef bu yazılan cezaların Maliye Bakanlığının kasasına girmesinden devletin bir karı olduğu değerlendiriliyor ama. Her kuruluş her işletme bir sonraki senenin muhasebesini yapar. Gider ve gelirlerine bakar. Her yıl kasım – Aralık ayında bütçeler görüşülür TBMM’de. Bir önceki yıl ne kadar trafik para cezası uygulanmışsa bir sonraki yılda tahmini olarak oraya yazar. Trabzon’da 30 milyon trafik cezası uygulandığını söyledik. Her yıl yüzde 12 artırıldığını düşünürsek 35 Milyon idari para cezası uygulanır diye hesaplanır. Gelecek yıl ceza şu kadar olur diye bir öngörü var. Ancak bu kadar para cezası kesilecek demek değildir. 1 Ekim 2020 tarihinden 1 Ekim 2021 tarihine kadar Trabzon ilinde bütün sürücülerimiz, yayalarımız yol kullanıcılarımız bütün kurallara uysun, Bir tane bile idari para cezası Trabzon’dan yazılmasın, hiçbir kurtuluş kurum Trabzon Emniyetine, jandarmasına veya zabıtasına “Trabzon’da neden idari para cezası yazılmadı” diye sormaz. Hatta tebrik ederler. Bir yaralamalı kazanın, hasar gören araçların hastanedeki yaralıların tedavi süreci bu rakamlarla kıyaslanamayacak kadar büyük bir rakam. Hele de ölümlüm kazalarda o 18 canımız her şeyden daha önemliydi. 1 Ekim 2020’den 1 Ekim 2021 tarihine kadar gelin bir yılda kurallara uyalım. Bu yazdığımız cezaları 93 Bin yazmışsak 30-40 binlerde tutalım. Çağrımız olsun.” dedi.
Trabzon Emniyet Müdürü Metin Alper Sözlerini şöyle sürdürdü;
ABART EGZOZ UYGULAMALARI
Abart egzoz konusunda valimizin özel talimatıyla çok ciddi çalışmalar yaptık. 2272 araca işlem yapıldı. Orada da çok çeşitli modeller geliştirmişler. Her şey normal görünüyor ama içinden bir kumanda ile kontrolden geçtikten sonra açılabiliyor. 651 Bin 154 TL ceza uygulandı.
TRABZON’DA İNTİHAR OLAYLARI
İntiharı polis açısından öngörülemeyen bir durum olarak görüyorum. İntiharın önüne geçmek anlamında bir çalışma alanımız yok. Her ne olursa olsun. İlimizde ikamet eden yabancılarda dahil olmak üzere aç yatağa giren insan olduğunu düşünmüyorum. Pandemi döneminde akıl almaz yardımlar geldi. Belediyelerimiz, Valiliğimiz, Sosyal yardım kurumlarımız çok yardımlar yaptılar. İlimizde valimiz önderliğinde, belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız, sağlık teşkilatımız, ismini zikredemediğimiz bütün teşkilatlarımız özverili çalışmalar yapıldı. Bu nedenle aç yatağa giren insan olduğunu düşünmüyorum.
“GAZLAYIN, COPLAYIN AMA ŞEHİT OLMAYIN”
Çevik kelimesinden ben onlara “çelik yürekli aslanlar” diyoruz. En genç dinamik yaşlarda evlatlarımız, toplumsal olaylarda, basın açıklamalarında, Profesyonel ve amatör spor müsabakalarında, diğer illere ve kendi ilçelerimizdeki olaylara takviye anlamında kullanıyoruz. 2407 personel sadece Trabzonspor’un müsabakalarında görev aldı diğer illerden de seyircili oldu dönemde 885 tane takviye personel davet ettik. Çevik Kuvvetimiz her an kendilerine ayrılan yerde bekleyip görevlerini yapan personellerimizdir. Çevik kuvvet seyircili maçlarda taraftarlarla en çok karşın karşıya gelen gruptur. Taraftarlar onlara marş söyler. Bizim çocuklarımız seslerini çıkaramazlarsa da içlerinden güzellikler geçer. Daha önce görev yaptığım yerlerde beni çok heyecanlandıran ve gözlerimi yaşartan bir slogan vardı. Sıklıkla seyircili maçlarda Trabzon’umuzda da konuşulmuştur. Çevik kuvvet için şöyle ifadede bulunuyorlardı; “Gazlayın, Coplayın ama şehit olmayın” Çok önemli ve değerli bir slogan bizim için. Taraftar gruplarımız Çevik kuvvetin yeri geldiği zaman copladığını, gaz kullandığını biliyor, bundan da mustarip oluyor ama başına bir şey geldiğinde de en çok üzülenin kendisi olduğunu bildiği için o çocuklarımıza “gazlayın, coplayın ama şehit olmayın” sloganı ile sağlığında evlatlarımızı sevdiğini ifade ediyor. Gönlünü bize açan taraftar gruplarımıza teşekkür ediyorum.
TRABZON’DA 21 BİNAYA ŞEHİT İSİMLERİ
21 Polis hizmet binamıza Trabzon’umuzun Trabzon’umuzun şehitlerinin isimlerini verdik. Dönüşü çok güzel oldu. Şehit ailelerimiz teşekkür için ziyaretlerimize geldiler. Onlar bizim her zaman yüreğimizde.
SOSYAL MEDYA KULLANIMI
Sosyal medya bir olgu. Gençlerimiz burada çok zaman harcıyorlar. Ben billboardlara tanıtımlara astığımızda benim gencim elinde telefon oldu için onu görmeyecek. Bize böyle sosyal medya üzerinden çalışmalar yapıyoruz.
“TRABZON’U ÇOK SEVİYORUM”
Trabzon’u çok seviyorum. Aşkla yapılan bir iş başarı getirir. Trabzon insanı çok zeki ve kıvrak zekâlı. “Müdürüm adımın dibi” yazacak “Müdürüm adamın tipi” yazmış. Başkası onu anlamaz. Ona çok güldüm. Şive güzel bir şive. Yemeklerimiz, sporumuz güzel. Maçlarımızın seyircili oynanması o coşku. Maç beni çok duygulandırmıştı. Trabzonspor ruhu oluşmuş ve şehre yansımış.
EMNİYETTEKİ KOVİD DURUMU
23 Kovid hastası personelimiz vardı. Sadece bir kişi hayatını kaybetti. Diğer kardeşlerimizle her zaman görüşüyoruz. Yomra’da da 30 personel temaslı 1’i kovidliydi. Yomra’da 30 kişi gidince personel kalmayacaktı. Çevik kuvvetten takviye yaptı. İyi durumdayız.
“HALKIMIZIN EMRİNDEYİZ”
İnsanlarımızın umutlu olmasını bizlere güvenmelerini istiyorum. Bizlerle paydaş olmalarını istiyorum. Gördükleri aksaklıkları bizle paylaşmalarını istiyorum. Ben bütün vatandaşlarımız sağlık esenlik diliyorum. Trabzon zaten emin, yıllardır emin şekilde ama bu emini daha sağlıklı hale getirmek için bir güvenlik kuruluşu, vatandaşımıza hizmet üreten bir kuruluş, vatandaşımızın ırzını namusunu koruyan bir teşkilat olarak her zaman halkımızın emrindeyiz.