Trabzon İl Tarım Müdürü İsa Kaplan Haber61 Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Lakot’un sorularını cevapladı.
Göreve geldiğinden bu yana Trabzon İl Tarım Müdürlüğü’nün yeni hizmet binası için kolları sıvadığını belirten İsa Kaplan projeye ilişkin bilgiler verdi.
Yeni hizmet binasının Çamoba Mahallemizde olacağını belirten Kaplan,” Botanik parkının hemen karşısına düşüyor. Projemiz 7300 metrekare kapalı alandan oluşuyor. Mevcut bulunduğumuz binanın 2400 metrekare olduğunu düşünürsek ve şehir merkezine sıkışmış bir noktada olduğunu düşünürsek, bizi çok rahatlatacak. Trabzon'a da iyi hizmetler verecek bir noktaya gelecek. 7300 metrekare kapalı alan içerisinde çok güzel bir konferans salonu olacak. Büyük ilimizin sadece tarımla ilgili değil, diğer sektörlerle ilgili toplantılara da açık olacak. Yemekhanesi, sosyal tesisi ve kurum binasıyla beraber müthiş bir alan oluşacak.” ifadelerini kullandı.
Kaplan ifadelerinde, “Proje, dediğiniz gibi, 31 Temmuz 2023'te göreve başladım, 1 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla kolları sıvadık. Burada birçok kişinin emeği var. Bu proje kolay değildi tabii ki çıkması. Başta sayın valimizin, siyasi iradenin, büyükşehir belediye başkanımızın, eski ve yeni başkanların, çünkü bu bölgede imar noktası da önemliydi, herkes emek verdi buna. Bu emekleri kesinlikle yadsıyamayız. Tüm Trabzon'un emek verdiği bir projeydi, biz de bunun mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah memleketimize hayırlı olur, hayırlı hizmetleri de yapmayı nasip eder.” şeklinde konuştu.
TRABZON İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN YENİ HİZMET BİNASI NE ZAMAN AÇILACAK?
Trabzon İl Tarım Müdürlüğü’nün yeni hizmet binasının temellerinin yıl sonunda atılacağını söyleyen İsa Kaplan, “Öncelikle bizim buradaki binanın karot testi, ben göreve başlamadan üç yıl önce uygunsuz çıkmış. Depreme dayanıksız bir binadayız. Bir diğer noktası da dediğiniz gibi, şehrin sıkışmış bir noktasında kalıyor. Bu noktada tabii ki bakanlığımız bunu uygun gördü. Sayın İbrahim Yumaklı beyefendiye de teşekkür ediyorum. Hizmet binası önemli bir noktaydı, şehrimizin de bir açık noktasıydı. Tüm şehir de buna inanmıştı. Yani tüm siyasiler, başta genel başkan yardımcısı Mustafa Şen olmak üzere, büyük destek verdiler ve gerçekten de bu binanın yapılması oldukça önemli olduğunu hepsi inanmıştı. İnanmasa bugün bu binanın mimari projesinin ihalesi oldu. İnşallah kasım ayına doğru EKAP ihalesi olacak. Yıl sonuna doğru da temeli atılacak. Kolay olacak bir dönemde çıkabilecek bir bina değildi ama çok çok ilimiz adına önemli bir eksiği tamamlamış olduk.” dedi.
“TÜM TRABZON’U TAKİP EDİYORUZ”
Tarımsal anlamda yatırımlara ilişkin konuşan İsa Kaplan, "Geçen yıl gebe düve desteğinde 13 hayvandan 400 hayvana çıktık. Tarım Bakanlığı’nın bölgeye verebileceği tüm desteklerle ilgili vatandaşı bilgilendirme ve takibi noktasında önemli gayretler gösterdik. Bunu tek başıma yapmıyorum, tüm Trabzon’u takip ediyoruz artık. Yani bu bireysel olacak bir konu değil. Personelimle, siyasi kadroyla, valilikle koordineli bir şekilde çalışarak ilimize tarımsal anlamda nasıl yatırımları çekebiliriz, insanları nasıl bu işin içerisine sokabiliriz? Bununla ilgili yoğun bir çabamız var. Bu çok önemli bir konu. " dedi.
"KADIN YETİŞTİRİCİLERE POZİTİF AYRIMCILIK KAT SAYILARINI ARTIRIYORLAR"
Pozitif ayrımcılığın genç nüfusun ve kadın üreticilerin tarım sektörüne girmesini kolaylaştıracağını düşündüğünü söyleyen Kaplan, "Taze bir konu, bu hafta biliyorsunuz hayvancılık desteklemeleri yayınlandı. Orada o kadar hoşuma giden bir olay var ki genç nüfus ve kadın yetiştiricilere pozitif ayrımcılık kat sayılarını artırıyorlar. Yani biri 1 lira destek alacaksa bu iş kadın yatırımcı veya genç olunca 1,5 lira desteğe çıkıyor. Bu pozitif ayrımcılığın genç nüfusun ve kadın üreticilerin tarım sektörüne girmesini kolaylaştıracağını düşünüyorum. Çok da mutlu oldum. Bunu biz halkımıza çok iyi anlatacağız. İnşallah bu başlı başına bir olay. Bununla ilgili farklı bir program yapıp halkımızı aydınlatırız diyorum." dedi.
“SAHADAN HER TÜRLÜ NUMUNEYİ ALIYORUZ”
Sahadaki çalışmaların olumlu yanıtlar verdiğini ifade eden Kaplan, “Geçen hafta toplu bir denetim yaptık, bir sürü bal numunesi aldık, sonuçlarını bekliyoruz. Önümüzdeki haftalarda da bu denetimlerimiz devam edecek. Sadece balla kalmayacak, bu hayvansal ürünlerde süt ve tereyağı gibi ürünlerde de numuneler alacağız. Üreticiler rahatlıkla tüketim yapabilir, çünkü biz görevimizin başındayız, her türlü numuneyi alıyoruz. Kesinlikle olumsuz çıkan numunelere taviz vermeden gerekli yaptırımları uygulayacağız. Kendimize adeta bir avukat gibi bu görevi üstlendik.” dedi.
“FINDIK İŞCİSİNİN GÜNLÜĞÜNÜ 800 TL”
"Fındıkla ilgili bu yıl yüzde 15-20 geçen seneye göre rekolte fazlalığı bekliyoruz." ifadelerini kullanan Kaplan, "Bu yıl havaların daha sıcak gitmesiyle bir hafta 10 gün toplama sezonunu öne almış durumdayız. Çünkü olgunlaşmaya başladı. Fındıkla ilgili bizim bu sene için değil de önümüzdeki yıllar için vizyonumuz var. Fındıkta mevsim değişikliğine bağlı olarak Haziran ayında suya ihtiyaç duymaya başladı. Damlama sulama sistemleri, yaşlanmış fındık ağaçları için rehabilitasyon projeleri gibi projelerimiz var. İnşallah duyuracağız. Kaynak arıyoruz, onlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz.
Şu anda alınmış tek bir kararımız var, Ziraat Odasıyla beraber fındık işçilerinin yevmiyesi ile ilgili bir karar aldık. Geçen seneki fiyat 600 TL idi işçinin günlük ücreti, bu sene 800 TL olarak belirledik. Bu tavsiye ettiğimiz bir fiyattır, uygun gördüğümüz bir fiyattır. Yetiştiriciler ve işçilerin arasındaki pazarlıkta ayrı bir yer tutuyor, onlara karışamayız. Ama çocuk işçilerin çalıştırılması konusunda kesinlikle yaptırım yapacağız. Çok hassasız bu konuda." şeklinde konuştu.
“TRABZON İNSANI TEMBEL DEĞİL”
Trabzon insanına yeter ki yol göster, yeter ki tarif et, rehberlik yap" şeklinde konuşan Kaplan, "Trabzon tembeldir dersem kendime bahane uydurmuş olurum. İş yapmamak için optimum bir bahane olur. Kesinlikle değil. Trabzon çok çalışkan bir yer. Çünkü bu doğa şartları içerisinde bu üretimi yapabilecek başka şehir tanımıyorum. Görüştüğüm çiftçilerde tembellik olarak değil de biraz daha iş konusunda acemilik, yol bilmemezlik diyelim. Bu konuda da iş bize düşüyor. Yatırımları nasıl yönlendireceğim, insanları hayvancılığa veya seracılığa nasıl yönlendireceğim, bizim işimiz. Çiftçilerden ikna edemediğim, çalışmaya meyil etmeyen kimseyi görmedim." dedi.
“TARIMSAL ÜRETİM YAPACAK YATIRIMCILARI DA KURUMUMUZA DAVET EDİYORUZ”
“Tarımsal anlamda hayvancılığa da çok büyük önem vereceğiz” ifadelerini kullanan İsa Kaplan “Fındık rehabilitasyonuna önem vereceğiz. Farklı ürünlere yönelmeden öte, asıl olan ürünümüz fındık. Yıllardır bundan para kazanmışız, insanlarımız buradan evini geçindirmiş. Bu bahçeleri tekrar o para kazandıran günlere döndürmek istiyoruz. Bu örgütlerle, dış kaynaklı projelerle çözersek rehabilitasyon çalışmaları fındıkla ilgili bir çığır açacağımızı düşünüyorum. Trabzon insanı çok çalışkan, yeter ki yolunu göster. Buna inanıyorum.
Küresel iklim değişikliği ve susuzluk bütün dünyayı etkileyen bir konu. Su varsa hayat vardır. Bizim ilimiz küresel iklim değişikliğinden etkilenecek ama Türkiye'nin en az etkilenecek illerinden biri. Bu yüzden tarımsal üretime çok büyük önem verip, tarımsal üretimle ilgili çok iyi planlama yapmamız lazım. Biz planlamalarımızı yapıyoruz, tarımsal üretim yapacak yatırımcıları da kurumumuza davet ediyoruz.” dedi.