Trabzon Çalışma ve İş Kurumu (Trabzon İŞKUR) İl Müdürü Servet Kaba İşbaşı Eğitim Programlarına (İEP) yönelik açıklamalarda bulundu. Türk Meslekler Sözlüğünde meslek ana grubu "Nitelik Gerektirmeyen Meslekler" olarak ifade edilen meslekler dışındaki mesleklerde İşbaşı Eğitim Programı (İEP) düzenlenebiliyor.
İşbaşı Eğitim Programlarına (İEP) yönelik açıklamalarda bulunan Trabzon İŞKUR İl Müdürü Servet Kaba;
“Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) son yirmi yılda istihdamın değişen ve dönüşen yüzü oldu. Bu kapsamda da
İşbaşı Eğitim Programları (İEP) devletin hem iş arayanın hem de işverenin yanında olduğunu hissettirdiği bir program. Bu program sayesinde işverenler işe almayı planladıkları kişilerin mesleki gelişim ve deneyim kazanmasını gözlemleyebiliyor, herhangi bir maliyete katlanmadan potansiyel işgücü yetiştirebiliyor. Ayrıca teşviklerden yararlanarak istihdam maliyetini düşürmenin yanı sıra programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin (yemek, ulaşım, giyecek yardımı, burs vb.) gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi gibi avantajları bulunuyor. Ancak işverenlerin bu programlardan faydalanabilmesi için; İŞKUR’a kayıtlı olması, en az beş sigortalı çalışana sahip olması, katılımcıların en az %70'ini 60 günden az olmamak kaydıyla program süresinin üç katı kadar süreyle istihdam etmeyi taahhüt etmeleri gerektiğini belirtti. İl Müdürü Kaba son olarak Trabzon İŞKUR olarak 2023 yılı ilk 5 aylık dönemde 82 programdan toplam 287 kişi faydalandığını kaydetti ”
İEP’ten faydalanmak isteyen işverenler bulundukları ilde aynı vergi numarası altında yer alan işyerlerinde çalıştırdıkları sigortalı sayılarının %30’una kadar katılımcı talep edebiliyor.