Trabzon Kent Konseyi seçimi yargı sürecine rağmen yenileniyor!

Trabzon Kent Konseyi Başkan Adayı Murat Çavga'dan iptal edilen seçime yönelik açıklama geldi.

Trabzon Kent Konseyi Başkan Adayı Murat Çavga ve Aday Yürütme Kurulu iptal olan seçime dair açıklamalarda bulundu.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde açıklamalarda bulunan Çavga, şunları söyledi:

Bildiğiniz üzere, 4 Temmuz 2024 tarihinde 304 üyenin katılımıyla gerçekleştirilen Trabzon Kent Konseyi seçiminde “Kendimiz için değil, kentimiz için” sloganıyla yola çıkmıştık.

Bu yolun çok meşakkatli olacağını ben ve tüm ekip arkadaşlarım biliyorduk. Sizlerin huzurunda, bu mücadelede en başından beri birlikte yürüdüğümüz yürütme kurulu adayı başkanlarıma teşekkür ediyorum.

Sözlerime başlamadan önce, yargı sürecini ilk günden beri büyük bir hassasiyetle yürüten avukatlarımız Sayın Av. İrfan Murat Sönmez ve Av. Canan Sönmez’e de teşekkür ediyorum.

KENT KONSEYİ NEDİR?
Yerel demokrasiyi geliştirmek, katılım süreçlerini kolaylaştırmak ve yönetişim ilkelerini hayata geçirmek için oluşturulmuş kent konseyleri, 2005 yılında çıkarılan 5393 sayılı Belediye Kanunu ile resmiyet kazanmıştır.

Bu kanunda, konseylerin işlevleri “kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi”, “kentin hak ve hukukunun korunması” ve “sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerinin gerçekleştirilmesi” olarak tanımlanmıştır.

TRABZON’DA KENT KONSEYİ
Trabzon Kent Konseyi ile 2007 yılında Sayın Nusret Onur başkanlığında tanıştı. Büyükşehir olmadan önce Trabzon Belediyesi sınırlarını kapsayan kent konseyi; genel sekreteri, ofisi ve bütçesi olmadan çalıştı. O imkansızlıklara rağmen, son yıllarda yaptığımız genel kurullardan daha kalabalık ve daha katılımcı genel kurullar oluşturdu.

Devamında Sayın Mustafa Yaylalı ve Sayın Hasan Karal’ın başkanlık ettiği kent konseyi, günümüze kadar geldi.

Sayın Nusret Onur’dan sonra gelen yönetimler, Sayın Nusret Onur’un imkansızlıklar içinde yürüttüğü kent konseyi yönetimini aratır oldu.

SEÇİM ve YARGI SÜRECİ
04 Temmuz 2024 tarihinde, 304 delegenin davetiyle seçim gerçekleştirildi. Bu genel kurul listesi oluşturulurken Trabzon’da yaklaşık 1500 sivil toplum örgütü yok sayıldı.

Sayın Ahmet Metin Genç başkanımız tarafsız kalmasına rağmen, bazı grupların manipülasyonlarının önüne geçemedik. Genel kurul listesi oluşturulurken ve seçimdeki hukuksuzlukları yargıya taşıdık. Yargı, ilk kararını yürütmenin durdurulması yönünde verdi. Yargı, ilk kararını yürütmenin durdurulması yönünde verdi. Devam eden yargı süreci, istinaf mahkemesi genel kurulu ve yürütme kurulu seçiminin de yürütmenin durdurulması yönünde oldu.

Trabzon İdare Mahkemesi kararını verdikten sonra, Kent Konseyi başkanlık seçiminin yenilenmesi için 26 Ekim tarihinde seçim kararı alındı. Tüm uyarılarımıza rağmen, ilgilileri bu karardan vazgeçiremedik. Devam eden yargı sürecine rağmen alınan bu seçim kararı, bölge idare mahkemesinin kararından sonra yok hükmünde olmuştur.

ARTIK TAM DEMOKRATİK BİR GENEL KURULA SAHİBİZ
Bölge idare mahkemesinin kararına göre, Kent Konseyi genel kurulu oluşturulurken Trabzon ili sınırları içindeki Beşikdüzü’nden Of’a, Maçka’dan Çaykara’ya kadar tüm sivil toplum örgütleri, vakıflar ve sendikalar davet edilecektir.

Tüm sivil toplum örgütlerinin fikir, görüş ve önerilerine değer verilecek. Trabzon Kent Konseyi, şehirde 1500 sivil toplum örgütü varken 304 üye ile toplanmayı hak etmiyordu.

Yürüttüğüm süreç, bugüne kadar fikir, görüş ve önerilerine önem verilmeyen sivil toplum örgütlerine sürece dahil olma imkânı sundu.

CAMİ DERNEKLERİ ELEŞTİRİSİ
Trabzon’da kurulu tüm dernekler derken, “İçinde cami dernekleri de var” eleştirisi ile karşılaşıyoruz. Kent Konseyi oluşumunda her ilçeden meclis üyesi sayısı kadar muhtar yer almaktadır. Bu durum, Trabzon Kent Konseyi’nde 50 muhtarın yer almasını sağlıyor ve ilçelerden sınırlı sayıda muhtar temsiliyet sağlıyor.

Cami dernekleri, aslında mahalle ve köylerin Kent Konseyi’nde temsiliyetine zemin hazırlamaktadır. Trabzon’da 365 tane cami derneği var ve bu dernekler, bir nevi mahalle/köy temsilcisi olarak Kent Konseyi genel kurulunda söz sahibi olacaklardır.

Bu tartışmayı cami derneklerine bağlayarak süreci eleştirmek doğru değildir. Cami derneklerinin haricinde, şehrimizde fikrine önem verilmeyen 1200 tane daha sivil toplum örgütü bulunmaktadır.

Tüm şehri kapsayan, tam katılımcı, Sayın Ahmet Metin Genç’in ve kentimizin vizyonuna uygun, siyasetten ve kişisel çekişmelerden arındırılmış, her dönem yeni yüzlerin yer aldığı yürütme kurullarından oluşan bir Kent Konseyi amaçlamaktayız.

Bu doğrultuda çalışmalarımızı ara vermeden sürdüreceğiz. Bu süreçte bizlere katkı sağlamak isteyen sivil toplum örgütü başkanlarımızın fikir, görüş ve önerileri bizim için çok kıymetli.

Bizler, genel kurul öncesinde tüm sivil toplum örgütü başkanlarımıza ulaşacağız.

Bundan sonra süreci kapalı kapılar ardında, gün yüzüne çıkmayan “1-2 kişi” değil, Kent Konseyi’nin karar verici olan genel kurulu yönetecektir.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri