Trabzon'da yapılması planlanan 'Hafif Raylı Sistem' çalışmaları Büyükşehir Belediyesi bünyesinden alınıp Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na devredildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete'de yer alan Kanun Hükmünde Kararname sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu açıklama yaptı.
Haber61'e açıklama yapan Zorluoğlu, çok çaba sarf ettiklerini ve bunun için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu ve milletvekillerine müteşekkir olduğunu ifade etti.
Parasının uzun vadede Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ödeneceği açıklanan Raylı Sistem'in güzergahı merak konusu oldu.
Trabzon'da yapılacak hafif raylı sistemin detayları neler?
TRABZON HAFİF RAYLI SİSTEM
2023 yılı Nisan ayında hafif raylı sistem ile ilgili de konuşan eski Bakan Adil Karaismailoğlu, açıklamalarında “Akçaabat, Meydan Parkı, Şehir Hastanesi, Akyazı Stadı dahil olmak üzere Trabzon’u hafif raylı sistem ile bağlayacağız. Uygulama projelerine başladık. 3 yıl içinde bu projeyi Trabzon’a kazandıracağız.” ifadelerine yer vermişti.
RAYLI SİSTEMİN GÜZERGÂHI
TULAŞ Başkanı Fatih Bayraktar, 9 Şubat 2022 tarihinde yaptığı sunumda raylı sistem güzergâhı hakkında bilgilendirme yapmıştı.
Yapılan sunumda açıklama yapan Bayraktar “Raylı sistem alternatif önerimiz; tramvay hattımız Akçaabat’tan Yomra’ya kadar uzanıyor. Doğu batı aksındaki raylı sisteme alternatif önerimiz iki teleferik. 3 duraktan oluşan, kabin istasyona giriş süresi 15 saniye olan tek yönde 2400 yolcu taşıyan 10 kabinli bir proje. Ayasofya – köşk teleferik hattı ve Meydan – Boztepe-Çukurçayır teleferik hattı önerimiz.” ifadelerine yer vermişti.
AKTARMA MERKEZLERİ NERELER OLACAK?
TULAŞ Başkanı Bayraktar, yaptığı sunumda aktarma merkezleri konusuna da değinmişti.
Bayraktar, ilgili sunumda şu bilgileri vermişti:
“Raylı sistemleriyle birlikte 7 aktarma merkezi ortaya çıktı. Sahilden, Maraş Caddesi’nden ve Tanjanttan geçen alternatiflerimiz var. Sahilden olan alternatifimizde en yüksek yolcu kapasitesine bakıldığında 4 bin 153 olduğunu ve kriteri sağlamadığını görüyoruz. Tanjant’ta 5 bin 271 olan yolcu sayısı da kriteri sağlamıyor. Maraş Caddesi ise 9 bin 998 ve kriteri sağlamış oluyor."
DURAKLAR
Bayraktar ayrıca 57 durağın olacağını belirterek “57 adet durak var. Burada aşağıya inebilirsiniz ancak yukarıya çıkamazsınız bu durakların belirlenmesi gerekiyor. Bizim seçtiğimiz hatlarda güzergah 31 km, durak sayısı 57, saatlik yolcu sayısı 21 bin 607, günlük yolcu sayısı 180 bin, kesitteki en yüksek yolcu sayısı yaklaşık 10 bin kişi, geçtiği bölge sayısı 36, özel araç saptırma oranı yüzde 2.5 , toplu taşıma yolculuğu artırma oranı yüzde 3, sefer başına ortalama yolcu 250 kişi." şeklinde konuşmuştu.
YOLCULUK SÜRESİ
Tramvay hattının yolculuk süresi ile ilgili konuşan Bayraktar, konuşmasında “Tramvay hattında ortalama hız 40 km/saat olduğunda güzergah 31 km olduğunda seyahat süresi yaklaşık 46 dakika 30 saniyede tamamlanması bekleniyor. Normal zirve saatinde özel araçla yaklaşık 80 dakikada bu süre tamamlanıyor. Yaklaşık 30 dakika iyileşme görüyoruz." ifadelerini kullanmıştı.
ETAP 1
Son olarak hafif raylı sistemin 1. etabı ile ilgili bilgi veren Bayraktar "Etap 1; Şehir hastanesi, stadyumdan devam edip Meydana kadar uzanan hat. Ortalama hız 40 km/s, maksimum eğim yüzde 6 eğimi geçmeyecek şekilde planlayacağız. Seyahat süresi 13 dakika, güzergah uzunluğu 8.7 km, durak sayısı 18, saatte 6 bin 865 yolcu, günde 57 bin yolcu, geçtiği bölge sayısı da 11" şeklinde konuşmuştu.