Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Of Ticaret ve Sanayi Odası’nın oluşturduğu Trabzon Reel Sektör Platformu, ilgili kurumların başkanlarının katılımıyla Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı gerçekleştirildi.
Basın toplantısında, 1. Uluslararası Trabzon Marka Ürünleri Fuarı ile ilgili olarak yapılan ortak açıklamada, "Fuar uluslararası standartlara göre 3-7 gün arasında sürer. 45 gün süreceği açıklanan bu etkinlik ise adeta sezonluk AVM oluşturmaya dönüştürülmüştür" denildi.
Trabzon Reel Sektör Platformu adına açıklamalarda bulunan Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Metin Kara, şu ifadeleri kullandı:
"İzinsiz kullanıldığı belirlenen 'fuar' ibaresi kaldırılmıştır"
Esnaf, tüccar ve sanayici, ülke ekonomisinin lokomotifi ve temel direğidir. Dünya ekonomisinde pandemi döneminden bu yana süren ve etkisini hala devam ettiren dalgalanmalar, her ülkede olduğu gibi ülkemizde de iş dünyasını zor durumda bırakmış, birçok işletme kapanmak zorunda kalmış, birçoğu da yüksek faiz oranlarına rağmen kredilerle ayakta durmaya çalışmaktadır. Trabzon'daki tüccar, esnaf ve sanayiciler, tüm bu zorluklara rağmen yatırıma, üretime, istihdam sağlamaya, ihracata büyük fedakarlıklarla devam etmektedir. Tüm bunlar ortadayken, Trabzon'da 13 Aralık'ta 1. Uluslararası Trabzon Marka Ürünler Fuarı adı altında bir etkinlik başlatılmış ve 26 Ocak'a kadar süreceği ilan edilmiştir. Yapılan girişimler sonucunda organizasyonun adında yer alan ve izinsiz kullanıldığı belirlenen 'fuar' ibaresi kaldırılmıştır. Yine bu etkinliğin organizasyonunda yer alan Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmelerde, sürenin kısaltılacağı tarafımıza iletilmiştir. Ancak aradan geçen süre içinde Büyükşehir Belediyesi tarafından bu konuda herhangi bir açıklama yapılmamıştır.
"45 gün süreceği açıklanan bu etkinlik ise adeta sezonluk AVM oluşturmaya dönüştürülmüştür"
Trabzon Reel Sektör Platformu olarak, Trabzon'un fuar şehri olması hedefini tabii ki desteklemekteyiz. Geçmişte olduğu gibi yıl boyunca şehrimizde fuarlar yapılması herkesin ortak hedefi olmalıdır. Ancak söz konusu etkinlik, artık yasal 'fuar' kavramının dışına çıkmıştır. Fuar uluslararası standartlara göre 3-7 gün arasında sürer. 45 gün süreceği açıklanan bu etkinlik ise adeta sezonluk AVM oluşturmaya dönüştürülmüştür. Aynı alanda yakın zamanda gerçek bir fuar konseptini taşıyan Kamp ve Karavan Fuarı, Kitap Fuarı gibi fuarlar düzenlenmiş, bu etkinlikler de şehrimize fayda sağlamıştır.
Bu etkinlik, bırakın şehre fayda sağlamayı, tüm ilçelerdeki ilgili sektördeki esnafın altına dinamit koymak demektir.
"Şehrimizin ekonomik kayıplarına bir yenisini eklemiştir"
Yine ocak ayının son haftasından itibaren aynı alanda mobilya sektörüyle ilgili uzun süreli 'fuar' adı altında bir satış organizasyonu yapılacağı belirtilmektedir. Şehrimizin ekonomik verilerindeki düşüş ortadayken, reel sektör çeşitli teşviklerle desteklenmeyi beklerken, Trabzon üretime dönük yatırım almakta zorlanırken, bu tür etkinlikler Trabzon reel sektörünün fedakarlıklarla ayakta tuttuğu üretim, istihdam ve ihracat gücüne vurulan bir darbedir.
Bu tür 'indirim etkinlikleri' şehir esnafıyla birlikte planlanır ve halkın bu imkândan yararlanması sağlanır. Söz konusu etkinlikte şehir esnafımızın yer almaması da düşündürücü diğer bir konudur. Şehir sermayesinin dışarıya çıkarılması, şehrimizin ekonomik kayıplarına bir yenisini eklemiştir.
Trabzon Reel Sektör Platformu olarak, 'fuar konsepti dışında yapılan bu tür uzun süreli satış organizasyonlarının şehrimizde düzenlenmesine karşıyız. Şu anda devam eden etkinliğin bizlere söz verildiği gibi bitirilmesini, mobilya sektörüne yönelik etkinliğin iptal edilmesi veya yasal ve makul süreli bir organizasyona dönüştürülmesini beklemekteyiz. Bundan sonra düzenlenecek bu tür etkinliklerde, Trabzon iş dünyasının hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulmasını bekliyoruz.
Çelebi: "Dere gider kumu kalır"
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon'daki esnafın zarara uğratıldığını belirterek, "Bizim hedefimiz fuarlar değil. Esnaflar, sanayiciler ve diğer kurumlar bundan zarar görüyorsa büyük kayıp olur. Fuar dediğin 3-5 gün olur. Bir buçuk, üç ay fuar olmaz. Söylenen şu, etiketlerin üzerine etiket yapıştırıp satıyorlar. 26'sından sonra ürünü değiştirmek istiyorsanız orada kimseyi bulamazsınız. Böyle bir şey yapılacaksa; Trabzon'daki esnafla, sanatkarıyla, odasıyla bir araya gelinir ve bir organizasyon yapılır. Dışarıdan gelen bu kalitesiz ürünlerin satılmasına müsaade edemeyiz. Esnafın da zarara uğramamasına müsaade edemeyiz. Dere gider kumu kalır. Dikkatli olmak gerek" ifadelerini kullandı.
Ergan: "Trabzon'un da dinamiklerini düşünmek gerek"
TTB Başkanı Eyyüp Ergan ise, Trabzon'daki yerel dinamiklerin fuar konusunda göz ardı edildiğini belirterek, "Bu tür organizasyonların her zaman yanındayız, karşı değiliz ama Trabzon'un da dinamiklerini düşünmek gerek. Zarar verdikten sonra bu tür organizasyonların bir esprisi kalmıyor. İnşallah bundan sonra yapılan organizasyonlarda Trabzon'un dinamikleri de düşünülür" dedi.