Trabzon'da Başkan Genç açıkladı! Şehir Hastanesi hangi aşamada? Ne zaman açılacak?

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 2024 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda basın mensupları ile bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, basın mensupları ile bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Genç; tamamlanan projeler, devam eden ve hayata geçirilmesi planlanan projelere dair önemli açıklamalarda bulundu.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç,in açıklamaları şu şekilde:

5 Nisan'da göreve başladıktan sonra 18 ilçemizde, belki bazı ilçelerimizde birden fazla istişare yaparak hazırlık sürecini tamamladık. Değerli belediye başkanlarımız ve 716 muhtarımızla toplantılar yaptık. Kıymetli Cumhurbaşkanımız ile 3 kez görüşme imkanımız oldu. Kuzey Kıbrıs gezisinde birlikte olduk. Rize ve Ankara programda bir araya geldik. Trabzon'a dair yatırımlarla ilgili olarak bilgiler arz etme şansımız oldu. Yine bakanlarımız ve üst düzey bürokratlarla 50'ye yakın görüşme yaptık. Projeleri masaya yatırdık. 

Tamamlanan projeler

"Faroz'da devam eden futbol sahamızı tamamlayıp hizmete aldık. Akçaabat'ta pazar ve otopark alanı vardı, bu da tamamlandı. Düzköy Çayırbağı'nda yine pazar yeri ve otopark alanı vardı, burayı da tamamladık. Bulak Mahallemi'zde yerleşkemizi tamamladık. Maraş Caddesi'nde ve Hisarkent'te cephe sağlıklaştırma işini tamamladık. Zağnos Vadi'mizde tünel akvaryumun güneyine doğru eğlence ve macera parkımızı vardı, onu tamamladık. İçme suyu ile ilgili olarak da; Arsin, Of, Şalpazarı, Beşikdüzü, Tonya, Vakfıkebir İçme Suyu ve Paket Arıtma Tesisleri'ni yaptık. Bunlar devam eden çalışmalardı, 9 ay içinde tamamladık. Hemşehrilerimize hayırlı olsun."

Devam eden projeler

Pazarkapı'da altyapı ve çevre düzenlemesi çalışması sürüyor. Buradaki cami inşallah Ramazan ayında açılacak. Burası ciddi bir yaşam alanı olarak teşekkül ediyor. 2. etap çalışmamız sürüyor. Finans işlerini çözdük. Cami açılınca doğusu, batıs,  duraklarımız, depolama alanlarımız, Avrasya pazarımız, Bilim Merkezi'miz gibi alanlarda peyzaj çalışması yapacağız. Ödenek işlerini çözdük. Bu alan Trabzon'un en önemli yaşam alanı olacak. Cami etrafında güzel bir yaşam alanı teşekkül etmiş olacak.

Tonya'da devam eden pazar yeri var. Bu bir kompleks. Yüzde 35-40'larda. Bu dönem tamamlayıp hizmete alacağız. Bulak bölgesinde çevre düzenlemeleri de devam ediyor. Çarşıbaşı ve Araklı'da itfaiye hizmet binaları ihtiyacı vardı. İkisinin de ihalesini ve yer teslimini yaptık. Hisar bölgemizde sur duvarlarımızın restorasyon çalışmaları var. Ortahisar merkezde içme suyu konusunda önemli çalışma yapıldı. Yapımcı firma ile mutabık kaldık, kalan işlerin tamamlanması için gayret ediyoruz. Akçaabat-Ortaköy Grup İçme Suyu, Of İçme Suyu İshale hattımız, Söğütlü-Yıldızlı, Akçaabat Kayalar Mahallemiz gibi yerlerde Su Kanalizasyon İdare'mizin çalışmaları var. Finanslar çözüldü. İçme suyu ihtiyaçlarını hızlı şekilde tamamlayacağız. Araklı'da tekstil için OBS çalışması var. Rüzgar enerji santralleri konusunda, yenilenebilir enerji konusunda Ortahisar'da güneş enerjisi santrali yapmıştık. Büyükşehir'de de güneş ve rüzgar enerjisi santralleri konusunda adım atacağız.

Beşikdüzü-Of arası elektrikli otobüsle ulaşım

"Önümüzdeki yıl inşallah ulaşım filomuza elektrikli otobüsler alacağız. Beşikdüzü-Of arasında daha hızlı daha az duraklı bir hizmeti hemşehrilerimize sunacağız."

Planlanan projeler

Çakırgöl Kayak Merkezi için start verdik. Yomra ve Çarşıbaşı'nda Kent Ormanları çalışmamız var. Refakatçi Konuk Evi'nin yerini aldık ve projeyi hazırladık. Komşu illerden gelen hastalarımızın refakatçileri için çalışma başlattık. Derneklerimize bu konuda bir söz vermiştik. Turizm Ofisi kurduk. Bu konuda doğru bir adım attığımızı gördük. Bunu zenginleştirerek devam etmek istiyoruz. 

"Raylı sistemde seneye bu zaman kazmayı vurmak istiyoruz"

Raylı sistem Trabzon ile buluşacak diye söz vermiştik. Hem şehirdeki trafik yoğunluğu hem de şehre level atlatması açısından bu projeyi çok önemsiyorum. Seçildikten 20 gün sonra protokolü imzaladık. 13 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanlığı'ndan onay çıktı. 12 Ekim'de Uygulama Projesi ihalesi yapıldı. Geçen hafta uygulama projesi sonuçlandı. Yapımcı firma ve Ulaştırma Altyapı Genel Müdürümüz ile incelemeler yaptık. Akçaabat-Ortahisar-Yomra'yı kapsayacak. İlk etapta Akyazı-Meydan arasını tamamlamak istiyoruz. Proje çalışması başladı. Fiilen saha çalışması başladı. Normal şartlarda uygulama projesi 1.5 yıl sürebiliyor. Bunu da kısaltıp 1 yıla indirdik. Seneye bu zaman kazmayı vurmak istiyoruz. Raylı sistemi inşallah Akyazı'dan başlayıp Meydan bölgemize kavuşturmak istiyoruz.

"250 dönümlük alanda çalışma başlatmak için 3 konsept proje hazırlattık"

Uzunkum yaşam alanı bölgemiz, Gülcemal olarak gündeme gelen alan. Buradaki projemiz için şu tespiti yaptık: 750 dönüm alan var. 250 dönüm yatırıma hazır. 500 dönüm ise deniz dolgusu yapılmamış alandı. Sağ olsun Ulaştırma Bakanımızın desteğiyle 500 dönümlük alanda dolgu çalışması başladı. Bu bir yandan sürsün, diğer 250 dönümlük alanda çalışma başlatmak için 3 konsept proje hazırlattık. Bir tanesini Avusturyalı firma, diğerlerini İstanbul ve Trabzon'dan firmalar hazırladı. Bir yandan tahkimat işi yürüsün, diğer yandan da 250 dönümde ne yapmayı tasavvur ediyorsak bismillah diyerek başlayalım istedik. 3 konsept projeyi üniversitelerimiz, Ticaret Odamız, Esnaf Odamız ve Ortahisar Belediyemizle paylaşıp, konsept projeleri projeye dönüştürüp başlamak istiyoruz. 

"En fizibil alan Düzyurt bölgemizde"

Bir diğer çalışma küçük sanayi sitelerini taşınması. Değirmendere, sanayi kurulurken şehirde bir kenar bölgeydi. Şu an şehrin tam göbeğinde. Oradan taşınmak sanayi esnafımızın talebidir. 5-6 alan için yer tespiti yapıldı. Üniversiteye bunları gönderdik. En fizibil olanı Düzyurt bölgemizde çıktı. Planlama çalışmaları tamamlanmak üzere, son plan aşaması Ortahisar Belediyemizde. İnşallah oradaki esnaf ve sitelerle toplantılar yaparak işe vaziyet etmek istiyoruz.

Engelsiz Yaşam ve Otizm Merkezi

Sözlerimizden biri de Engelsiz Yaşam ve Otizm Merkezi'ydi. Aile Bakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza arz etmiştik. Özel bireyler bizlere emanet. Onlar için ne yapsak azdır. Geçit Mahalle'mizde 24 dönümlük alan var. 18 dönümlük yerin belediyeye devrini sağladık. 6 dönümlük kısmın da kamulaştırmasını tamamlayacağız. Ödeneğimiz de var. Bu konuda bir duyarlılık da var. Hem belediye hem hayırsever iş insanları, bakanlığımızın katkıları ile bunu gerçekleştireceğiz.

"Maliyetli ama şehre kazandırılacak en hayırlı işlerden biri"

"İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ni şehir için çok önemli görüyoruz. Denizimizi kurtarmamız lazım. Maliyetli ama şehre kazandırılacak en hayırlı işlerden biri. Derin deşarj sistemiyle beraber atık bertaraf yönetim modelini bir kenara bırakmamız lazım. Bu projeyle atık yönetimi konusunda ileri bir adım atmış olacağız. Yer tespit çalışması sürüyor. Çevre bakanımıza da konuyu arz ettik. Uygun olarak tespit edilecek yerde bu işi bu dönem yapmak istiyoruz. Bir diğer sözümüz Güneş Enerjisi Santrali projesiydi. Şiran ilçemizde bir hazine arazisi tespiti yaptık."

"Çakırgöl bölgesi için mutabakat sağladık"

"Kayak turizm merkezi ile ilgili olarak, Trabzon-Gümüşhane arasındaki Çakırgöl bölgesi için mutabakat sağladık. Bakanlarımızla bir araya geldik. Hukuki formatı hazırladık. Yol çalışması tamamlanmıştı. Şehirdeki turizmin 12 aya aya yayılması adına bu projeyi önemsiyorum. "

"Araklı'da tekstil OSB için çalışmalar başladı"

Araklı'ya istihdam sözümüz vardı. 180 dönümlük alanda tekstil OSB çalışması vardı. 80 dönümü hazır. Bir taraftan bismillah diyerek işe başladık. Hızlı şekilde vaziyet aldık. İnşallah kısa zamanda meyvelerini vermeye başlayacak.  Ayrıca Çömlekçi işini hızlı şekilde tamamlamak için 27 Eylül'de ihalesini yaptırdık. 

Güney Çevre Yolu

Güney Çevre Yolu'nun geçen yıl 1 Mayıs'ta temeli atıldı. Eş zamanlı birçok noktada çalışmalar var. Akçakale ve Yıldızlı arasında ciddi bir çalışma var. Doğu-batı aksında tek bir devlet karayolu var. Sıkıntılar oluyor, yağışlar sonrası kazalar olabiliyor. Şehrin doğu batı kısmını birbirine transit yolla bağlayacak, aynı zamanda şehrin güneye taşınması konusunda katkı sağlayacak.

"Şehir Hastanesi yüzde 65-70 bandında"

Şehir Hastanesi yükseliyor. 2025'te tamamlanması ön görülüyor. Şehrimize hizmete edecek olan önemli bir sağlık kurumunu hizmete alacağız. Şu an yüzde 65-70 bandında. Şehir Hastanemiz şehre ayrı bir anlam katacak. Bölgedeki sağlık turizmine de değer katacak.

Elbette, maç günleri yoğunluk oluyor. Raylı sistemin startının o bölgeden vermemiz de bu yönüyle anlamlı. Sirkülasyonun en yoğun olduğu bölgeden başlandı. Hastanemizin acil kısmı, hasta giriş-çıkışı ile stadyum trafik düzenlemesi birbirinden ayrı şekilde teşekkül edecek. Stadyumun kendisine ilişkin yoğunluğuna raylı sistemle çok daha iyi bir şekilde çözeceğiz. Bunu da sadece raylı sisteme de endesklemeyeceğiz. Otobüsler, elektrikli otobüsler de çalışacak. 

Yeni Havalimanı, Kanuni Bulvarı ve Yatırım Adası

Bir diğer çalışmamız, hükümetimiz ve Ulaştırma Bakanlığımız nezdinde aktif olarak sürdürülen; projelendirme, fizibilete ve sondaj çalışmaları yapılan Yeni Havalimanı. Kanuni Bulvarı'mızı Çukurçayır'dan Değirmendere'ye bağlamak için talepte bulunmuştuk. Önemli adımlar atıldı. İnşallah kısa sürede bu çalışmada tamamlanacak. Yeni bir ulaşım bağlantısı sağlanmış olacak. Yatırım Adası konusunda da bir toplantı gerçekleştirdik. Bu konudaki çalışmaları da yakından takip ediyoruz.

"Doğru bulmuyoruz, hukuka da uygun değil"

Yomra-Kaşüstü meselesi şehrin gündemini işgal eden bir konu. DSİ Bölge Müdürümüz ile görüştük. Avrasya Üniversitesi'nin itirazı ile dosya bize intikal etti. Burada kesinlikle köprünün bağlandığı alanda bir yapılaşma yok. Ona dönük bir çalışma olmadı. Yomra geçişinde hem doğudan gelenler için alternatif aks oluşturmak adına, hem de batıdan doğuya gidenler için bir paket çalışması. Hangi yerlere hangi köprüler planlandığı konusunda Müdür Bey'den bilgi aldık. 'Arazi sahiplerine dönük olarak köprü yapılıyor' düşüncesi söz konusu değil. Avrasya Üniversitesi'nin, üniversite alanının kullanılması konusunda çekincesi vardı. Kotları ile çalışıldı ve o çekince de izale edildi.

Bir diğer konu karşı taraftaki taşınmazlardaki emsal oranının 2.5'tan 1.20'ye düşürüldükten sonra neden 2.5 emsal verildiği konusuydu. Yomra Belediyesi'nden dosyasını istedik. İnceledik ve tespitlerimiz şu şekilde: Daha önce taşınmazların olduğu alanda, 2.5 emsal verilmişken, 2018 yılında bir revizyon düzenlemesiyle birlikte emsal 1.20'ye indirilmiş. Sonra yargı konusu olmuş. Nihayetinde tekrar 1.20 olarak beş binlik planı hazırlanmış ve Yomra Belediyesi'ne gönderilmiş. Yomra Belediyesi beş binlik plan onaylandıktan sonra, önceki 2.5 emsale göre, henüz 1/1000'lik düzenlemeyi yapmadan başkanlık oluruyla bir karar alıp ruhsat tanzim etmiş 2022'de. Büyükşehir Belediyesi 2018'de bir revizyon düzenlemesi kapsamında 2.5 emsalden 1.20'lik emsale düşürmüş. Beş binlikle ilgili olduğu için sorumluluk alanımızda. Büyükşehir Belediyesi beş binlik planında 2.5'luk emsali 1.20'ye indirmesine rağmen; ilçe belediyesi, henüz 1/1000'lik çalışmayı yapmadan ancak 1/5000'lik plan onaylandıktan sonra eski plan hükümlerine göre, plan notu ve meclis kararı olmaksızın 2.5 emsalden ruhsat tanzim etmiş. Bunu doğru bulmuyoruz, hukuka da uygun değil. Biz de Ortahisar Belediyesi'deyken beş binlik planlarda, plan hükümleri ve emsal oranları farklılaştığı zaman, önceki plandan dolayı vatandaşın kazanılmış hakkı varsa, Meclis kararıyla önceki plan hukukuna uygun olarak verebildik. Ama bunun Meclis kararına dayalı olması lazım. Dolayısıyla 1/5000'le kesinleşmiş plan Yomra Belediyesi'ne gönderilmesi rağmen, 1/1000'lik yapılmadığı için, Yomra Belediyesi 2022 yılında hem imar durum belgesi hem de ruhsat tanzim etmiş. İncelememiz neticesinde Yomra Belediyemize yazıp göndereceğiz, o konuda da gerekeni yapacağız.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri