Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Haber61'i ziyaret etti.
Başkan Genç, Haber61 Genel Müdürü Ergün Hardaloğlu ve Haber61 Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Lakot ile bir araya geldi.
Ziyaret sonrası Haber61 canlı yayınında Tuncay Lakot'un sorularını yanıtlayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç; hafif raylı sistem, Ortahisar Belediyesi'nin borcu ve son günlerde tartışma konusu olan "kayyum" ile ilgili olarak konuştu.
"Raylı sistem için seneye bu zaman kazmayı vurmak istiyoruz"
Verdikleri sözleri yerine getirmek için yoğun mesai harcadıklarını belirten Başkan Genç, "Hepimiz şehrimizi severiz. Ama sevdiğiniz kadar da şehre bir şey katabilmek gayretinde olmalısınız. Birçok yatırım, tasarruf kapsamında 3 yıl ötelendi. Bu mazerete sığınmadan çalışıyoruz. Hal ve şart ne olursa olsun, projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Bunlardan biri raylı sistem. Ay, gün, dakika dakika takip ediyoruz. Epeyce mesafe aldık. Seçildikten 24 gün sonra protokol imzaladık. 12 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Strateji Dairesi'nden onay çıktı. 13 Ekim'de uygulama projesi ihalesi yapıldı. Önümüzdeki hafta projeyi alan firma Trabzon'a geliyor ve yer teslimi yapılacak. Bunun uygulama projesi 18 ay sürüyor, 12 aya düşürmek istiyoruz. Seneye bu zaman kazma vurmak istiyoruz. Bu dönem Akyazı-Meydan arasını tamamlamak istiyoruz. Gece gündüz gayret içindeyiz. En büyük destekçimiz Ulaştırma Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu Bey. Milletvekillerimize de teşekkür ediyoruz" dedi.
"İlk etapta Akyazı-Meydan'dan başlanacak"
Raylı sistem için ilk etapta sahil, tanjant ve Maraş Caddesi üzerimde durulduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "En uygun güzergah Tanjant seçildi. Proje 32 km. Yomra, Ortahisar ve Akçaabat'ı kapsayacak. İlk etapta Akyazı-Meydan'dan başlanacak. Finansı ile ilgili olarak da Bakanımız ile çalışma yaptık. Samsun'da var, olsun. Ama Trabzon'da da mutlaka olsun istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"Uzunkum için 3 konsept proje hazırlattık"
Gülcemal (Uzunkum) projesi için Bakan düzeyinde temaslarda bulunduklarını aktaran Başkan Genç, "Toplam alan 750 dönüm, 250 dönüm deniz dolgusu tamamlandı. 500 dönüm için de çalışma başlatıldı. Sadece dolgu 1 milyar. Dolgu bir buçuk iki senede bitecekti. Hazır olan 250 dönümlük alana bismillah diyebiliriz. 6 aylık zaman diliminde 3 konsept proje hazırlattık. Ne olmasını istediğimiz kadar, ne olmaması gerektiğini de ifade etmek gerek. İstiyoruz ki Ganita'dan Akyazı'ya kadar o aksı birleştirelim. Trabzon için cazibe alanı olmasını istiyoruz. 750 dönümü etaplayarak her kesime hitap etmek istiyoruz. Bu yaz, şehrimize dönme dolap getirdik. Ne kadar yoğun ilgi olduğunu gördük. İçinde böyle bir lunapark da olmasını istiyoruz ama çok yoğun ve yorucu bir yer olmasını da istemiyorum. 3 konsept proje hazırlattık. Sivil toplum örgütleri, üniversite ve basınla paylaşıp görüş alacağız. Ganita'da olduğu gibi koy kısmında restoranlar da olabilir" dedi.
Beşikdüzü-Of arası elektrik enerjisi ile ulaşım
Beşikdüzü'nden Of'a kadar sahil bandında elektrik enerjisi ile ulaşım mekanizması oluşturmak istediklerini söyleyen Başkan Genç, "Bununla ilgili 15+16 iki paket halinde 5 yıl ödemesiz 30 yıl vadeli kredi bulduk. Yabancı bir kredi ile beraber önümüzdeki yıl inşallah 15 tanesini alıp hayata geçireceğiz. Bunun da şu an duraklama çalışmasını başlattık. Bu tür yatırımlarla beraber hem ulaşım standardını yükseltmek istiyoruz hem de öğrenci ve çalışanlar kaliteli şekilde faydalansın istiyoruz" şeklinde konuştu.
"Siz bunu nasıl ciddiye alırsınız?"
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya'nın 'kayyum' sözlerini doğru bulmadığını kaydeden Başkan Genç, "Trabzonlu hemşehrilerimiz nasıl ki iradeleriyle bizi seçti, Ahmet Kaya için de aynı şekilde iradelerini kullandılar. Dolayısıyla bu iradenin karşılığında görevimiz hizmet etmektir. Hizmetlerle gündeme gelelim, polemik ve algılarla değil. Meclis'te kamuoyunun huzurunda Ahmet Başkan'a söyledim, 'hangi projeniz varsa destek olayım' dedim. Şahsı veya siyasi kimliği ile ilgili problemimiz yok. Netice itibarıyla seçildikten sonra Trabzon'a hizmet ediyoruz. Ortahisar'dan gelecek olumlu projelere hazırım. Bu kapıyı açmayı denememelerini bir kenara koyun, borç algıları ile gündeme gelindi. Bunlar doğru şeyler değil. Biz mazeret üretilen değil, çözüm üretilmesi gereken makamlara seçildik. Bu şekilde mağduriyet oluşturmak da doğru değil. Bunu kendisine de ifade edeceğim. Kayyum ile gündeme gelmek hiç hoş değil. Böyle bir şeyi iddia ediyorsanız, bir kural vardır: Müddei iddiasını ispatlayacak. Hadi onu geçtik, siz bunu nasıl ciddiye alırsınız? Akla ziyan. Bunu nasıl basiretli bir yönetici ciddiye alır? 'Şu kişi bu beyanı kullandı' dersiniz, gereğini talep edersiniz. İsmi topluma verin. Şeffaf olan bu değil mi? Kayyumlar niye atanıyor? İnsanlar bunu sormaz mı? Burayı nasıl terörle özdeşleştirebilirsiniz? Türkiye'de Trabzon'un böyle gündeme gelmesi de çok üzücü. Ahmet Bey mesai arkadaşımdır, kendisiyle de görüşeceğim. Şehre bir şeyler katalım, bu tür şeylerle enerji kaybetmeyelim. 22 senedir aktif siyasetteyim, şehre çivi çakan her kimse, siyasi görüşü ne olursa olsun, Allah razı olsun. Ahmet Kaya Başkanımızdan da ricam budur. Bu tür polemiklerle gündeme gelmeyelim" dedi.
"Borcu çeşitli matematik oyunlarıyla alıp şişirdiler"
Ortahisar Belediyesi'nin borcu ile ilgili olarak konuşan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç, "O borçları yapılandırdık. Büyükşehir Belediyemizde de yapılandırdık. Borçlarla da bahane üretilip polemik yaratılıyor. Sigorta kurumuna '31 Mart'ta belediyenin borcu ne kadar' diye sorarsınız. Resmidir bu. Bilirkişiye gitmek, bu tür şeyler yapmak hoş değil. Kısa vadede belki bir popülarite sağlar ama uzun vadede fayda sağlamaz. Çeşitli matematik oyunlarıyla alıp şişirdiler. Kimse sormadı ki, Ortahisar Belediyesi kurulurken parası var mıydı? 17 milyon borçla kuruldu. Şu anda o para 200-300 milyona denk gelir. Sadece belediye binası 1 milyar. Seyir Terası, Tünel Akvaryum, En Mutlu Köy projeleri ne kadara yapıldı, kimse bunları sormuyor. Ortahisar Belediyesi yapılandı: Şantiyeler, beton santrali, asfalt plenti. Kimler yaptı bunları, nelerle yapıldı bunlar? Ortahisar Belediyesi hazır ve çarkı dönen, kurumsal kabiliyeti olan bir belediye. Borcu olacak tabii ki belediyenin. Büyükşehir'in de 3.5 milyar borcu var. Şikayet mi edeyim? Borcu da yöneteceğiz. Şikayet değil çözüm makamı orası. Çözümler üretelim. Bilirkişi atandı, iddia edilenin 400 milyon üzerinde borç çıkardı. 500 milyona yakın da alacak çıkardı, yine orayı tutturalım diye. SSK'da borç bellidir. Hepsi kayıtlıdır. Art niyetli amaç var. Bunu gündemde tutmak, bir şey yapamamanın bahanesi olur" ifadelerini kullandı.