Trabzon’da edebiyat rüzgarı esmeye devam ediyor!

İlçelerdeki etkinliklerle devam eden Uluslararası Trabzon Edebiyat Festivali’nde, dünya edebiyatının önemli isimleri Kafka, Neave ve Dante'nin eserleri ele alındı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde, ilçe belediyelerinin desteği ve UTEFDER iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Trabzon Edebiyat Festivali (UTEF), yoğun ilgiyle devam ediyor. Festivalin üçüncü gününde, dünya edebiyatının üç önemli ismi Franz Kafka, Dorina Neave ve Dante Alighieri’ye ithaf edilen özel etkinlikler Akçaabat, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ve Beşikdüzü'nde edebiyatseverlerle buluştu.

ÇIĞIR AÇMIŞ BİR FİGÜR

Akçaabat Ortamahalle’de düzenlenen “Neden Franz Kafka?” başlıklı etkinlikte, 20. yüzyıl edebiyatında derin izler bırakmış ve gerçekçilikle fantastik unsurları ustaca bir araya getiren Franz Kafka’nın eserleri ele alındı. 1883’te Prag’da doğan ve 1924 yılında hayatını kaybeden Kafka, insan ruhunun derinliklerini yansıtan “Dava” ve “Dönüşüm” gibi eserleriyle edebiyatta çığır açmış bir figür olarak anılıyor.

Kafka’nın eserlerinde yarattığı absürd dünyalar ve bireyin iç çatışmalarına ışık tutan derin anlatılar, edebiyatseverlere ilham verdi.

EŞSİZ BİR BAKIŞ AÇISI

Çarşıbaşı’nda gerçekleştirilen “Neden Dorina Neave?” etkinliğinde ise 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında İstanbul’un sosyo-kültürel yapısını yansıtan Dorina Neave’nin yaşamı ve eserleri konu edildi.

İstanbul’da Kandilli’deki Edip Efendi Yalısı’nda büyüyen ve yaşamını kaleme aldığı üç kitabıyla Osmanlı İstanbul’una dair önemli bir tanıklık sunan Neave, edebiyatseverlere İstanbul’un geçmişine dair eşsiz bir bakış açısı sundu.

FESTİVAL 28 EKİM’DE SONA ERECEK

Vakfıkebir’de ise dünya edebiyatının en büyük epik şairlerinden Dante Alighieri’ye ithaf edilen “Neden Dante Alighieri?” başlıklı etkinlik düzenlendi. “Yeni bir hayat başlıyor” diyerek dünya edebiyatında eşsiz bir yer edinen Dante, hem İtalyan hem de dünya şiirinin köşe taşlarından biri olarak anılmakta.

Özellikle “İlahi Komedya” adlı eseriyle tanınan Dante, insanın içsel yolculuğunu ve ruhsal aydınlanmasını epik bir dille anlatmasıyla edebiyat dünyasında başyapıtlar arasında yer alıyor. Uluslararası Trabzon Edebiyat Festivali'ne katılan yazarlara Çarşıbaşı’nda keşan atölyesi, Vakfıkebir’de ise meşhur ekmeğin yapıldığı fırın gezdirilip pide ikramı edildi.

Diğer ilçelerdeki etkinliklerle devam eden festival 28 Ekim'de sona erecek.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri