Başta fındık olmak üzere 300’e yakın tarım ürününde büyük kayıplara yol açabilen kahverengi kokarca zararlısına karşı başlatılan mücadeleye üreticilerin duyarlılığı artıyor.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi kapsamında Trabzon ve ilçelerinde düzenlenen ve Mayıs ayının başında başlatılan İMECE-2024 Toplantıları devam ediyor.
Üreticilere zararlı ile başta ilaçlı olmak üzere yapılacak mücadelenin uzmanlar tarafından kırsal kesimdeki üreticilerle bir araya gelinerek anlatıldığı toplantılara olan ilgi de gün geçtikçe artıyor.
Akçaabat’ta başlayan, Ortahisar, Arsin, Çarşıbaşı ilçeleri ile devam edilen toplantılar son olarak Beşikdüzü ve Araklı’da gerçekleştirildi. Üreticilere mücadele konusunda aktarılan bilgilerin yanı sıra teşvik etmek amacıyla kullanılacak ilaçlarda ücretsiz olarak dağıtıldı.
TTB Başkanı Eyyüp Ergan, Karadeniz Fındık ve Mamulleri Birliği’nden (KFMİB) sağlanan maddi katkı ve Ziraat Odaları’nın da desteği ile başlatılan kampanyanın amacının öncelikle duyarlılık yaratmak olduğuna ve bunda da başarı sağlandığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Şimdi topyekün mücadele için kamu ve özel sektör kuruluşlarının işbirliği yaparak sahip olunan 740 bin hektarlık alana yayılması gerekiyor. Türkiye bu zararlı ile mücadele konusunda erken davrandı. Davranmak zorunda da. Fındık gibi tek başına yılda 2-2,5 milyar dolar döviz kazandıran ve Karadeniz’de de 500 bine yakın ailenin geçim kaynağı olan bir ürünü tehlikeye atamayız, atmıyoruz da. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı da ciddi tedbirler alıyor.”
Zirai mücadele yapılması ile ilgili çalışmalar sürdüğü Trabzon’da 7 Haziran’da da Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nde çoğaltılan Samuray Arıcığının bahçelere salımı ile biyolojik mücadelenin de başlatılacağı bildirildi.