İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Muhammet Erkan, Haber61 ekranlarında Ahmet Çağlar Yıldırım'ın sunduğu "Bakış" programına konuk oldu.
Erkan; İYİ Parti'nin politikaları, Trabzon özelinde yürüttükleri çalışmalar, kentte yürütülen projeler ve gündeme dair açıklamalarda bulundu.
İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Muhammet Erkan'ın açıklamaları şu şekilde:
"Beklentimizin altında bir oy oranı aldık"
İYİ Parti bundan 7 yıl önce belli hedef doğrultusunda kuruldu. Hedef bu ceberrut iktidardan ülkeyi kurmaktı. O günden bugüne milletimizin İYİ Parti'ye olan ihtiyacı azalmadı, daha da arttı.
Son yerel seçime hür ve müstakil olarak girdik. Bir yenilgi söz konusu oldu. Yerel seçimi, parti kurumsal kimliğinin olgunlaşması için fırsat olarak görüyorduk. Beklentimizin altında bir oy oranı aldık. Demek ki halkın beklentisine cevap veremedik. Bir de özellikle CHP ve AK Parti, sarayla ittifak yaptığımızı algılattı. Sonuçta seçmen bizi cezalandırdı. Kazanabilecek olan partiye yoğunlaşma oldu. Trabzon'da da böyle oldu, Türkiye'nin birçok yerinde de oldu.
"Genel Başkanımız göreve geldikten sonra parti yeniden yükselmeye başladı"
Genel Başkanımız başarısız olması halinde bırakacağının sözünü vermişti. Türk siyasetinde nadir rastlanan şekilde genel başkanlık görevinden ayrıldı. Müsavat Bey Genel Başkan seçildi, ben de İl Başkanı olarak görevlendirildim. Genel Başkanımız göreve geldikten sonra parti yeniden yükselmeye başladı. İstediğimiz yerde değiliz ancak her geçen gün yukarı doğru çıkıyoruz. Bu durum kamuoyu çalışmalarına da yansıyor. İstifalar süreci olumsuz değil, olumlu yansımıştır. İstifaları istemiyoruz ama demek ki her şeyde de bir hayır varmış.
"Koray Bey'in 'Arkasında durulmadı' sözü yanlıştır"
Kongre yapıldığı dönemde il başkanı değildim, kongre delegesi de değildim. Trabzon teşkilatı da o dönemde Koray Bey'in arkasında durdu. 'Arkasında durulmadı' sözü yanlıştır. Destek verildi mi, verilmedi mi? Bunu Koray Bey'e de sormak gerek. Vekilimiz Yavuz Aydın'ın kararı siyasi bir karardır. Buna da herkes saygı duymalı. Bu kararı neden aldığını, ilgili kişilerin yanıtlaması gerek.
Koray Bey'in istifasını saygıyla karşılıyoruz. Yıllarca berabere siyaset yaptık, ağabeyimizdir. Sitemde bulunmak ya da laf söylemek ahlaki olmaz. Bizim için bir değerdir, ülkemiz için de siyasi bir liderdir. Elbette ayrılığına üzüldük. Partinin kurucularından biriydi. Böyle bir değerin ayrılması bizi üzdü. Ama sonuçta siyaset gidenlerle değil, kalanlarla yapılan bir iştir. Önümüze bakıyoruz, partimizi nasıl iktidar yaparız diye çabalıyoruz.
"Gelmek isteyen herkese kapımız da gönlümüz de açıktır"
İl başkanı olurken, 50+10 kişi ile yönetim yaptık. Umutsuz bir hava vardı, insanları motive edip partiye getirmek zordu. Arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, önemli bir iş yaptılar. Kaliteli arkadaşları aramıza kattık. İstifa eden üyelerden de 20'nin üzerinde geri dönen oldu. Gelmek isteyen herkese kapımız da gönlümüz de açıktır.
"İstifa ettiği gün Yomra'da parti teşkilatımızın tabelalarını indirdi"
Biz önümüze bakıyoruz. Mustafa Bey, ben İl Başkanı olmadan önce istifa etti. Kendisinin geri dönmesi için bir girişimimiz olmadı çünkü partiyi suçlayarak gitti. İstifa ettiği gün Yomra'da parti teşkilatımızın tabelalarını indirdi. Partiye el koydu adeta, oradaki siyasi faaliyetleri sonlandırdı. Ondan dolayı kendisine kırgınlığımız var. Şahsi olarak bir problemim yok. Parti olarak mutlaka bir kayıptır. Trabzon'da aldığımız tek belediyeyi kaybetmek elbette bir kayıp. İstifa olayı şahsi bir karardır. Mustafa Bey de böyle bir karar aldı, saygı duymak gerek.
"Yavuz Bey için 'Trabzon'a gelmiyor, ilgilenmiyor' şeklindeki eleştirileri kabul etmiyorum"
Yavuz Aydın beyle aramız çok iyi. Aramıza şeytan bile giremez, o kadar da iddialıyım. Kente uzak değil. Sonuç olarak bir vekil ve parti de bir süreçten geçiyor. Vatandaş görmek istiyor, doğrudur. Ama bir kadro işi bu, biz sahadayız sonuçta. Vekilimiz de denildiği ve sanıldığı gibi aylarca kente gelmeyen birisi değil. Hemen hemen her ay Trabzon'a geliyor. Bundan sonra da daha sık şekilde gelecektir. 'Trabzon'a gelmiyor, ilgilenmiyor' şeklindeki eleştirileri kabul etmiyorum.
"Bakalım ben mi rahat dolaşıyorum, kendisi mi?"
Sezgin Bey arkadaşım ve meslektaşım. Açıklamasını acemice buldum. 'Trabzon neden yatırım alamıyor' diye sorduk. 'Tünel yaptık' diyor. Biz diyoruz ki, 'neden işsiz ordusu var?' O bize 'Lunapark yaptık' diyor. Trabzon'a neden yatırım gelmediğini soruyoruz, o farklı cevaplar veriyor. Kendisini halkın arasına davet ettim. Bir pazar yeri, sanayi ve Uzun Sokak'ta gezelim. Bakalım ben mi rahat dolaşıyorum, kendisi mi? Biz zaten sahadayız; esnafın, öğrencilerin arasındayız.
"Sezgin Bey buna cevap versin..."
Trabzon'un en önemli sorunu ekonomi. Para yok, üretim yok bu şehirde. İstihdam sağlayan yatırımlar yapılmadı. Yapılmış olsa kentte işsizlik olmazdı. Fındık ihracatı, sebze ve meyve ihracatını çıktığımızda, Trabzon'da kişi başına milli gelir 4 bin dolar. Türkiye ortalamasının yarısından bile düşük. Sezgin Bey buna cevap versin.
"Çevre yolu inşaatı yapılıyor, bana göre mahalle yolu anlamında"
Trabzon hep kandırıldı. Cumhurbaşkanımız her seçim dönemi Erzincan-Trabzon demir yolu dedi, lojistik merkez dedi, Rize'ye kaydı. Trabzon'a yatırım gelmiyor. Samsun 3. çevre yolunu yaptı, bizim çevre yolumuz hala yapılmadı. Bir çevre yolu inşaatı yapılıyor şu anda, bana göre mahalle yolu anlamında. Bu tür çevre yolları şehrin gelişmesine katkı sağlayacak şekilde yapılmalı. Bundan 10 yıl sonra bu şehir 2 milyon insanın yaşayabileceği bir şehir. İklim değişiklikleri, muhtemel bir İstanbul depremi şehrin nüfusunu katlayabilir. Buna katkı sağlayacak şekilde yapılmalı. Güzergah, ara yollar, mimariler buna göre yapılmalı. Dağdan girip çıkıyorsun, sadece trafik sorununu çözmek için çevre yolu yapılmaz. Onun da ne zaman biteceği belli değil.
"Kandırıp oyları alıyorlar, ondan sonra ortada hiçbir şey yok"
Trabzon bir Büyükşehir ise büyük düşünmek ve büyük işler yapmak zorundadır. İsmi üstünde, Trabzon Büyükşehir Belediyesi. Hafif raylı sistemde kaç yıl oldu? Bize çıkıp diyecekler ki, şu tarihte başlayıp şu tarihte bitecek. Bugüne kadar hep kandırıldık. Kaç yıldır raylı sistem deniyor? Geliyorlar; raylı sistem, tren yolu, Yatırım Adası diyerek insanları kandırıp oyları alıyorlar, ondan sonra ortada hiçbir şey yok. Trabzon'a bir şey yapılmadı demiyoruz: Güzel betonlar döküldü, tüneller açıldı. Birileri 150 milyarın ne kadarını cebe indirdi, belli değil.
"Milleti kandırmanın anlamı yok"
Büyükşehir Belediyesi olmak ucuz ekmek fabrikası ve market açmak değildir. Bir muhalefet belediyesi bunları yapabilir. İktidar belediyesi, '22 yılın sonunda neden ucuz ekmek büfesi ve markete ihtiyaç duyar hale getirdik' diye sorgulamalı. Bu durum 'Ülkeyi yönetemedik' demektir. Elbette bunlar halkın ihtiyacına göre açılabilir ama bunları görkemli törenlerle, iş yapıyoruz, belediyecilik yapıyoruz diye açıp milleti kandırmanın anlamı yok. Büyük işler yapılması gerek. Türkiye iflas etmiş durumda. Halkımızın bunu görmesi gerek.
"Engellendiklerini düşünüyorum"
Ortahisar Belediyesi'nin de çalışmalarını başarısız buluyorum. Ama kendi imkanlarına baktığımız zaman, Türkiye'de yapılan işlere bakınca, belediyelere çıkartılan zorluklara bakınca, engellendiklerini düşünüyorum. Açılan kreşleri kapatmaya çalışırsan, muhalefet belediyesi de psikolojik olarak baskı altında olduğunu hisseder. Görünen köy kılavuz istemez. Ama birçok şeyi de bilerek seçildiler. Yine de daha başarılı olmalarını beklerim, inşallah olacaktırlar.
"Müslüman gibi görünüp siyonizme, İsrail'e hizmet edenler var"
Küresel güçlerin amacı Büyük Orta Doğu Projesi'dir. Bu proje kapsamında Orta Doğu'da 22 ülkenin sınırlarını değiştirilmesi hedeflenmiştir. Nihai hedef de büyük İsrail Devleti'nin kurulmasıdır. Geldiğimiz noktada Büyük Orta Doğu Projesi tıkır tıkır işliyor. Hedefe doğru gidiliyor. Bir de şöyle bir şey var, siyonist Müslümanlar. Yani Müslüman gibi görünüp siyonizme, İsrail'e hizmet edenler var. Bunlar bizim ülkemizde de vardır. Bizdeki FETÖ de böyleydi. En önemli özellikleri kendilerini gizlemeleri. Suriye'de oluşan tablo, siyonist Müslümanların eseridir. Günlük ağlamak, gülmek değil, büyük hedefi görmek lazım.