Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği( TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon kurulu tarafından Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ortahisar Belediyesi iş birliği ile düzenlenen Trabzon Kent Sempozyumunun 2.si gerçekleştirildi.
2. Trabzon Kent Sempozyumu Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde 11 oturum 2 panel ve 1 söyleşi olarak yapıldı.
3 gün süren sempozyumun sonucunda Trabzon'un geçmişi, günümüz şartlar ve startejik hedefleri değerlendirildi.
Yerel yönetim, afet, ulaşım , spor, turizm kadın, kent sosyolojisi, eğitim, tarih, kentin kentleşme olgusu, kültür, sanat , tarih enerji ve siyaset konu başlıkları özelinde Trabzon ele alındı.
"TURİZM YAPILARI, YÖRE MİMARİSİNE UYGUN İNŞA EDİLMELİ"
Sempozyumun sonuç bildirgesi ve kazanımların değerlendirmesini ele alan TMMOB Trabzon İl Koordinasyon kurulu adına basın açıklamasında bulunan Ebru Çolak turizm başlığında, “Trabzon'a ait zanaatkarlık ürünlerinin turistik ürünlere dönüştürülerek yerli halkın kazanç sağlamasına olanak tanınmasına; turizm yapılarının doğaya ve yöre mimarisine uygun olarak inşa edilmesinin de önemli olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.” dedi.
"GÜNEY ÇEVRE YOLUNDA KUZEY-GÜNEY AKSLARI ÇOK İYİ PLANLANMALI"
Ulaşım başlığı ile ilgili olarak Ebru Çolak,"Tarihi ipek yolu güzergahının geliştirilmesi adına çok uzun yıllardır bahsi geçen Trabzon-Erzincan demiryolu hattı ihtiyacının zaman geçtikçe bir ilerleme kaydedilmemesine rağmen hala önemini koruduğu; Trabzon limanının GAP-İran transit yoluna bağlanmasının Trabzon ticareti açısından elzem bir ihtiyaç olduğu; 1930'lu yıllardan beri bahsi geçen Trabzon demiryolunun ihtimalin düşük olmasına rağmen umutsuzluğa kapılmadan 'Allahtan umut kesilmez' diyerek hasretle beklendiği vurgulanmıştır. Sadece Ortahisar ilçesi için hazırlanan ulaşım master planının kapsamının tüm il düzeyinde bütüncül bazda genişletilmesi gerekmektedir. Ayrıca Güney Çevre yolunun yapılması aşamasında kuzey-güney bağlantı akslarının çok iyi planlanması gerektiğine vurgu yapılmış ve öneriler sunulmuştur. Projesi onaylanan hafif raylı sistemin ise Maraş Caddesi üzerine denk gelen kısımlarının planlanması aşamasında ortak akla önem verilmesi ve yaya akslarının bu durumdan asgari düzeyde olumsuz etkilenmesine çalışılmalıdır” ifadelerini kullandı.
"TRABZONSPOR'A MALİ GÜCÜ ARTIRACAK DESTEKLER SAĞLANMALI"
Spor başlığında konuşan Ebru Çolak, Trabzon'un şüphesiz en önemli tanıtıcı unsurlarından biri de Trabzonspor'dur. Trabzonspor kentimiz için sadece bir futbol kulübü değildir. Kültürel yapının yaşaması, kentin milli birlik ve beraberliğini güçlendirmesi, siyasetten bağımsız tüm toplumu bir bilinçle birleştiren yegâne bir değerdir. Bu değerleriyle de doğduğu şehre önemli hizmetler verdiği hatta yurtdışında pek çok ülkede şehrimizi tanıtıcı bir unsur olarak öne çıktığı ortadadır. Bu bakış açısıyla önemli bir misyonu da bugüne kadar omuzlarında başarıyla taşımış Trabzonspor Kulübümüz ile şehrimize yönelik birçok konuda iş birliği yapılması, meslek odaları ve yerel yönetimlerle birlikte projeler geliştirilmesi de gerektiği kanaatine varılmıştır. Şehrin tanıtımına bugünkünden daha fazla katkı sağlayan bir Trabzonspor için taraftarlar, yönetim, siyasetçiler ve bürokratlar bir araya gelmeli ve Trabzonspor'un mali gücünü artıracak yönde gereken destek sağlanmalıdır.” dedi.
"RÜZGAR ENERJİSİ VE GÜNEŞ TARLALARI ÜZERİNDE DURULDU"
Trabzon'da enerji ihtiyacına yönelik açıklamalarda bulunan Çolak, “Trabzon'da özellikle rüzgar potansiyeli olan yüksek rakımlı alanlarda rüzgar enerjisi, güneş verimliliği yüksek olan yerlerde ise güneş tarlalarının kurulması gerekliliği üzerinde durulmuştur. Trabzon'daki enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi için daha fazla girişimlerde bulunulması gerektiği, böylece üretilen karbon ayak izinin de azaltılması hedeflenmelidir.” şeklinde konuştu.
"TRABZON İÇİN KURUMLAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI"
Trabzon için kurumlar elini taşın altına koymalılar diyen Çolak,” Trabzon'da yaşayan nitelikli insan kaynağı sanayisi gelişmiş şehirlere göç etmektedir. Şehrin en büyük yatırımcısı kamu kaynakları olmuştur. Şehrin kırsal kalkınma modellerini geliştirmesi ve kırsaldan kentlere olan göçü durdurmak amaçlı projeler geliştirmesi gerekmektedir. Yatırımların çok iyi planlandığı, ortak akılla uygulamaya geçirildiği, acele edilmesi sebebiyle tip projelerin değil yöre mimar, mühendisleri elinden yöreye uygun olarak projelendirilen yapıların hayata geçirildiği bir Trabzon için kurumlar elini taşın altına koymalıdır.” dedi