Trabzon'da yaşanan felaket sonrası son durum netleşmeye devam ediyor

Trabzon’un Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde meydana gelen taşkın ve heyelanlar faturası çıkarılmaya devam ediyor.

Trabzon’un Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde meydana gelen taşkın ve heyelanlar büyük hasara yol açtı. Bölgede temizlik çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

20 Eylül 2024 Cuma günü Trabzon’un doğusundaki Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde meydana gelen aşırı yağışlar, sel ve heyelanlara neden oldu. İlk saatlerden itibaren 112 Acil Çağrı Merkezi ve Kaymakamlıklar bünyesindeki İlçe AFAD merkezlerine 339 ihbar ulaştı. İlgili kurumlar tarafından müdahaleler yapılırken, tüm çağrılar sonuçlandırılarak kapatıldı.

Bölgedeki Personel ve Ekipman Sayısı

Sel ve heyelan bölgelerinde toplamda 639 personel ve 359 iş makinesi ile çalışmalar devam ediyor. AFAD, DSİ, Karayolları, belediyeler ve diğer ilgili kurumlar, kapanan yol güzergahları ve dere yataklarında rüsubat temizleme çalışmalarını sürdürüyor.

Mahallelerde Hasar Durumu

Araklı, Arsin, Sürmene ve Yomra ilçelerindeki toplam 39 mahalle, heyelan ve sel su baskınından etkilenmiş durumda. Şu ana kadar 35 konut ve 1 iş yeri, 3 ahır boşaltıldı. Diğer mahallelerde çalışmalar devam ediyor. Zarar tespit çalışmaları kapsamında, 148 iş yeri, 130 konut ve 87 araçta incelemeler tamamlanarak toplam zarar maliyeti 208.528.531,00 ₺ olarak belirlendi.

Hasar Tespit Çalışmaları

Yapılan hasar tespit çalışmalarında, 81 hasarsız, 104 az hasarlı, 1 orta hasarlı, 7 ağır hasarlı, 2 yıkık ve 2 tespiti yapılamayan olmak üzere toplamda 197 yapıda inceleme yapıldı. Ayrıca, 623 üreticiye ait toplam 503.823 metrekare tarım arazisi, 156.110 depo ürün, 5 tarım makinesi, 3 büyükbaş hayvan ve 15 arı kovanı zarar gördü.

Altyapı ve Onarım Çalışmaları

Şu ana kadar büyükşehir ve ilçe belediyeleri yol ağında 298 noktada hasar tespit edildi. Bunlardan 288 istinat duvarı, 85 menfez, 2 büz, 1 açık kanal, 870 metre beton yol ve 1 tahkimat yapılması gerektiği tespit edildi. Telefon ve internet hatlarındaki sorunlar giderilmiş, enerji hatlarındaki tüm arızalar onarılmış ve enerji verilemeyen mahalle kalmamıştır.

Türk Kızılayı’nın Destekleri

Türk Kızılayı bölgeye sıcak yemek, içecek ve su dağıtımı yaptı. Toplamda 600 sıcak çorba, 2190 yemek, 8250 içecek, 8000 ikramlık ve 4400 su dağıtıldı. Ayrıca, AFAD gönüllülerinin desteğiyle Araklı Devlet Hastanesi, dört okul ve iki camide temizlik çalışmaları tamamlandı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri