Ortahisar Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Türk Ocakları Trabzon Şubesi’nin işbirliğinde KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde; Mütefekkir, Yazar, Siyasetçi ve Şair Ziya Gökalp’in vefatının 100. yılı anısına sempozyum düzenledi.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumda, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, KTÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bayram Sevinç, KTÜ Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Üçüncü ve Türk Ocakları Trabzon Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hikmet Öksüz protokol konuşmalarını yaptı.
“ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Ankara’da TUSAŞ Tesislerine yapılan terör saldırısını lanetleyerek konuşmasına başlayan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Ankara’nın Kahramankazan ilçemizde, TUSAŞ tesislerine gerçekleştirilen hain terör saldırısında şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, milletimize başsağlığı diliyorum.
Dost ve düşman herkes bilmeli ki; bu cennet vatan ömür boyu Türk yurdu olarak kalacak, bin yıllar boyunca huzurun, kardeşliğin adresi olacaktır. Bunu bozmak isteyenlere asla izin vermeyeceğiz” dedi.
GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR
Ziya Gökalp’ın fikirlerinin, vefatının üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen hâlâ güncelliğini koruduğuna vurgu yapan Başkan Kaya, “Sosyolog, düşünür, edebiyatçı ve siyasetçi kimlikleriyle; tarihten felsefeye, sosyolojiden halk kültürü incelemelerine kadar birçok alanda verdiği eserlerle Türk düşünce hayatına yön veren en önemli isimlerden biri olan Ziya Gökalp’ın fikirleri, vefatının üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen hâlâ güncelliğini korumaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma ve çöküşüne tanıklık eden Ziya Gökalp, dönemin aydın ve siyasetçilerinin, İslâmcılık, Osmanlıcılık gibi fikir akımlarını, hatta manda fikrini savunduğu bir dönemde, ortaya koyduğu eserlerle Türklük, Türk milliyetçiliği bilinci oluşturmayı başarmış; imparatorluktan Türk ulus devletine giden yolun taşlarını döşeyen en önemli isimlerden biri olmuştur.
Gökalp bu anlamda, kendisi için “Fikirlerimin babası” diyen Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünce dünyasını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesini derinden etkilemiştir” şeklinde konuştu.
ŞEKİLLENMESİNDE ETKİLİ OLDU
Ziya Gökalp’in milliyetçiliğinin Avrupa’nın aksine ırkçı ve kafatasçı bir anlayışa dayanmadığına dikkati çeken Başkan Kaya, şöyle konuştu:
“Türk milliyetçiliği fikrini sistemleştiren Gökalp, ‘millet’ tanımını kültürel bir temele oturtmuş, Avrupa’nın ırkçı, kafatasçı milliyetçilik anlayışının aksine; millet olmanın, bir ırk, kan, soy yerine ortak dil, kültür ve bir idealin çevresinde birleşmekle mümkün olacağını savunmuştur. Bu anlamda yine Türk ulus devletinin kurucu değerlerinin şekillenmesinde etkili olmuştur.”
ÖNCÜ OLDU
Ziya Gökalp’in Batı’nın sadece bilim ve tekniğinin alınarak milli kültürün korunacağını savunduğunu dile getiren Başkan Kaya, “Çağdaş Türkiye’nin temelini teşkil eden pek çok fikrin de ideoloğudur aynı zamanda. Ona göre, Batı’ya benzemeden de çağdaşlaşmak mümkündür.
Batı’nın sadece bilim ve tekniğinin alınarak milli kültürün korunabileceği düşüncesini savunmuştur. Ziya Gökalp ilk Türk sosyoloğu unvanıyla ülkemizde sosyoloji biliminin kurumsallaşmasında öncü olmuştur.
Fransa’da kurulan dünyanın ilk sosyoloji kürsüsünün ardından, 1914 yılında İstanbul Darülfünun’da Gökalp tarafından kurulan içtimaiyat kürsüsü dünyanın ikinci en eski sosyoloji kürsüsüdür” ifadelerini kullandı.
YENİ UFUKLAR AÇTI
Sempozyumda sunum yapan akademisyenlere ve emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Kaya, “Bugün, değerli akademisyenlerimiz, araştırmacılarımız Ziya Gökalp’in düşüncelerini her yönüyle ele alacak, çalışmalarıyla bize ışık tutacaklar.
Bu vesileyle bu anlamlı etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ediyor; düşünceleri ve eserleriyle, devlet, toplum ve fikir hayatımıza yeni ufuklar açan Ziya Gökalp’i vefatının 100’üncü yılında rahmet ve saygıyla anıyorum” cümleleriyle konuşmasını tamamladı.
SEMPOZYUMUN TEMALARI VE KONU BAŞLIKLARI
“Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp ve Asra Hitâbı” ana başlığı “Muhayyile, Mukaddime ve Mefkûre” alt başlığıyla düzenlenen sempozyum ilgiyle takip edildi. Sempozyumda “Mütefekkir ve Mefkûre”, “Asır ve İctimaiyyat”, “Kurucu Mücadele, “Temeddün, Kültür ve Asrileşme”, Simgesel Uzam ve Yansımaları”, “Ziya Gökalp ve Türk Ocakları”, “Gökalp ve Değişim Teorileri”, “Mefkure”, ”Milliyetçilik, Kültür, Medeniyet ve Millet İnşası”, “Gökalp ve Türk Sosyolojisi”, “İktisadi Türkçülük” başlıkları ele alındı.
Sempozyumun 1. oturumunda Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur- “Türk Ocakları ve Ziya Gökalp”, Prof. Dr. Bayram Sevinç- “Modern Dünya İnşasında Kutsal ve Seküler Konumlandırma ve Sosyal Değişme”, Prof. Dr. Nevin Güngör Ergan- “Türk Sosyolojisinde Mefkûre ve Millet İnşa Süreci, Ziya Gökalp, Mehmet İzzet ve Ziyaeddin F. Fındıkoğlu Çizgisi” konu başlıklarıyla ilgili sunum gerçekleştirdi.