Trabzon'a yükseköğrenim amacıyla gelen yabancı uyruklu öğrenciler, afet ve acil durumlara karşı teorik ve uygulamalı eğitimlerle donatılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından desteklenen "Uluslararası Öğrenci Akademisi 2024" projesi kapsamında, Karadeniz Uluslararası Öğrenci Derneği (KULDER) öncülüğünde, kamu kurumlarıyla işbirliği içinde yabancı öğrencilere çeşitli eğitimler sunuluyor.
Suriye, Azerbaycan, Yemen, Somali, Filipinler, Gine, Etiyopya, Bangladeş, Libya ve Tunus gibi ülkelerden gelen ve Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Trabzon Üniversitesi'nde öğrenim gören 28 öğrenci, hafif arama kurtarma eğitimine katıldı. İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü'nün Yıldızlı yerleşkesinde gerçekleşen eğitimlerde, öğrencilere ipe tırmanma, sedyede yaralı taşıma ve çadır kurma gibi beceriler öğretiliyor. Bu eğitimler 16 hafta sürecek.
KULDER Başkanı Nurettin Kurt, yabancı öğrencilere mezuniyetlerine kadar destek olmayı hedeflediklerini belirtti. Trabzon'da 101 ülkeden yaklaşık 2 bin öğrencinin bulunduğunu ifade eden Kurt, "Uluslararası Öğrenci Akademisi 2024" projesinde 11 kursun devam ettiğini söyledi.
Geçen yıl başlayan arama kurtarma eğitimlerinin, özellikle Kahramanmaraş ve Adıyaman'daki depremlerde öğrencilerin aktif olarak kullanıldığını belirten Kurt, öğrencilerin afetlerde acil müdahale ve tahliye gibi konularda eğitildiğini vurguladı. Eğitimlerin AFAD'ın profesyonel kadroları tarafından verildiğini ekledi.
Suriyeli bilgisayar mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Roz Jafar ve Yemenli biyoteknoloji yüksek lisans öğrencisi Asem Al-Rashedi gibi öğrenciler, bu eğitimlerin önemini ve afet durumlarında müdahale edebilme becerisini kazanmanın değerini vurguladılar. Al-Rashedi, özellikle sıkça yaşanan depremler nedeniyle herkesin bu tür eğitimleri almasının önemine dikkat çekti.