Haber61 TV olarak Trabzon'un ilk bayan dolmuş şoförü olan Esen Eyüpoğlu ve ona her zaman destek olan Ali Yaşar Eyüpoğlu'nun evine misafir olduk.
Trabzon'un Yeşiltepe mahallesinde iki kız çocukları ile yaşayan Eyüpoğlu çifti bundan 13 yıl önce kötü bir anı yaşadı. Esen Eyüpoğlu ikinci çocuğu Nazlı'ya hamileyken, yanlış bir tedavi sonucu çocuğu engelli olarak dünyaya geldi.
Çocuklarına karşı sonsuz sevgiye sahip olduğu görülen çift; eşine hayat şartlarının getirmiş olduğu ekonomik zorluklarla başetmek için elini taşın altına koyan Esen, önceleri eşinin yardımı ile öğrendiği araba sürme konusunda kendini de geliştirdi ve dolmuş şoförü olmak istediğini söyledi.
Tamamen erkeklerin dolmuş şoförü olduğu kentte ilk bayan dolmuş şoförü olarak tarihe geçen Esen Eyüpoğoğlu ve değerli eşi Ali Yaşar Eyüpoğlu hikayelerini Haber61 TV mikrofonlarına anlattı.
ÜÇ ÇAY KAŞIĞI İLE ŞOFÖRÜĞÜ ÖĞRETTİM
Ali Yaşar Eyüpoğlu, "Yaklaşık 12 senedir dolmuş şoförlüğü yapıyorum. Biz daha araba almadan önce şoförlük bilmiyordu. Debriyaj, gazı ve freni balkonda otururken üç tane çay kaşığı ile öğrettim. Araba aldıktan sonra şoförlüğü daha iyi öğrettim. Yürüme konusund engeli olan Nazlı kızımdan dolayı da araba sürmesini çok istiyordum, o da istiyordu. Öğrendi, çok da iyi bir şoför oldu. Şimdi kızları alır, gezer; çok mutluyuz." dedi.
"Yaklaşık dolmuş şoförü olmak istediğinde ben de olumlu yaklaştım. 'Neden olmasın?' dedim. Durak başkanımızdan önce bir kaç kişi ile konuşmuştuk. En son da durak başkanımız Vural Şener ile konuştuk. Kendisinden de Allah razı olsun, 'kendine güvendikten sonra neden olmasın' dedi. Kaydını yaptı ve 3 günden beri çalışıyor. Hem çalışıyor, hem de kızlarını gezdiriyor.
İLK TOFAŞ SÜREN BENDİM, İLK KADIN DOLMUŞ ŞOFÖRÜ DE BENİM
Nazlı için şoförlüğü öğrendiğini söyleyen Esen, "Nazlı 8 yıldır okula gidiyor. Herşeyiyle ilgileniyordum. Nazlı için araba sürmeye başladım. İlk Tofaş arabamız olmuştu. İnsanlar bayan 'Tofaş nasıl sürer?' diye dalga geçiyordu. Ondan sonra o aracı bayanlarda sürmeye başladı. Tofaşı ilk süren bendim; ilk kadın dolmuş şoförü de benim. Özellikle dolmuş şoförü olmayı çok istedim. Çünkü şoförlüğü öğrenmiştim ve eşimde durakta çalışıyordu. Olumlu tepkiler aldım. Özellikle bayanlar çok mutlu oldu. Önce şaşırdılar, daha sonra bayanlar gurur duyduklarını söyledi. Daha önceleri söylemiştim. Eşim çok destek oldu. Bir gün sana bir sürpriz yapacağım dedi; başkanla görüştükten sonra şoför olabileceğimi söyledi. Çok mutlu oldum. Ben Konfeksiyon üzerine liseden mezun oldum, eşimde orada olduğu için Nazlı için de artık bu iş çok iyi oldu." dedi.
VURAL ŞENER: "UMARIM KADIN ŞOFÖR SAYISI ARTAR"
Yeşiltepe Durağı Başkanı Vural Şener, "Trabzon'un ilk kadın şoförünü Yeşiltepe Durağı olarak çalıştırmaktan mutluyuz. Çok olumlu tepkiler alıyoruz. Bize geldiğinde kabul etmek aklımda yoktu çünkü bu iş çok ağır bir iş. Ama çok istekli olduğunu görünce durağa kaydettik. Şoförler Odası'nda kadın şoförlere yönelik olumlu bir yaklaşım var. Kolay bir iş değil, tecrübe edinecek. Kadın şoförlerin sayısının artmasından yanayız. Trabzon'da ilk oldu ama umarım artar." dedi.
ÖMER HAKAN USTA: "KADIN ŞOFÖR İSTİHDAM ETMEK İSTİYORUZ"
Trabzon Şoförler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta, "Göreve geldiğimizden beri, şoförlük mesleğini diğer esnaf dalları arasında daha iyi bir seviyeye gelebilinmesi için kadın şoför çağrısı yaptık. Onları istihdam etmek istiyoruz. Artık talepler gelmeye başladı. Halk tarafından güzel tepkiler almaya başlıyoruz. Güzel bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. İnşallah bu şekilde şoförlük mesleğini daha güzel hale getiririz." ifadelerini kullandı.