Trabzon Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Ahmet Elvan ve trafik polisleri Güller Gebiç ile Feyyaz Aksoy Haber61 TV’nin konukları oldu.
Trafikte yaya önceliği için başlatılan “Yayalar kırmızı çizgimiz” uygulamasını anlatan Müdür Elvan projeyle ilgili bilgi verdi. Polis memurları Gebiç ve Aksoy da trafikte yaşananlardan bahsetti.
2011 -2030 yılları arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla trafik kazaları ve bunlardan doğan can kayıplarının yüzde 50 azaltılması için bir stratejinin hayata geçirildiğini aktaran Trabzon Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Ahmet Elvan “Karayolu trafik güvenliği, strateji ve uygulama belgesi olarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda gerekli eğitimler ve denetlemeler, altyapı çalışmalarıyla bu kazaların azaltılması için çalışmalar yaptık. Trafikte insan unsuru dediğimiz, sürücü yaya ve yolcu olarak tabir ettiğimiz unsurların kuralları ihlal etmelerinden doğan kazaların en aza indirilmesi projesi hayata geçirildi.” Dedi.
2017 yılında da İçişleri Bakanı liderliği ile kazaların yüzde 50 azaltılmasına yönelik Trafik Güvenliği Uygulama Belgesi’nin yürürlüğe girdiğini belirten Elvan “Bu belgede belli denetim ve stratejiler var. Kazalara neden olan kural ihlallerine yönelik uygulamaların yapılması. Hız, alkol, emniyet müdürü, cep telefonu gibi… Hava destekli uygulamaların sıklaştırılması, maket trafik aracı uygulamaları da devam ediyor.” İfadelerini kullandı.
Yayalara ve sürücülere uyarılarda bulunan Elvan “Yayaların özellikle ışıksız yaya yollarında veya okul yollarından geçerken sürücülerin durarak yol vermesi zorunludur. Bunun haricinde ışıklı yaya geçitlerinde veya okul geçitlerinde trafik şıklarına uymak zorundadır. Yaya geçidinin olmadığı yerde ise karşıdan karşıya geçmek için önce kendi can güvenliğinin alması sonra yolun tamamen boş olduğunda geçmesi gerekiyor. Yakında geçit varsa mutlaka onları kullansınlar. Araç sürücülerinin de sadece ışıksız yaya geçitlerinde ve okul geçitlerinde yol verme zorunluluğu var bunun haricinde yok.” Şeklinde konuştu.
Trabzon Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Ahmet Elvan Karayolları Trafik Kanununun 74. Maddesinin 2019 yılında değiştirildiğini kaydederek “ Sürücüler, trafik ışığı bulunmayan yaya geçidi veya okul geçitlerinde yaklaşırken yavaşlamak ve geçen yaya varsa yol vermek zorundadır. Bir araç sürücüsü yaya geçidinde yol verdiğinde diğeri vermediği zaman ciddi kazalar meydana gelebiliyor. Hem sürücünün yaya karşı saygılı olması hem de yayaların araç sürücüsüne saygılı olması gerek. Güvenli bir trafik ortamı oluşturmamız gere. Bir araç yaya geçidinde yol veriyorsa diğer araçta vermeli.” Dedi.
Pandemi döneminde yapılan uygulamalardan bahseden Elvan “Herkes evden çıktığı andan itibaren maske takmak zorunda. Kendi araçlarıyla da olsa toplu taşıma araçlarıyla da olsa maskemizi takmak mesafemizi korumak zorundayız. Özellikle pandemiden sonra K2 dediğimiz toplu taşıma araçları üzerinde ciddi uygulama yaptık. Bir ara yolcu kapasitesi yüzde 50’ye indirildi. Daha sonra normal seviyeye çekildi. Araçlarda dezenfektan olmasını, maske takmalarını sosyal mesafeye dikkat etmelerini istiyoruz. “ ifadelerini kullandı.
Trabzon Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Ahmet Elvan sözlerini şöyle tamamladı.
“Trabzon’a geleli 16 ay oldu. Memleketim aslen Aydın Nazilli. 16 senedir meslekteyim. 13 senedir trafikteyim. İlk 8 yıl Muğla’daydım. Daha sonra Ardahan’a oradan da Trabzon’a geldim. Diğer illere bakıldığında biraz daha zor burası. Biraz konuştuğumuzda empati yapıldığında anlaşabiliyoruz. İlk geldiğimde Trabzon’da üzüldüm çünkü Ege’yi istemiştim aileme yakın olmak için. Ama gelip çalışmaya başladıktan sonra sevdim. Gittiğim yerlerde de uzun duruyorum. Herhalde burada da kalacağım gibi gözüküyor.
2019 Yılında başladı öncelik yayanın önceki hayatın sloganıyla. Etkinliklerimiz o zaman başladı. Devletin tüm unsurlarıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarla farkındalık oluşturduk. Ülke genelinde ses getirmişti. Bugün de yine aynı etkinliklerden biri olacak. Yaya önceliği kırmızı çizgimizdir mottosu altında yapılacak bir etkinlik. Trabzon’da sayın valimizin katılımıyla Atapark’ta bulunan yaya geçidinde saat 12.00’de etkinliğimiz olacak.
Kazalar ülke genelinde azaldı. Son 10 yıla bakıldığında yüzde 50 azaltmayı hedeflemiştik şuan yüzde 56 azaldığını görüyoruz. Kazalarda ciddi bir düşüş var. Yaya kazalarında ise merkeze bakıldığında 3’te 1 oranında. Tüm meydana gelen kazaların 3’te 1’i yaya kazaları. Bunların sadece 2’si yaya geçidi ve okul geçidinde oldu. Diğerlerinin hepsi geçitlerin dışında olan kazalar. Bu konuda yayalar biraz daha dikkatli ve duyarlı olmalı. “
Trafik polisi olarak görev yapan memurlardan Güller Gebiç, sahada sürekli olarak vatandaşlarla diyalog halinde olduklarını belirterek “ Şuanda genelde pandemi kurallara uymalara gerektiklerinden bahsediyoruz. Vatandaşların çoğu uyuyor. Bazıları ise şikayetçi oluyor. Sitemlerini bize iletiyor. Bizler sadece kurallara uymalarını söylüyoruz. Bizim daha çok sıkıntılarımız bunlarla ilgili oluyor. Trabzon’da trafikte sahaya çıktığınızda anlıyorsunuz agresifliği. Hemen trafik polisleriyle diyaloğa giriyorlar, karşı çıkıyorlar. Biz de onlar yükseldikçe sakinleştirmeye çalışıyoruz.” Dedi.
Diğer polis memuru Feyyaz Aksoy ise “ Uygulamalara devam ediyoruz. Vatandaşlarımız bu pandemi sürecinden biraz yıprandı. Elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama buna karşı gelenler de mevcut. Kurallara uymaları yönünde uyarıyoruz. Pandemi dönemi kötü geçiyor. Sıkıntısını yaşıyoruz bizde. Trabzon zor bir şehir. İlk buraya geldiğimde çok sorunla karşılaştım. Ben Kırıkkaleliyim. İnsanımız agresif ama benimsedikten sonra bir şekilde düzene giriyor.” İfadelerini kullandı.