"Trabzonspor Avrupa'ya gidecek!"

PFDK eski başkanlarından Hüseyin Karaahmetoğlu Trabzonspor'un aldığı ceza hakkında değerlendirmede bulundu

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun (PFDK) eski başkanlarından Hüseyin Karaahmetoğlu, Trabzonspor için verilen Avrupa'dan 1 yıllık men cezasının yanlış olduğunu ve bunun CAS'tan döneceğini söyledi. Karaahmetloğu, bu konuda  bir yazı kaleme aldı.

İşte o yazı;

UEFA, uzun zamandan bu yana Türk takımlarını Financial Fair Play (FFP) çerçevesinde gözetim altına alarak, denetlemektedir. Çok sayıda kulübümüz FFP'in yarattığı sıkıntılar ile uğraşıyor. Sıkıntıların aşılması için kulüp yönetimlerinin UEFA yetkilileriyle yaptığı görüşmlerde lehte bir sonuç oluşabilmesi için UEFA Yönetim Kurulu üyesi ve TFF 1. Başkanvekili Servet Yardımcı'nın büyük katkıları olmuştur. Bu konuda tüm futbol kulüpleri hem fikirdir.

Buna rağmen Türk kulüplerini FFP çerçevesinde büyük tehlike bekliyor. Kulüplerin verdikleri taahhütleri yerine getirmemesi ihtimalinde UEFA, kulüplerimizi Avrupa kupalarından men cezası gibi yaptırımları söz konusu olabilecek ki en taze örneği de Trabzonspor...

Dosya raftan neden indirildi?
Trabzonspor'un 2016 yılından önce ve sonrasındaki ciddi bütçe açıkları nedeni ile incelemeye alınmış ancak Avrupa hakkını sportif olarak elde edemediği için dosyası ele alınmamış ve 2018 yılına kadar rafta kalmıştır.

Trabzonspor'un dosyası Avrupa kupalarına katılmaya hak kazandığı 2019-2020 sezonundaysa raftan indirilip tekrar incelemeye alındı. UEFA ile yapılan görüşmeler neticesinde Trabzonspor'a 2 milyon 500 bin Euro para ceza verilerek, Trabzonspor'un Avrupa'ya gitmesine izin verildi.
Denetimleri devam eden UEFA Yargı Kurulu ile Trabzonspor arasındaki görüşmelerde bütçenin denetimi sürdürüldü. Kulüp tarafından verilen taahhüt neticesinde UEFA denetçileri, 2019 yılı için sadece 5 milyon Euro zarar limiti tanıdı.

Ancak ülkemizdeki döviz kurunda meydana gelen büyük dalgalanmalar nedeniyle  5 milyonluk zarar limiti de aşıldı. Yine kulübün diğer borçlarının (eski başkan Muharrem Usta'ya olan borçlar ki bunun faiziyle 73 milyon lira olduğu yansıdı medyada) ödenememesi ve 5 milyon Euro'luk limitin tutturulamamasına yol açması UEFA Yargı Kurulu tarafınca önyargılı bir şekilde değerlendirmeye alındı ve 1 yıl men cezası verildi.

UEFA ile kurul arasında çelişki var
Bu arada bilinmesi gereken en önemli konu ise UEFA Yönetimi ile UEFA Yargı Kurulu arasında ciddi bir sürtüşmenin olduğudur. Bu bağlamda geçmişte örnekleri olduğu gibi, yönetim ile kurul arasındaki anlaşmazlık nedeni ile farklı kararlar alınmıştır.

Mevcut delillere göre UEFA Yargı Kurulu tarafından verilen men cezasının UEFA kriterlerine ve Uluslararası Tahkim Kurulu-CAS kararları ile çeliştiğini ve zorlama bir karar olduğunu düşünmekteyim. Onun için Trabzonspor'a verilen 1 yıllık men cezasının CAS tarafınca kaldırılacağına inanıyorum.
Neden böyle düşünüyorum. Açıklayayım: Trabzonspor açısından UEFA ile yapılan görüşmelerde bana göre 2019 yılı için verilen 5 milyon Euro taahhüt yerine getirilmiştir. Zira UEFA Yargı Kurulu beklenmedik şekilde, bu taahhüdü görüşmelere aykırı olarak genişleterek, döviz kurundaki artışlardan kaynaklanan farkı zarara ilave etti. Oysa dövizdeki büyük yükseliş öngörülümeyen bir durumdu ve Trabzonspor'a bu konuda esnek davranılması gerekirdi. Ama kurul bunu yapmadı.

Muharrem Usta'nın borcu meselesi
Kulübün eski başkan Usta ile olan borç-alacak ilişkisinin mahkemeye taşınmış olması nedeniyle belirsiz olduğu ve bu konuda muaccel (vadesi gelmiş) bir alacaktan bahsedilemeyeceği kabul görülmeliydi. Ne yazık ki UEFA Yargı Kurulu, bu konuda da biraz önyargılı davranış sergilemiştir.

Bir diğer konu ise Trabzonspor'un gelirlerinden biri olan 22 milyon lirasının UEFA'nın istediği şekilde bütçeye gelir irat kaydedilmesi gerekirken, bunun sermayeye eklenmesidir. UEFA Yargı Kurulu'nca bunun değerlendirmeye alınmaması ciddi hatadır. Eğer bu bedel, kurulca 'bütçe içinde' şeklinde görülseydi Trabzonspor'un 2019 yılı taahhütlerinin tamamlanmış olduğu kabul edilecekti. İşte kararda tartışılması gereken problem bu noktada düğümlenmektedir.

Trabzon'un eli güçlü
Trabzonspor'un CAS a başvurusunda elinin güçlü olduğu iki önemli konu mevcuttur:

Bunlardan biri döviz kur farkı açıklaması ve  diğeri ise sermayeye ilave edilen 22 milyon liralık bedelin taahhüt içindeki kaleme yerleştirilmesidir.
CAS'a başvuruda bu iki kalem ve kulübün eski başkanı ile olan yargılamasının derdest olması nedeni ile borcun muaccel olmadığı büyük bir ihtimalle kabul görecektir.

Trabzonspor, CAS'a başvurusunda, bu konulara belgeleri ile birlikte yer vereceğini belirtip, hukuka aykırı olarak verilen kararın yürütmesinin durdurulmasını istemelidir. Çok büyük bir ihtimalle Trabzonspor hak ettiği Avrupa kupalarına katılacaktır.

Ajansspor

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzonspor Haberleri