Haber61 / Spor Servisi
Trabzonspor’da Mali Genel Kurul bugün gerçekleştirildi. Başkan Muharrem Usta ve camianın önemli isimlerini katıldığı KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi Salonu'nda yapılan kongre oldukça gergin sona erdi.
Kulübün maddi durumu ile ilgili yapılan açıklamalar sonrasında kulüp aidatının yükseltilmesi konusu görüşüldü. Bu sırada yaşanan görüş ayrılıkları salondaki havanın gerilmesine sebep oldu. Yapılan toplantıda yönetim ibra edilirken, kulübün üye aidatları değiştirildi. İlk üyelikte alınan 500 TL'li ücret 1200 TL'ye çıkartılırken yıllık aidat ise 150 TL'ye çıkarıldı.Kurulda yaşananlardan kısa kısa...
İlk söz alan Kulüp Müdürü Sinan Zengin, bilançoyla ilgili detayları katılımcılara açıkladı. Ardından genel kurul üyeleri açıklamalarda bulundu.
Söz alan Alaattin Hatayoğlu, şike sürecine dair açıklamalarda bulunurken kupanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da olduğunu söyledi. Trabzonspor'un davasına ihanet edildiğini dile getiren Hatayoğlu, "Bu şehir Stockholm sendromu yaşadı" dedi. Kupanın Erdoğan'dan istenmesi gerektiğini ve bunun net olduğunu ifade eden Hatayoğlu'na toplamda 10 dakikadan fazla konuşmasını sürdürünce Divan Başkanı Ahmet Metin Genç uyarıda bulundu. Uyarıya rağmen konuşmasına devam eden Hatayoğlu'nu Genç bu kez "Konuşmanızı bağlayın, mikrofonunuzu kapatacağım" şeklinde uyardı. İkili arasında kısa süreli tartışma yaşanırken bir genel kurulu üyesi de "Ben süremi Hatayoğlu'na devretmek istiyorum" ifadelerini kullandı. Genç böyle bir şeyin mümkün olamayacağını söyledi ancak Hatayoğlu konuşmasını sürdürdü. Sık sık uyarıların ardından 20 dakika konuşan Hatayoğlu ardından kürsüden ayrıldı.
Konuşmaların sonrasında Denetim Kurulu raporları okundu. Kulübün toplam üyesinin 26 bin 446 kişi olduğu ve tüzüğe aykırı olarak üye yapılan 1632 kişinin üyelikten çıkarılmasının istendiği ancak yönetimin herhangi bir işlem yapmadığı açıklandı.
Gelir giderler tablosu ise şu şekilde açıklandı:
Toplam Gelir: 247 Milyon 645 Bin 707 TL
Toplam Gider : 275 Milyon 620 Bin 710 TL
Kısa vaadeli banka borcu: 106 Milyon 511 Bin TL
Uzun vaadeli banka borcu: 419 Milyon 459 Bin TL
Kısa vaadeli toplam borç: 418 Milyon 815 Bin 980 TL
Uzun vaadeli toplam borç: 529 Milyon 605 Bin 035 TL
Brüt toplam borç 948 Milyon 420 Bin 15 TL
Net borç: 776 Milyon TL
Başkan Muharrem Usta toplantıda söz aldı ve şöyle konuştu;
Mali genel kurullarının kulübe sahip çıkma yeri olduğu söylendi bende buna katılıyorum. Trabzonspor bize hayat verdi. Milyonların mutluluğu ya da üzüntüsünün kaynağı oldu. Onunla mutlu olup üzülüyoruz. Temel sorunumuz istikrar. Mali ve sportif anlamda kulübümüz iyi pozisyonda olsa uzun süre bunu sağlıklı devam ettirse hepimiz mutlu olacağız. Geldiğimiz günen beri öncekiler gbi sıkıntılı süreçlerden geçtik. Daha önceki yönetimlerde olduğu gibi bu işe soyunmanın bu durumla karşılaşma bilincii var. Yönetenler herkesten fazla elini taşın altına koymaık zorunda.
Finansal yapıyla ilgilşi bugün geldiğimiz nokta, 770 Milyon TL'lik bir net borcumuz var. İnşallah hep birlkikte kulübe sahip çıkarak daha iyi ekonomik pozisyonları görürüz. Herkes emin olsunki Trabzonspor'u yönetenler kulübü sürdürebilir pozisyonbda tutmadığı süree başarılı olamayacak. Herbirimizin trabzonspor trafftarlarına vereceği bir hesap var. Bu hesap ne olursa olsun yönetenleri ömürleri boynca bağlayacak. Bizde bu bşlinçle yolumuza devam ewdiyoruz. Yapmayı düşündğümüz ama henüz gerçekleştiremediğimiz finansallarla daha iyi oluruz.. Kartal'da yopetten yaklaşık 10 milyon dolar sözleşme gereği kasasına para koymuştu. Ayrıca istasyonun iletmesi için de 4 milyon dolar para alınmıştı. Ogünün şartlarında yönetimler kaynak yaratmak içöin uğraş verdiler. Bence olağüanüstü bir iş çıkardılar. Ancak orayı işeletemediler ve dava açtılar. Bunun sonucunda opet davayı kazandı ve 13 milyon dolar ve faizlerle birlikte büyük bir borç rakamıyla kawrşı karşıya kaldık. Bu borçlar bizim bilançomuzda yoktu ben geldiğimde. Şimdi ne oldu. Büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Toplam 80 Milyon TL'yi bulan masraf vardı. Buranın ruhsatını yeniden alma yoluna gittik ve aldık. Benzin istasyonunun elimize geçme konusunda önemli bir yere geldik. Ancak burası bizim değil Milli Emlak'ın. Önümüzde 80 Milyonluk bir borç var ve bunun ödenmesi fgerekiyor. Satın alınması için Milli Emlak'la görüşme yaptık. Dönümü 11 Milyon TL ve diğer masraflarla 32 Milyon TL karşılığında Milli Emlak'tan alabilme durumuna geldik. Hedefimiz şu oldu; buradaki bütün borcu, buranın mülkünü satın alıp muhattabımıza devrederek borçlarımızdan kurtulabilirmiyiz. Ben bunun için Trabzonlu Bakanlardan destek istedik. Onların da destekleriyle muhattaplara 28 Milyon Dolara devretmek kaydıyla 13 milyon Dolarlık kısmı borcu kapatmak için 8 Milyon doları Milli Emlak'a ödemek kaydıyla, 2.5 dönümlük alanda takasa girdik. Bugün itibariyle kulübümüzün 80 milyonluk borcu ortadan kalkmış oldu.Trabzonspor:'un bugünkü borcunun daha makul seviyelere çekilmesi için ciddi projeler ihtiyaç var. Proje geliştirip hayata geçirmek, kasaya ciddi kazanç sağlamak çok zaman ve emek gerektiren dikenli bir yol. Umut ediyorumki bizim dönemimizde sürdürülebilir bir yapıyı elde edebiliriz.
Sportif açıdan inişli çıkışlı bir gidişimiz var. Son 20 yıla bakıldığında elimizde en değerli kadro var. Keşke sene başında teknik direktörümüzü değiştirseyidk. Belki o zaman daha farklı olabilirdi. Biz kaybederken yeniden yakalşadık. Bir senenin kaybolduğunu hissederken yeniden potanın içine girmenin heyecanını yaşadık. Kaybederken ele geçirmek değeri daha da arttırır. Yarın Karabük maçı iyi bir sonuçla bitere ikinci yarıya çok daha iyi girebiliriz. Trabzonspor hepimizin. Birçok yönetim gelip geçti bizde onlardan b,iriyiz. Bu kulüp milyonların. Kulübümüzü, bu markayı dev bir marka haline getiren katkı sağlayan, Trabzonspor'un ortaya çıkmasını sağlayan, bugüne bize taşıyan herkese şükranlarımı sunuyorum.
Usta'nın açıklamalarının ardından divan kurulu oylama yaptı ve Trabzonspor yönetimi oy çokluğu ile ibra edildi
Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen:
Denetleme kurulunun sunduğu raporda üye sayımız 26 bin 446 olarak açıklandı. Biz bu salonun oldukça küçük olduğunu düşünmüştük. Demekki buraya gelenler duyarlı buraya geldi. O zaman biz bu üyeleri neden yapıyoruz. Seçimden seçime gelsinler diyemi üye yapıyoruz. Bu aklını kiraya vermektir. Biz 2009'da tüzüğü geçirmek istediğimizde aidat yüzünden geri çekmek zorunda kaldık. Şimdi bazı düşünceler var. Üye olmak herkesin hakıdır. Ama duyarlıysa hakkıdır. Bundan sonra üye olmak isteyenler daha fazla meblağ versinler. Daha çok katkı sağlasınlar. Tüzük tadilatında farklı uygulamalar getirilebilir. Ama bundan sonra gelin Trabzonspor kartını gurunu taşıyıp övünecek insanlar girişte de biraz daha fazla katkı versinler. Yönetim kurulundan bunu değerlendirmelerini istiyorum.
İYİ Parti İl Başkanı Hasan Saka:
Hepimiz Trabzonsporluyuz. Yıllık aidatlar konusunda spesifik olarak 1 lira arttırılarak 61 lira olmasını teklif ediyorum. Ben de bir kulüp başkanıyım. Sorunları hepimiz biliyorum. Biz 2004 yılında Ahmet hocamla birlikte bir sistem anayasası hazırladık. Transferden yönetimine herşeyine kadar ... Bir sistem yaratmalıyız. Trabzonspor'un 4 kıtada müşterisi var. Biz sürekli olarak yöneticilerin becerilerinden medet umuyoruz. Biz sistem yaratıp kurumsallaşmalıyız.
Denetim Kurulu Başkanı Mahmut Örem;
Trabzonspor sevgisi parayla ölçülemez. Trabzonspor takımı zenginler kulübü değil Galatasaray gibi. Aidatlar makul olmalı. Giriş ücreti yüksek olabilir ancak aidat makul olmalı.
Giriş aidatının 500 TL'den 1200 liraya 60 lira yıllık aidatın 150 lira olması konusunda önerge verildi. Yapılan oylama sonucunda kabul edildi. Oylama sırasında salonda tartışmalar yaşandı.