Trabzonspor'un Süper Lig'de 50. yılı etkinliği düzenlendi

Trabzonspor, Süper Lig'deki 50. yılı nedeniyle program düzenliyor.

13:20

Program Başkan Ertuğrul Doğan'ın teşekkür konuşması ve hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Saat 13:00

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı.

Bakan Uraloğlu "Gerçekten 50 yıl-60 yıl öncesi ile ilgili gerek Trabzonspor'umuzun gerek Trabzon’umuzun gerekse futbola spora gönül vermiş olan abilerimizin hatıraların dinledik bu vesile ile onları görmüş olduk geçmişteki günleri yad etmiş olduk bunlar bizim için kıymetli. 1967 Faroz doğumluyum Trabzonspor ile büyüdük diyebilirim benim oturduğum doğduğum ev rahmetli Ekrem Usta’nın fırının üstü.

Ali Kemal Deniz abimizin oturduğu evi çaprazdan ben görürdüm yani orada. Bırakın bir yenilmeyi bir beraberlik olduğu zaman bile mahallede çok çıkıp dolaşmazlardı. Trabzon özüne dönsün dediğimiz ruhun böyle bir yansıma vardı. Burada bakanlarımız var şehrimizin hizmet edenleri var kulüp başkanımız var Trabzonspor’umuzun geçmişten beri yöneticileri var Valimiz var, Büyükşehir Belediye Başkanımız var yine Ortahisar, Akçaabat belediye başkanlarımız var milletvekillerimiz var parti temsilcilerimiz var gerçekten spor tam da bu noktada duruyor hele hele Trabzonspor olunca hepimizi bir araya getirmiş olmasını ne kadar kıymetli olduğunu ben ifade etmek istiyorum.

Trabzon özü bir sözü bir gönlü bir sevdası bir olan futbol şehri. Memleket sevdalıların şehir bir şehrin evladı olmaktan duyduğum gururdan bahsetmek istiyorum. Bu toplantıya iştirak eden ülkemizin her tarafından gelen sizleri sevgi ile selamlıyorum. Her şehrin bir takımı varmış öyle veya böyle ama Trabzonspor’un da bir şehri var tabi bu alıntı Mustafa Şen vekilimizden alıntıdır bu güzel bir söz gerçekten bu anlamda Trabzonspor şehrimize şehrimizin tanınmasına şehrimizin kültürüne gerçekten katkı vermiş hizmet etmiş bir kulüp. Bu etkinliği bana Faruk abi söylediğinde bizde elbette katılırız dedik. 50 yılda bir bu formatta düzenlenmiş olan ama mutlaka bu formatı daha kısa sürelerde belki daha serbest dönemlerde bir çalıştay sempozyum gibi de olabilir. Hep birlikte bunu organze edebiliriz. 57 yıla sığmış olan bir hikaye var.

Türkiye şampiyonlukları var Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık bilinen Kıbrıs’taki barış harekatında olan kupa var bunlar gerçekten bizim için kıymetli. Biraz önce baktım 6 tane kupa var 4 tanesi yerde 2 tanesi yukarıda gerçekten böyle bir şehirdeyiz.

Saat 12:50

Programa katılım gösteren Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu şöyle konuştu;

“Yenimahallesi’nde doğduğum Erdoğdu’da hayatımın geçtiği ergen gençlik çağlarımın Sigorta’da geçtiği Uzunsokak’ta yürüdüğüm Kemerkaya’da dolaştığım Gazipaşa’sında dershaneye gittiğim şehrin bakan olarak bağrına basmasının gurunu yaşıyorum. Bu şehir efsaneler şehri, bu şehir Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş savaşında yanında olduğu şehir. Bu şehir aynı zamanda mücadelenin adanmışlığın şehri bu futbol takımı onu gösteriyor. Ne makas etlerle yola çıkıldığını ne zorluklar olduğunu biliyorum."

"Özellikle iyi çalışmamız idealleri kaybetmememiz ve kendimize güvenimiz ile birlikte yürümemiz gerekiyor sadece futbolda değil sporda değil esasında Trabzonspor’un bir devrim yaratması Anadolu’nun, Türk insanının neler yapacağının da göstergesidir. Vahşet medeniyetinin hüküm sürdüğü dünyada yaşıyoruz. İnsanların birbirine kötülük yaptığı yapaylığın ön plana çıktığı dünyada yaşıyoruz. O yüzden bu anılarımızı çocuklarımıza gençlerimi anlatmamız lazım. Sadece makamlarla, parayla sıfatlarla yaşanmıyor esasında anılar ve idealistlik ile yaşanıyor."

"Eğer bunu topluma anlatabilirsek empati duygusunu çalışkanlığı anlatırsak başkasını anlamayı anlatırsak problemlerin üzerinden geliriz. Bu toplum bir araya gelince başarılmayacakları bir şey olmadığını gördüm ben. Depremde gördüm. Önemli olan bizim bir araya gelebilmemizdir. Ayrıştırıcı değil birleştirici tarafları bir araya getirirsek böyle efsaneler başarılar oluşturuluyor. O yüzden teşekkür ediyorum beni bağrınıza bastınız. Ben sağlık bakanı olarak elimden geleni yapmaya çalışacağım hep beraber sizden de yardım isteyeceğim. En önemli sağlık merkezlerinden biri Trabzon bizde elimizden geleni yapacağız. Beni bağrınıza bastınız evladınız olarak kabul ettiniz teşekkür ediyorum.”

Saat 12:40

İhsan Öksüz açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Trabzonspor'un bugünkü adıyla Süper Lig'de 50. yılı. Bence bir eksik taraf kaldı: Trabzonspor'un başarılarının sosyolojik yapısı incelenmedi.

Trabzonspor nasıl başarılı olur? Başkan transfer yaparsa başarılı olur, yapmazsa başarısız olur. Bırakım bu işleri. Başkana ve yönetime güveniyoruz. Bence Trabzonspor'un fabrika ayarlarına dönme zamanı geldi. Sanal ve sosyal medyaya fazla bakılmamalı. Futbolcu alırsak başarılı, almazsak başarısız. Böyle bir şey yok. Trabzonspor inşallah başarılı olacak.

Saat 12:15

Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Oğuz Tongsir açıklamasında, "Herkese sevgi ve selamlarımı sunuyorum. Burada 2017 gazetecinin başkanı olarak değil, o dönemde gazetecilik yapmam. Trabzonspor'u takip etmek için her hafta Anadolu'nun farklı şehirlerine gidiyorduk.

Buraya beni davet ettiğiniz için, Trabzonspor camiasına ve Trabzon halkına teşekkür ederim. Bir kulüp sadece sportif başarısıyla bir yere gelmez. Vefa duygularını yaşaması gerekir. Ben bunları Trabzonspor ile yaşadım.

Faruk Özak bakanımızın kaptan olduğu dönemi bilirim. O dönemde gazeteci olarak bir yanlış yaptım. Gazeteci için haber kutsaldır. Trabzonspor şampiyon oldu ve Ordu Evi'nde bir gece düzenlendi. Bir prim sıkıntısı yüzünden bazı oyuncular gelmek istemedi. Sayın Özak ile ve Bülent araya girdi. İkna ettiler, o oyuncular içeri alındı. Trabzonspor o dönem bir yokluk içindeydi. O haberi o zaman yapmadım ama şimdi açıklıyorum.

Trabzonspor gerçekten çok büyük. Eski arkadaşlarımı da gördüğüm için çok mutlu oldum. Davet için yeniden teşekkür ederim. İyi ki Trabzonspor var." dedi.

Saat 12:10

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu yaptığı konuşmada "Bir anımı anlatacağım: Trabzonspor kurulduktan sonra hep şampiyonluğa oynadı. Son 2 sene de son maçlarda kaybetti. Şehir kulübünün karşısındaki taş binada, o zamanki yönetim kurulu karar almak için toplandı. 6-7 yaşındaki bir çocuk olarak ben de içindeydim. Babam yönetimdeydi. Şu tartışıldı: Yeni bir takım mı kuralım yoksa kendi çocuklarımıza mı dönelim? Tartışmalar oldu ve en sonunda kendi evlatlarımıza dönelim dendi. Başarı geldi, bu başarı inanmışlık, adanmışlık ve sevdanın başarısı" ifadelerini kullandı.

Saat 12:00

Trabzonspor'un şampiyonluklarında emeği olan isimler sahneye davet edildi.

Saat 11:45

Trabzonspor'un Efsane ismi eski bakan Faruk Nafız Özak'da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

Akşam biraz hazırlık yapayım dedim, baktım ki bitmiyor. Bu tarihi anlatmak uzun zaman alır. Evvela şunu söyleyeyim: Yönetim kurulumuza ve divana çok teşekkür ediyorum. 40 gündür bu toplantı için hazırlanıyoruz. Ben de fikri olarak katkıda bulunmaya çalıştım.

Şunu üzülerek gördük ki, bu tür toplantıları 50 yılda bir değil belki 10 yılda bir yapmak gerek. Bu efsaneyi başlatanlardan Salih Ağabey entübe edildi. Birçok efsanemiz rahmetli olmuş. Hasta olanlar var. Bunları 10-20 yılda bir yapmak gerek, aksi takdirde hafızayı kaybedebiliyoruz.

Başarı tesadüf değil. Trabzon'da Osmanlı döneminde futbol oynanıyordu. 1911'de Türkler tarafından kurulan ilk kulüp Trabzon İdmanyurdu. 1914'te dünya savaşına katılıyorlar ve hepsi şehit oluyor. Milli mücadelenin Trabzon'daki önderlerinden Mustafa Hacı Tarakçıoğlu. Trabzon'a en faydalı insanlardan biri. Erzurum'a gitti, o çift minarenin yıkılmasını engelleyen kişi. Trabzon Mualimler Cemiyeti'ni kuruyor: Amacı muhacirlik yaşamış, Rus işgaline uğramış Trabzon'da hayatı yeniden kurmak, birlik ve beraberliği sağlamak. En iyi yollardan biri spor kulübü kurulması. Trabzon'da spor kulübü kurulmasının amacı. 20 Ocak 1921'de İdmanocağı'nı kuruyorlar. Öyle bir kulüpteki musiki, eserler olan kütüphane, tiyatro ve Türk halk musikisi olan bir kulüp. Kulüpler böyleydi. Eskrim bile vardı. İdmanocağı'nın bir özelliği var. Kazım Karabekir Paşa bu kulübe fahri başkanlık yaptı. Daha sonra İdmangrubu kuruluyor. Atatürk'e telgraf çekiliyor: Fahri başkanlığı kabul ediyor. 1923'te sarı lacivertli Necmiati kuruluyor. Rahmetli Erbakan'ın babası ağır ceza reisiydi. Hep sarı lacivert kravat takardı. Ben Necmiatiliyim derdi. Sebat Gençlik de kuruluyor. Sonra birleşiyorlar: İdman İttifakları Cemiyetleri oluşuyor. FIFA'ya müracat ediyorlar ve Türkiye FIFA'ya üye oluyor. Trabzon ve Trabzonspor'un Türk futbolunda önemli yer edinmesi apaçık ortada.

67-68'de kurulan kulüp neden 73-74'te çıktı? Yanlış transferler zaman ve para kaybetti. 72-73 ve 74'te baktılar ki olmuyor; Özyacızı ve Barbon Ziya Ağabeyimiz milleti ikna ederek öze dönüşü başlattı. Sonunda da bu kadro oluştu. Dostluk vardı, saygı vardı. Yokluklar içerisinde büyük bir başarı elde edildi.

Selçuklu uzmanı, rahmetli Osman Turan, "Doğu Karadeniz inci bir gerdanlıktır, Trabzon bunun üzerindeki inci taştır" diyor. Kanuni'nin Topkapı Müzesi'ndeki kılıcının üzerinde hamsi figürü var. Onunla ilgili bir mütefekkir, "Onun kaleler fetheden iradesinde doğduğu coğrafya ve iklimin etkisinin olduğu muhakkaktır" diyor.

Metrekaresine en fazla sanatçı düşen şehir Trabzon'dur. Ve yine metrekaresine en çok sporcu düşen şehir de Trabzon'dur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Trabzon Müzesi'nde diyor ki: "Bedeni idman, fikri idmanla muvazi gitmelidir." Böyle olursa sağlıklı, akıllı ve kararlı bir nesil yetiştirme konusunda adımlar atabiliriz.

Bu toplantıda özlem giderdik. 2 ay sonra kim var, kim yok Allah bilir. Trabzonspor büyük bir camia. Bunun kıymetini bilmek gerek. Trabzonsporlu olmanın gururunun yaşayanlar, sorumluluklarını da yaşamalılar. Part-time değil, full-time Trabzonsporlu olmak gerek.

Saat 11:25

Trabzonspor eski başkanı Ahmet Celal Ataman ise yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı

Bir faninin bu noktalara gelebilmiş olması bahtiyarlıkların en büyüğü. Şu anda onu tatmaktayım.

Benim yaşımdaki insanlar geleceğe yönelik planlamalardan çok eski hatıralarla yaşar. Şu anda iftihar ettiğim, 73-74 sezonunda tamamıyla kendime mal ettiğim bir başarı olarak görüyorum. Formamızdaki yıldıza sebebiyet veren 5. şampiyonluğun başkanıyım. Bununla da çok iftihar ederim.

Bu konularda hiç mütevazı olmam. 73-74 sezonunda, şimdi karşımda duran Faruk Nafız Özak. O dönemde benden başkası onu Trabzon'a getiremezdi. 5. yıldız için de ayrıca gurur duyuyor ve hepinizi selamlıyorum.

Saat 11:20

Başkan Ertuğrul Doğan konuşmasını yaptı.

Başkan Doğan konuşmasında "1967 yılında kurulan Trabzonsporumuz yarın 57 yaşına girecek. Bugün Süper Lig'de 50. yılımızı da kutluyoruz. Gurur duyuyoruz, ebediye göçenlere rahmet ve yaşayanlara sağlık diliyorum.

Sayın Salih Erdem rahatsızlığı nedeniyle aramızda değil. Kendisine şifalar diliyorum. 73-74 arasındaki kahramanlar arasında başkan olarak vardı. Kaptan sayın Özak, teknik direktör sayın Özyazıcı, altyapı antrenörü sayın Sümer ve diğer kaptanımız da rahmetli dayım Bülent Şahinkaya'ydı. Efsane futbolcularımızla unutulmaz bir başarı yaşamıştık.

Sultan Alparslan "Geldik" demişti. Mustafa Kemal Atatürk "Gitmiyoruz" demişti. Biz onları örnek alıyoruz. İnadımızla geldik, hiçbir yere gitmiyoruz. Aksine yolumuz belli, ileri hep ileri." ifadelerini kullandı.

Saat 11:15

Trabzonspor Divan Başkanı Mahmut Ören açılış konuşmasını yaptı.

Ören konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Süper Lig'de 50. yıl etkinliğimize herkes hoş geldi. Bizim nesil Trabzonspor ile büyüdü. Başarılarla gurur duydu ve Trabzonspor bize kimlik kazandırdı. Artık bizim Trabzonspor'a hizmet etme zamanımız.

Divan Başkanıyım ama 1993'ten bu yana kulübün her kademesinde heyecanla görev yaptım. Şanlı kulübümüzün üyesi olmaktan büyük gurur duyuyorum. Bordo mavili renklere olan bağlılığımız gerçekten övgüye değer.

Tüm katılımcılara en kalbi duygularımı sunuyor ve tekrar hoş geldiniz diyorum.

Saat 11:00

Trabzonspor kuruluş belgeseli ekranlara yansıtıldı.


Saat 10:30

ağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Trabzon'a geldi.

Memişoğlu, Trabzonspor'un Süper Lig'deki 50. yılı kapsamında düzenlenen programa katılırken, burada şampiyonluk sergisine yakın ilgi gösterdi.

Sergideki fotoğraf karelerini yakından inceleyen Memişoğlu, Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan, Vali Aziz Yıldırım ve Eski Bakan Faruk Özak ile zaman zaman fikir alışverişinde bulundu.



Trabzonspor'un 1973-74 sezonunda Türkiye İkinci Lig Kırmızı Grup şampiyonu olarak birinci lige (Süper Lig) yükselmesinin 50'nci yılı için program düzenlenecek.

1 Ağustos Perşembe günü (Bugün) 10.30'da Ramada Otel'deki programa başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan olmak üzere çok sayıda önemli isim de katılım gösterecek.

Programı saat 10:30'dan itibaren bu sayfadan canlı olarak izleyebilirsiniz.

Etkinlik akışı şu şekilde;

10.30: Gazete sayfalarında şampiyonluk sergisi

11.00: Belgesel sunum (15 dakika)

Konuşmacılar ve akış

1- Açılış konuşması:

Divan Kurulu Başkanı Mahmut Ören
Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan

2- 1973-74 sezonu yöneticileri:

Ahmet Celal Ataman, Ergin Kulaçoğlu ve Fehmi Memişoğlu'nun adına oğlu Kemal Memişoğlu

3- 1973-74 sezonu malzemeci:

Mehmet Yazıcı

4- İkinci Lig Kırmızı Grup şampiyonluk kadro ve futbolcuları:

Ahmet Suat Özyacı'nın oğlu Mehmet Yazıcı, Faruk Özak

5- Şampiyonluk yılı hakemleri:

Yahya Diker, Yusuf Namoğlu

6- Şampiyonluk dönemi basın mensupları ve yazarları:

Oğuz Tongsir, Şansal Büyüka, Orhan Ayhan, Atilla Gökçe, Yaşar Saygı • Öcal Uluç, Güven Taner, Ömer Olcay, İhsan Öksüz

7- 1973-74 sezonu sahada ve fotoğraflardaki maskotlar:

Berna Kafkas, Osman Ataman

8- Bakan konuşması:

Abdulkadir Uraloğlu

Kapanış:

Teşekkür konuşması ile ilgili kişilere katılım belgelerinin verilmesi ve fotoğraf çekimi

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzonspor Haberleri